Înainte de a vă prezenta, ca de obicei, selecția de citate duhovnicești din articolele săptămânii, vă prezentăm un mic videoclip din arhiva Televiziunii Române cu Sfântul Dumitru Stăniloae care clarifică problema reîncarnării:
În articolul de față, am selectat citate și îndemnuri duhovnicești din articolele pe care le-am publicat în această săptămână, sperând să vă ajute în limpezirea modului de abordare a situațiilor care ne copleșesc din exterior. Și totuși, nu uitați că războiul interior îl atrage și pe cel din exterior. Așadar, să fim cu pace și cu nădejde simplă și curată în Domnul, să avem un program duhovnicesc constant și să ne înarmăm cu armele creștinului. Doar trăind o viață cu adevărat duhovnicească, putem face față.
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
(videoclipurile, podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Știi? Unde este cea mai mare durere, unde e cel mai sărac, acolo e Hristos, așa că am decis brusc că trebuie să fiu și mai aproape de Hristosul răstignit și asta este o națiune care a fost complet răstignită, am crezut că aici aparțin.
(…) noi nu aparținem Pământului și Pământul nu ne aparține nouă, ci Pământul și noi suntem ai Domnului.
Deci pe Dumnezeu, fraților, nu-L interesează câte păcate avem sau câte virtuți avem. Pe Dumnezeu Îl interesează să fim deschiși față de El.
Dacă eu fac toate virtuțile, cum spunea fariseul – postesc de două ori pe săptămână și mă mândresc cu asta, adică mă rup de ceilalți, asta este moartea mea, este iadul meu. Eu trebuie să fac toate aceste virtuți, adică să fac postul ca să mi se înmoaie inima și să îl văd și pe celălalt, să-i văd și frumusețea celuilalt. Înțelegeți. Nu să mă înec în mâncăruri. Dacă însă neînecându-mă în mâncăruri mă înec în mândrie care este mai rea decât toate, atunci care este folosul? Care este folosul?
– Nu-i nevoie să te mai rogi, zice doctorul, că ți-a ascultat Dumnezeu rugăciunea! Eu sunt doctorul acela. Și acum înțeleg de ce s-a iscat furtună și avionul a trebuit să aterizeze în aeroportul ăsta din apropiere, de ce am luat eu mașină si a trebuit să mă rătăcesc și mi s-a închis drumul. N-am avut altă deschidere decât aici și de ce să opresc la căsuța asta? Pentru că Dumnezeu există și să știi că ți-a ascultați rugăciunea. Acum îmi dau și eu seama de lucrul ăsta. Era doctorul care putea să-i vindece copilul. A rămas și i-a tratați copilul, acolo, nu s-a mai dus la nici un congres!
(…)ceea ce este tradus prin „Cel ce mănâncă” este de fapt un singur cuvânt – o τρώγων – care este participiul activ al verbului „a mânca”. Deci ar fi trebuit tradus cu „mâncătorul”. La fel și „[cel ce] bea [sângele Meu]” ar fi tradus cu „băutorul” – însă desigur că aceste participii nu sună bine în traducere. Este foarte important de menționat acest fapt pentru că participiul reprezintă o acțiune constantă, repetată făcută în acest scop – o meserie.
(…)noi în cazul unui eveniment major, eu știu? – pandemie, război și așa mai departe – întâi de toate trebuie să avem o legătură strânsă cu Dumnezeu prin rugăciune. Deci întâi de toate, fraților, trebuie să ne rugăm! Adică să scoatem acest rău din noi, această distorsiune, această întunecime. Și asta se face întâi de toate prin rugăciune și prin ascultare față de Dumnezeu astfel încât să avem o poziție corectă față de asta. Pentru că discuțiile la nesfârșit, în deșert, pe teme de pandemie, de război, de știri și așa mai departe nu aduc mare lucru, fraților, deoarece din postura în care sunt 99% din oameni, izolați fiind, nu pot să schimbe ceva în aceste probleme care sunt globale.
Nu o să spunem să Îl folosim pe Dumnezeu așa ca pe o remorcă în cel mai bun caz, ca o retorică pentru acțiunile noastre pământene. Din contră! Îl punem pe Dumnezeu pe primul plan. „Doamne, ajută-mă pe mine!”
De voieşte cineva să ştie că are iubirea de fraţi şi dragostea adevărată, se va încredinţa despre ea când se va vedea pe sine plângând pentru greşalele fratelui şi veselindu-se de înaintările şi de darurile lui. «Acela şi-a pus sufletul său pentru fratele» (In 15,13). Căci suferă pentru acela ca pentru sine şi se bucură de darurile lui, ca pentru ale sale. Sufletul lui trăieşte şi moare pentru acela şi cu acela.
Cel ce voieşte să rămână într-o convorbire biruitor cuvântul său, să ştie că suferă de boala diavolului, chiar dacă cuvântul său e adevărat.
(…) oamenii mai de demult spuneau: „mai întâi Dumnezeu!”. Spuneau: „Dacă vrea și Dumnezeu!” Îl socoteau și pe Dumnezeu deoarece știau că doar înțelegerea omenească nu are interpretarea întreagă, nu poate ști de fiecare dată ce este absolut corect.
(…) aceasta este frumusețea vieții: să mă las în taina zilei de mâine și să nu-mi doresc să stabilesc totul.
Acum, există și câteva situații avansate ale oamenilor care au înlăuntrul lor harul dumnezeiesc. Acei oameni, când hotărăsc ceva – sau înainte de a hotărî, de a plănui și acționa – se roagă și primesc așa-zisa înștiințare, cum spunem în viața duhovnicească ortodoxă adică, harul dumnezeiesc îi înștiințează dacă ceea ce vor să facă e cu adevărat în voia lui Dumnezeu.
Și cobora părintele Cleopa de pe deal la vale. Și ne-am întâlnit așa. Și la anumită distanță a început să râdă, să se uite la noi și zice: „Ai grijă să nu fugi în Athos!” Dar suna în mintea mea ca și cum „știu că ai să fugi în Athos.” Deci așa îmi suna mie.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!