Există o preocupare intensă astăzi referitoare la mediu, la schimbările climatice. Multe din elitele mondiale iau atitudine în acest sens.
Ce are însă de spus ortodoxia?
Ascultați o poziție ortodoxă, exprimată de părintele Andrew Stephen Damick în această temă.
Vizionare plăcută! (după videoclip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Ați văzut vreodată pe mașini abțibildul pe care scrie: „Pământul nu ne aparține, noi aparținem Pământului”? Sau poate l-ați văzut pe cel care zice: „Salvează planeta, omoară-te pe tine”?
Aceste lucruri sunt o expresie a ceea ce putem numi „ecologism liberal”. Și ideea centrală din spatele ecologismului liberal este că omenirea e rea pentru planetă. Acest mod de gândire asupra lumii naturale este combătut de ceea ce am putea numi un fel de ecologism conservator – deși de obicei nu e numit ecologism – care zice că nu-i vorba atât că noi aparținem Pământului, ci că mai degrabă Pământul ne aparține nouă.
Poziția ortodoxă referitor la ecologism
Cum e privită asta de către credința Ortodoxă? Avem noi ceva de spus despre ecologism? Trebuie să alegem între ecologismul liberal și cel conservator?
Ei bine, eu nu cred că e nevoie să alegem între acestea două și că de fapt noi în Ortodoxie avem o altă viziune asupra relației pe care omul trebuie să o aibă cu lumea naturală. Aș zice că atât noi cât și Pământul aparținem lui Dumnezeu. Ambele suntem creații ale lui Dumnezeu și totul se raportează la Dumnezeu. Rostul omului este să-i ofere creația înapoi lui Dumnezeu pentru ca El s-o binecuvânteze și apoi Dumnezeu o binecuvântează și i-o returnează omului și omul se binecuvântează astfel la rândul lui. Acesta este fundamentul și dinamica jertfelor de la altar, și de asemenea al tuturor rugăciunilor, a actelor liturgice etc.
Și astfel, în loc să fie un extraterestru pe Pământ – care este viziunea ecologistă liberală despre omenire pe Pământ, și în loc să fie proprietarul Pământului, ceea ce reprezintă o abordare mai conservatoare a ecologismului, omul este mai degrabă preotul acestui Pământ. Slujba lui este să ofere lumea naturală înapoi lui Dumnezeu pentru acea binecuvântare.
Ce este pământul?
Și astfel, dacă omul este preotul, ce este atunci Pământul?
Pământul este în realitate un templu, o biserică, o catedrală, o catedrală cosmică. Și scopul nostru în această catedrală este de a I ne închina lui Dumnezeu, de a folosi lumea naturală ca parte a acelei închinări. Această abordare a lumii naturale, acest fel de reverență, fiindcă-L vedem pe Dumnezeu prezent în toate lucrurile – El nu e identic cu lumea, dar este prezent în lume… Simțim că Dumnezeu e prezent în toate și astfel ne apropiem de lume cu o reverență naturală –
această idee, această simțire este ceva ce mulți dintre sfinții Bisericii Ortodoxe au avut de-a lungul timpului, precum Sf. Serafim din Sarov și alți sfinți care au petrecut mult timp afară și au avut o legătură reală cu lumea naturală, văzând-o ca o parte a creației lui Dumnezeu, la fel cum și ei sunt parte a creației lui Dumnezeu.
Și că noi nu aparținem Pământului și Pământul nu ne aparține nouă, ci Pământul și noi suntem ai Domnului.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Cu drag in Domnul Iisus Hristos va mulțumesc și vă doresc sănătate, bucurii și intrutoate bună voire.Amin!