Astăzi avem două videoclipuri! Clipul principal este un interviu cu părintele Themistocle care își povestește viața, cum acesta a ajuns din cântăreț rock să ajute copiii săraci din Africa. Înainte de acest interviu, însă, punem un foarte scurt și emoționant dialog dintre părintele Themistocle (Themi) și un copil din Africa pe care părintele l-a luat la orfelinatul său.
Vizionare plăcută! (după videoclipuri aveți podcasturile și transcripturile)
Powered by RedCircle
Powered by RedCircle
Părintele Themistocle – cerșetorul lui Hristos
Spune-ne de ce plângi? Pentru ca îți amintești vremurile rele nu? Îți amintești…
Nu vreau să plângi! Noi toți te placem aici! Noi toți te vom ajuta!
Pentru cât timp ai cerșit? Pentru foarte mult timp! Doar tu singur?
Vai Dumnezeule!
Acum ești fericit să fii aici? Că nu mai trebuie să cerșești?
Știi de ce nu mai trebuie să cerșești? Știi de ce?
Pentru că cerșesc eu pentru tine! Înțelegi? Acum tu ești regele și eu sunt cerșetorul!
Ar trebui să râzi! Înțelegi? Uite că suntem cerșetori buni!
Dar tu te-ai oprit din cerșit! Eu încă cerșesc! Înțelegi?
Ok! Îți doresc tot binele!
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Interviul părintelui Themistocle despre viața sa și Africa
Reporter: Bine ați revenit! E minunat să-i urăm bun venit părintelui Themistocle.
E un preot ortodox grec, dar poate mai important, este un avocat pentru săracii asupriți și pentru cei care au cea mai mare nevoie de iubirea lui Dumnezeu în lumea noastră. Mulțumesc foarte mult pentru că v-ați alăturat!
Pr. Themistocle: Fără probleme, James mulțumesc că m-ai invitat.
Reporter: Aveți o poveste de viață fascinantă, nu ați fost întotdeauna creștin…
Pr. Themistocle: Nu nu, la 20 de ani am devenit creștin, da.
Reporter: Dar înainte să deveniți creștin, cântați cu The Flies, care este pentru publicul nostru, e o trupă rock australiană, ați făcut un turneu cu The Stones, cu Roy Orbison și tocmai am văzut că mă uitam la un clip de pe youtube cu voi, băieți, în perioada de glorie, pe care ați descris-o ca fiind cea mai sălbatică trupă pe care am văzut-o vreodată aici.
Pr. Themistocle: Da, da, aparțin acelei generații care a fost lovită foarte tare de beatlemania, cu evenimente cu muzica sălbatică, fără inhibiții. Se simțea ca și cum ar fi totul natural și asta a cuprins o întreagă generație a tinerilor australieni și eu am fost una dintre victime.
Reporter: Așa că, în acel moment, deși părinții dvs. aveau un creștin, ortodox grec, da, da, dar dvs. nu ați acceptat, nu ați acceptat deloc creștinismul.
Rock și rebeliune
Pr. Themistocle: Au existat mai mulți factori pentru asta, James, unul era că Biserica Ortodoxă de atunci, în anii 60 și 70, era în mare parte o biserică de imigranți pentru imigranți, dar pentru un tip care a crescut în Australia și care, știi ai cui eroi erau Bob Dylan și Beatles și Mahatma Gandhi, așa ceva nu s-a potrivit cu ortodoxia.
Reporter: Cu siguranță că pot înțelege asta. Ce nu înțeleg e că la un moment dat, cândva pe drumul dintre când vă îndepărtați de credința dvs., ați simțit o foame de Hristos și l-ați reacceptat pe Hristos în viața dvs.
Pr. Themistocle: Asta a fost cândva la vârsta de 20 de ani, la începutul de douăzeci de ani. Între timp, ca și student la universitate, ok, perioada Beatles a venit si a trecut, și am format un grup rock, poate primul grup cu părul lung al Australiei, da primul gen de muzică new wave din Australia, muzica aceea care, știți, a fost descrisă ca fiind muzica invaziei britanice, care a măturat America și ne-a dus aici și așa am prevăzut că atunci când Beatles au plecat, trebuie să existe un grup local Beatles, așa că eram grupul local Beatles, știi și am preluat astfel de lucruri.
Dar după doi ani m-am săturat să imit Beatles, pe care îi știi bine și am decis să devin eu, așa că m-am întors la universitate și mi-am continuat studiile universitare și acolo, la universitate, pe vremea războiului din Vietnam, a existat o mare înflorire de idei la vremea aceea.
De la noua stângă la creștinism
De la noua stângă la creștinism, nu este chiar un decalaj ontologic atât de mare, sau un salt și așa că atunci când te uiți la poziția creștină, care e destul de asemănătoare cu preocuparea minorităților preocupate pentru cei defavorizați, preocuparea pentru cei asupriți, este identică, marea diferență este Dumnezeu, marea diferență, religia nu este opiumul maselor din perspectiva lui Marx, ci de fapt este forța de eliberare a maselor încât nevoia de a reajusta gândurile despre poziția lui Dumnezeu este saltul înainte pentru creștinism.
Reporter: Lasă-mă să te întreb asta pentru că ai continuat, ai studiat la unele dintre universitățile Ivy League, Harvard, Princeton și așa mai departe, ai devenit un mare savant, dar apoi ai decis să faci un salt, ai părăsit mediul academic și ai început să lucrezi pentru cei deposedați din Africa. De ce?
Pr. Themistocle: Ei bine, concentrarea a fost pe mediul academic, așa că a fost cu siguranță o credință, o credință puternică în Hristos și o credință de nezdruncinat în Hristos, dar era și o credință așa cum a fost interpretată prin mediul academic.
Totul e foarte bine și frumos, dar atunci când am văzut ce făcea maica Tereza din Calcutta, m-am rușinat la gândul că aici este o femeie în vârstă care face o lucrare extraordinară a Evangheliei, lucrare adevărată. La cap. 25 din Matei: „Am fost sărac și ai venit la Mine, Mi-a fost foame și tu M-ai hrănit”… Și e interesant că Hristos spune: „Eu am fost sărac”, „Eu am fost flămând”, identificându-se în totală solidaritate cu cei asupriți și cu cei flămânzi.
Plecarea părintelui Themistocle în Africa
Când aveam 40 și ceva de ani, am decis că mă duc în Africa și am fost pus în Kenia, atât de curând am fost împins într-o „ucenicie a maicii Tereza”.
Reporter: Da, da, și un lucru care este cu adevărat fascinant pentru mine este că ai mers în Sierra Leone. Pentru cei dintre voi care nu știu, Sierra Leone a făcut parte dintr-un război regional care a fost incredibil de vicios, barbar, probabil chiar mai rău decât barbar, probabil unele dintre cele mai rele acte de cruzime oriunde în istorie, da… Cum ați procedat și ce ați făcut să vă descurcați?
Pr. Themistocle: Știi? Unde este cea mai mare durere, unde e cel mai sărac, acolo e Hristos, așa că am decis brusc că trebuie să fiu și mai aproape de Hristosul răstignit și asta este o națiune care a fost complet răstignită, am crezut că aici aparțin.
Reporter: Ce fel de muncă face misiunea acolo?
Urmările războiului
Pr. Themistocle: Unul dintre lucrurile evidente care s-au întâmplat într-un război este că oamenii mor, dar celălalt lucru e că oamenii au brațele tăiate și picioarele tăiate și asta e ceea ce s-a întâmplat, asta este semnătura războiului civil Sierra Leone. Este amputarea mâinilor și picioarelor de către armata rebelă când au venit să pedepsească oamenii pentru că au votat pentru guvern, rezultatul fiind, desigur, lipsa de adăpost, oameni care cerșeau pe străzi cu mii de oameni…
Reporter: Așa că mulți oameni nu pot lucra, nu?
Pr. Themistocle: Exact, cum te descurci cu așa ceva? Am luat pe unii dintre ei și i-am pus într-un adăpost pe care l-am creat din Freetown, numit Waterloo, așa că am construit o mulțime de adăposturi pentru ei și apoi a trebuit să îi hrănim, așa că trebuie să ne asigurăm că sunt hrăniți cât de bine putem, primim containere care vin de peste mări pentru noi.
Paradise 4 Kids
Cu orez și alimente, așa că le dăm asta și apoi trebuie să le oferim un fel de asistență medicală, așa că am creat o clinică pentru ei, unde primesc medicamente gratuite și servicii medicale gratuite pentru ei înșiși, apoi a trebuit să creăm pentru copiii lor, pentru că tu poți fi cu dizabilități, dar să ai și copii, așa că acum am oferit educație pe teren acolo, pe acel proiect special la Waterloo, am construit și o școală și acea școală servește nevoilor copiilor celor amputați și victimelor poliomielitei și cerșetorilor și așa mai departe, așa că acesta este un aspect al muncii pe care o facem.
Reporter: Suntem în Australia, Sierra Leone este foarte departe, cum facem?
Pr. Themistocle: Cel mai bun mod este că le-aș cere spectatorilor să caute pe Google Paradise 4 Kids Africa și totul va apărea acolo și ei vor vedea cum să procedeze. Există tot felul de sisteme pe care acești oameni drăguți le-au pus pentru noi.
Reporter: Este atât de bine să te avem în emisiune, cândva ai fost descris ca făcând parte din cea mai sălbatică trupă rock din Australia, cred că acum ești cel mai sălbatic preot din Africa, dar în cel mai bun mod posibil și a fost doar o încântare.
Pr. Themistocle: Mulțumesc James, mulțumesc!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Donat!Multumim Maicii Domnului pentru acest om milostiv si ma bucur sa aud ca toti banii ajung acolo unde ii trimiti,de obicei se “pierd pe drum” in comisioane,salariile voluntarilor si alte taxe etc 😊
Dumnezeu să te binecuvânteze!
Ce materiale frumoase! Minunat acest părinte! Ne tot faceți cunoștință cu tot mai mulți parinti minunați, cum era și mos Dobri, IPS Nicoale ale Mediteranei și altii. Splendid
Multumesc Parinte! O adevarata inspiratie acest om! Doamne ajuta!