Înainte de a vă prezenta citatele alese ale săptămânii, vă prezentăm un foarte scurt video (singurul – din câte știm) cu Sfântul Porfirie în care acesta binecuvântează o familie care era sub conducerea sa duhovnicească. Să avem rugăciunile lui!
Vizionare plăcută!
Citatele pe care le-am selectat pentru voi, din articolele publicate în cursul acestei săptămâni, pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte, intenționăm să fie îndemnuri pentru a vă întări în credința și nădejdea în Dumnezeu, indiferent de ce ne-ar aduce vremurile – boală, război sau moarte… Biserica ne învață să le privim pe toate duhovnicește. Aceasta este unica atitudine care ne ține în adevăr și ne salvează atât sufletește, cât și trupește. Să Îi mulțumim Domnului pentru toate!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
(videoclipurile, podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Deci, de ce sunt așa multe reguli în Biserica Ortodoxă? Nu sunt reguli. Sunt tratamente pentru sufletele noastre defecte. Ne îndreaptă spre Hristos, Vindecătorul.
Să ne bucurăm, să îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toate. Atâta frumusețe, atâta bucurie avem permanent. Ce să mai spunem? Permanent: Slavă Ție, Doamne! Mulțumesc, Măicuță, pentru tot ce ne-ai dat și ne dai și ai grijă de noi. Să vă rugați mult la Maica Domnului că nu o să vă lase. Cu toată nebunia lumii. C-o fi, că n-o fi, vedem anunțuri de războaie, de așa. Dumnezeu e la cârmă. Iar Maica Domnului prin mijlocirile Ei poate schimba totul.
(…)avem nevoie de detașare față de lucrurile, de valorile cotidianului, de valorile acestei societăți care în continuu ne împing înspre o cultură de competiție, o cultură de luptă. Dacă nu ne detașăm, nu ne rugăm și nu simțim pe Hristos cel veșnic, cel atotputernic că are grijă de noi, atunci în mod necesar o să cădem în această stare de conflict, în această competiție față de ceilalți pe care ar trebuie să-i iubim.
Trebuie să fim puțin nebuni ca să ieșim prin nebunia iubirii, prin faptele bune, dincolo de asta. Deci, hai, să învățăm puțin și să pierdem! Adică să fim nedrepți, dar nu în favoarea noastră, ci în favoarea celuilalt. Să îi dăm lui să câștige războiul. Noi să câștigăm pacea.
(…) ajută foarte mult conștiința noastră că moartea nu este decât o trecere într-o perioadă mult mai intensă a vieții noastre pentru care trebuie să ne pregătim cu toată seriozitatea, și nu înfricoșătorul sfârșit al existenței umane.
Problema este ca în clipa morții să fim pregătiți pentru a decola pe direcția corectă care este direcția unei inimi iubitoare. Din cauza aceasta trebuie să trăim totdeauna ca și cum ar fi ultima zi. Nu putem să ne rugăm cu adevărat dacă nu avem continuu conștiința faptului că suntem în pericol de moarte și conștiința unui Mântuitor atotputernic.
Atunci am ieșit din patul meu și am îngenuncheat în fața icoanei Maicii Domnului și m-am rugat din toată inima mea de un copil mic, spunând: „Maica Domnului, te rog, nu-mi lua mama, pentru că nu sunt gata încă! ”Și mama nu a mai murit.
Vedeți că Mântuitorul dorește să ne dea Trupul Său spre hrană pentru că dincolo de lucrurile pământești de care avem nevoie – de hrana pământească și o haină și un pat unde să dormim – AVEM NEVOIE și de harul lui Dumnezeu care vine întâi de toate prin Sfânta Împărtășanie pentru că prin ea ne unim cu Însuși Domnul nostru Iisus Hristos și deci primim viață, primim acest har care este viața sufletului.
Deci vedeți că Mântuitorul nu folosește expresii. Putea să folosească o expresie așa mai elevată dacă doriți din punct de vedere uman. Adică să spună că vă ofer un desert, vă ofer ceva. Nu! A spus pâine și vin adică mâncare, deci avem nevoie de Sfânta Împărtășanie zilnic – după spusele Domnului.
Știți în ce măsură se poate robi omul? Chiar și de lucruri ridicole. Săvârșim lucruri mari, de multe ori, și nu le facem pe cele simple.
Oamenii s-au panicat,
Pe la știri stând mai mereu
Mintea li s-a îndoctrinat
Și-au uitat de Dumnezeu
Sf. Pavel ne spune ca a fi sclavi păcatului ne duce la un singur rezultat, pe care nu ni-l dorim!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!