Să nu credem că nu suntem începători în viața duhovnicească. Toți suntem începători în trăirea ortodoxă autentică. Ascultați sfaturile unuia dintre gânditorii ortodocși cei mai de marcă din ortodoxia de limbă engleză, părintele Stephen Freeman. O scurtă prezentare a cunoscutului părinte este inclusă la începutul videoclipului.
Vizionare plăcută! (după videoclip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
O scurtă prezentare
Bună, numele meu este Herman Middleton și vă urez bun venit la canalul YouTube Protecting Veil care are ca scop să ne ajute să înțelegem mai bine credința noastră ortodoxă ca să o putem trăi mai profund.
Pentru aceasta, am început să produc filme pentru ceva ce am numit “Proiectul Colective Wisdom”. Filmul de astăzi e parte a acestui proiect.
În vara anului 2010 am mers într-o călătorie de o lună prin Vestul Mijlociu și pe Coasta de Est [a SUA] intervievând gânditori ortodocși interesanți.
Primul interviu a fost cu Pr. Stephen Freeman, care nu necesită multă introducere. Pr. Stephen este fondatorul și preotul Bisericii „Sf. Ana” din Oakridge, TN și deține blogul foarte popular
„Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”. Pr. Stephen a scris de asemenea cartea „Prezent peste tot. Creștinătatea în universul cu un singur etaj”
Fără altă introducere, sper să vă placă acest episod ce conține interviul meu cu Pr. Stephen Freeman.
„Ce sfat ați da unui începător?”
“Ce sfat ați da unui recent convertit la Ortodoxie?”
Primul este ceea ce probabil făceai și în calitate de catehumen: mergi la slujbe. Pr. Thomas Hopko povestește despre mama sa, când el a plecat la seminar, ea i-a zis: „Mergi la Biserică, spune-ți rugăciunile, amintește-ți de Dumnezeu”. Și zice că niciodată n-a primit un sfat mai bun. Cu siguranță, participarea la slujbe, la cât de multe poți.
Învață să te rogi – scopul este să ne amintim de Dumnezeu, pomenirea activă, vie, în inima ta.
Spovedește-te des – nu nevrotic. Nu-ți analiza păcatele, nu-ncerca să te judeci pe tine însuți, doar fi sincer și spune ce se-ntâmplă. Dar, mai ales învață să te rogi și apoi începe lucrarea… Aș cita un număr de surse ruse, mai ales Dostoievski: “Învață să-i ierți pe toți pentru toate”.
Cred că unul dintre cel mai profunde lucruri pe care le săvârșim în cursul anului în Ortodoxie este Vecernia Iertării în care, și în viața parohiei, îi iertăm pe toți, pentru toate. Dacă neglijezi acea slujbă ar trebui să-ți pui aceleași întrebări ca și cum ai neglija însuși Paștile deoarece este marea pregătire pentru începutul drumului spre Paști și este foarte important, și nu poți face nimic mai bun în Postul Mare. Dacă postești de mâncare dar n-ai învățat să-ți ierți dușmanii atunci nu vei progresa ca ortodox.
Iertarea
Scriptura ne spune că dacă-ți vei ierta dușmanii, vei fi ca Dumnezeu. Și pentru îndumnezeire, asemănarea cu Dumnezeu, parte a scopului mântuirii noastre, nu putem face nimic mai bun decât să învățăm să ne iertăm dușmanii.
Asta va veni încet. Sf. Siluan spune că-ți poți da seama cât de mult iubește un om pe Dumnezeu, conform cu măsura cu care își iartă dușmanii. Deci poți mereu folosi asta ca barometru ca să afli pe unde te situezi în relație cu Dumnezeu.
În măsura în care îți ierți dușmanii, în aceași măsură îl cunoști pe Dumnezeu. Poți vedea la 1 Ioan 4, 7-8. Pune cap la cap și dă-ți seama. Asta este ceea ce Sf. Ioan ne spune. „Oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu, Cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire”. Și astfel, măsurăm asta după dușmani.
Acestea sunt lucrurile de început. Celelalte, multe dintre practicile și alte detalii pe care ne putem concentra ca ortodox, fie lucruri etnice, sau calendarul, detalii de genul acesta, vor veni…
Grija exagerată
Mi se pare că oamenii pot veni uneori simțindu-se atât de atenți la ei înșiși, știți: „mă vor remarca oamenii, vor vedea că nu știu asta sau aia încă”. Nu-ți fă griji. Ce trebuie să înveți e să-L iubești pe Dumnezeu și să-ți iubești aproapele și să-ți ierți dușmanii. Poate să-ți ierți și prietenii.
Asta este ceea ce e necesar. Căci te asigur că dacă cazi din Ortodoxie nu faptul că nu știi despre colțunași sau baclava te va fi îndepărtat de Biserică, ci lipsa de iertare pentru dușmani. Va fi ceva de genul ăsta. Inima… inima e cea care te va-ndepărta de Biserică.
Deci când vii, fii atent la inima ta. Iubește-l pe Dumnezeu, iubește-ți aproapele, iubește-ți dușmanul. Prin aceste lucruri îți vei salva sufletul.
Traducerea: www.chilieAthonita.ro
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Sunt binevenite aceste indemnuri de inceput bun pentru ca fiind pe ”cale” uiti mereu de lucrurile esentiale si te mai miri de stai pe loc sau dai inapoi duhovniceste.
Nu-i asa, părinte, ca și parintele Gavril, romanul brunet de la Vatoped și parintele Teodoh sunt monahi buni?