Ce înseamnă „Metavers” (Metaverse) și care ar fi o poziție ortodoxă relativ la acesta? Vizionați pe părintele Iosua Trenham care analizează această nouă platformă, succesoare a Facebook, și implicațiile acesteia asupra personalității umane.
Vizionare plăcută! (podcastul și transcriptul este după videoclip)
Powered by RedCircle
Salut tuturor, Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Mulțumesc pentru acordarea atenției. Am intitulat reflecția de azi „Bine ați venit în Metavers!”
Mai bine bem o înghițitură de cafea. Așteptați …unde este cafeaua mea? Nu asta e, nu e aici, oh, stați, poate fi aici? Aici este oh da, cumva noul ghiozdan tocmai mi-a furat cana de cafea
Metavers: ce este?
Oricum…. Ce este „Metaversul”?
Dacă ai urmărit evoluțiile în ultima vreme ale acelui mare baron modern de cauciuc și titan al tehnologiei Mark Zuckerberg, acest director general al Facebook, veți ști că este încântat de metavers și, de fapt, Facebook își schimbă numele sau și-a schimbat numele în Meta, pentru că metaversul Facebook însuși a devenit atât de dominant și atât de popular în întreaga lume.
Un efort pentru ceea ce ei numesc conectarea oamenilor, acesta este scopul Facebook-ului.
Îmi amintesc cu mulți ani în urmă, când am aflat pentru prima dată de Facebook, am fost în vizită la niște enoriași și ne-au invitat la cină și fiul lor a dispărut și m-am dus să-l caut pentru a-l saluta. Un tânăr minunat… și el era la computerul lui tastând și se uita la lucruri ciudate pe care nu le-am mai văzut până atunci și mă întrebam de ce, când a venit preotul lui și el mi-a plăcut și mi-a plăcut de el, nu a fost la masa…
Facebook: O întâmplare din trecut
Asta ar fi trebuit să fie primul meu discernământ despre Facebook și despre cum distruge prietenia reală, cum ar fi conversația la masă, l-am găsit și l-am întrebat „ce faci?”
Ei bine, sunt pe Facebook… am spus Facebook…. ce este Facebook? Și apoi am văzut pe partea laterală a ecranului lui unde toate aceste nume și oameni tastând lucruri și am spus ce este asta?
Și apoi m-am uitat și era un număr de care spunea 424, aceștia sunt prietenii mei și, în mod natural, tocmai am început să râd și am spus oh, ai 424 prieteni???
Ironia va crește pe măsură ce am început să citesc despre viața lui Mark Zuckerberg și despre cum și-a început compania, Facebook, înjunghiându-și cel mai bun prieten în spate. Nu chiar o persoană care să folosească cuvântul prieteni și să transforme prietenii în cunoștințe digitale și să degradeze oricum semnificația prieteniei adevărate.
Facebook după acești ani de conectare cu lumea și de a construi astfel de relații digitale, dacă le putem numi așa, face un nou pas, își vor transforma compania și vor ajuta la crearea, ca un nou proiect ex nihilo, metaversul însuși, ce o mai fi și metaversul??
Metavers: ce spune Mark Zuckerberg
Pot spune citind interviuri și articole despre metavers și ascultând ceea ce spune Mark Zuckerberg, Metavers este un fel de experiență pe internet cu steroizi, steroizi masivi, așa că ideea este că aceasta este un fel de versiune maximalistă a vieții digitale în care combini rețelele sociale, divertisment, aplicații de lucru, toate împreună pentru a crea o prezență și mai „reală” sau „mai realistă” a unor experiențe.
Așa că atunci când vorbești cu cineva, de exemplu, domnul Zuckerberg a folosit conceptul de Zoom și cât de mult vrea să depășească Zoom. Te uiți și vezi oameni pe ecran, dar sunt în ecran și vrea să poată participa la aceste întâlniri suprareale digitale și să poată observa când cineva se mută în lateral și să aibă o experiență 3D reală. Combină asta cu o interoperabilitate fără precedent în care toate tipurile de lume digitală lumea internetului, care a crescut pot fi interfațate împreună.
Am observat că unul dintre jurnaliști l-a întrebat pe dl Zuckerberg despre cooperarea dintre companii. Nu este ceva pentru care Facebook este cunoscut… Facebook îi place să mănânce companiile sau să le distrugă dacă sunt o amenințare, dar domnul Zuckerberg spune că nu e așa. El spune acum că metaversul este despre expunerea oamenilor la mai multe companii.
Oricum…. aceasta este ideea, asta este ceea ce va fi metaversul, va fi acest nou nivel fără precedent de simulare virtuală.
De ce metavers?
De ce? Care este scopul, de ce avem nevoie de un metavers?
Potrivit domnului Zuckerberg, avem nevoie de un metavers pentru că comunică o formă mai clară și va produce cea mai clară formă de prezență, așa o descrie. O formă mai clară de prezență.
Iartă-mă, dar ca un neutilizator intenționat de Facebook, nu am avut niciodată Facebook, nu am folosit niciodată Facebook și nu am niciun interes să fac asta, găsesc justificarea pentru Facebook și justificarea unei mari extinderi a Facebook în acest metavers pe baza unei „forme clare de prezență”, constat asta ca extrem de ironic!!!
De fapt, presupozițiile din spatele căutării pentru realitatea virtuală realitatea artificială și metaversul este nesemnificația prezenței corporale care este presupoziția din conexiunea digitală.
Avem o mulțime de date acum despre consecințele smartphone-ului și vieții digitale pentru ființele umane și un lucru este cât se poate de clar… Cu cât folosiți mai mult realitatea digitală, cu atât interacțiunea umană tangibilă este mai puțin reală, cu atât aveți mai mulți prieteni cibernetici, cu atât aveți mai puțini prieteni reali, astfel încât să justificați extinderea Facebook-ului și crearea metaversului pentru a actualiza o „formă clară de prezență” ca și cum prezența este scopul suprem…
O poziție ortodoxă despre Metavers
Îl găsesc extrem de ironic, deoarece dacă vrei ca prezența să fie scopul, întâlnește-te cu cineva în realitatea de zi cu zi! Întâlnește-te cu cineva în realitatea de zi cu zi!
Găsesc că presupozițiile din spatele Facebook și metaversul sunt profund gnostice și trivializează (înjosesc) corpul uman.
Apoi spune că unul dintre scopurile metaversului este de a construi o comunitate. Asta este o veche declarație pe care o folosește, a scos-o din nou pentru a crea următorul pas al Facebook-ului.
Tot ce aș spune este că poți spune că construiești o comunitate digitală falsă în care te prezinți sub aspectul unui avatar într-un mod fals care permite doar un nivel foarte subțire de discernământ personal, interacțiune și semnificație…
Problema irealității
El spune, de asemenea, că metaversul se simte real. Subliniază “simte”, însemnând că nu este ceva real, cel mai bun caz, este fals, este o realitate parțială.
Spune că ne va permite să ne teleportăm în locuri pentru a fi cu prietenii noștri. Definiția de Facebook a „prietenilor”….
Dorim să ne teleportăm în locuri, ca să putem juca box și dansa cu prietenii noștri, așa că bănuiesc că vă puteți pune pe vârful muntelui în Mauna Loa în Hawaii și dansa cu prietenii tăi.
Ce zici să lucrezi suplimentar pentru a economisi bani pentru a zbura cu prietenul tău și mergi în vârful Mauna Loa și fă adevăratul lucru.
Nu știu cu adevărat cum poți avea o profundă satisfacție dansând cu o femeie cibernetică pe metavers, nu știu cum te poți simți grozav exersând muay thai sau boxul MMA cu un adversar cibernetic ale cărui lovituri nu te lasă însângerat…
Nu vei învăța importanța acestui sau acelei lovituri prin atingeri cibernetice pe coaste, aveți nevoie de durerea reală, aceasta este valoarea boxului real și a dansului real.
„Informații cu autoritate” – adică cenzură
El mai spune că acest lucru îi va permite, probabil, nu doar el, ci și prietenii săi să folosească Informații cu autoritate – Oh! Minunat!, tot ce avem nevoie este de mai multe informații.
Desigur, acest concept de „înflorire umană”, în care oamenii „înfloresc” (se dezvoltă) și vor înflori mai bine dacă pot obține din ce în ce mai multe informații și procesa mai repede, aceasta este una dintre presupozițiile tuturor titanilor tehnologiei care resping pozițiile teologice fundamentale.
Toți sunt ciudat de anti-religioși implicați în concepte transumaniste bizare care pun un nivel foarte foarte înalt asupra funcției și vitezei creierului și aici avem justificarea pentru metavers fiindcă aveți mai multe informații și apoi, desigur ceea ce el numește informații autorizate, desigur, ceea ce vrea dl Zuckerberg să spună este o informație pe care el și ai lui care verifică faptele – toți cei 35 000 ai lui -, sunt informații pe care trebuie să le cunoașteți și să vedeți informațiile „adevărate și autorizate”.
Ceea ce îl califică pe dl Zuckerberg să fie marea sită a ceea ce este adevărat, ceea ce îi califică verificatorii de fapte este dincolo de mine, mă depășește absolut! Chiar nu cred că ideea extinderii cenzurii este o idee grozavă și, dacă metaversul este conform descrierii dlui Zuckerberg, va crește considerabil capacitatea de a împinge „informații cu autoritate”, este ceva la care ar trebui să ne opunem energic.
Metavers este Sfântul Potir?? (Holy Grail)
El îl numește Sfântul Potir [Holy Grail=Sfântul Potir = perfecțiunea] al interacțiunii sociale, va deveni Sfântul Potir al interacțiunii sociale, de fapt, încă o dată, ceea ce presupune că interacțiunea socială nu necesită ca cineva să fie în prezența altei persoane, nu ai nevoie de corpul tău, nici măcar nu ai nevoie de mintea ta implicată într-o interacțiune de la persoană la persoană. Nu! Trebuie doar să mergi pe internet.
Aș spune doar acest aspect: există un singur Sfânt Potir!! Și este cea mai profundă interacțiune
socială și divină. Sfântul Potir este deschis tuturor oamenilor care cred și sunt vrednici să primească o picătură din Sfântul Potir.
De ce să urmărești o uniune falsă cu un sfânt potir fals când avem ocazia de a avea cea mai profundă formă de interacțiune socială și divină, investindu-vă într-o comunitate parohială,
dezvoltând relații reale de slujire și iubire reciprocă și luând înalta voastră chemare de închinător al Sfintei Treimi și fiind invitat de El la masa Sa Sfântă pentru a lua parte la adevăratul Sfânt Potir.
Sugerez că acolo ar trebui să ne punem interesul în efort și să nu fim seduși de limbajul despre metaversul fiind noul Sfânt Potir al interacțiunii sociale.
Problema inegalității
Tot el a mai spus că metaversul va reduce inegalitatea, desigur, așa este, desigur, așa cum a făcut Facebook, acesta este motivul pentru care în explozia Silicon Valley care o avem aici, în California, completa eviscerare a clasei noastre de mijloc, de aceea avem de departe cea mai mare cantitate de sărăcie și oameni fără adăpost din întreaga țară, de aceea avem peste 40% din beneficiarii de asistență socială a întregii națiuni, deoarece pe măsură ce titanii tehnologiei prosperă, „inegalitatea dispare”. Îhâm!
Acest lucru este dincolo – dincolo de ridicol, desigur, Facebook și companiile sale partenere
distrug micile afaceri, au transformat ambiția antreprenorială în ceva în care mulți oameni pur și simplu nu vor investi, deoarece știu că dacă reușesc, vor fi pur și simplu cumpărați de Facebook și șansele de concurență adevărată sunt foarte, foarte mici.
Așa că mi se pare extrem de ironic că metaversul va reduce cumva inegalitatea.
Provocările legate de Metavers
Care sunt provocările? Care sunt? Potrivit domnului Zuckerberg, cele cu care se confruntă el și echipa de la Facebook – acum Meta…pentru a crea metaversul spune că marea provocare este să creeze realitatea artificială a ochelarilor VR în forma lor normală de sticlă, pentru a putea compacta toată acea tehnologie care vă va permite să trăiți această viață falsă „super cool”, într-o pereche normală de ochelari.
Aceasta este „explorarea științifică palpitantă” pe care dl Zuckerberg o oferă lumii. Îți poți face viața semnificativă ajutându-l să inventeze ochelari mai mici care te pot ajuta să trăiești o viață falsă.
Cât de minunat!
Spune, de asemenea, că una dintre provocările în a merge la metavers este egalizarea participării genurilor, deoarece majoritatea participanților la realitatea virtuală sunt bărbați. Găsesc, de asemenea, extrem de ironic în această epocă în care giganții tehnologiei trivializează diferențele de sex și însuși conceptul lor de sex biologic, ajung în spatele mișcărilor transgenderism care sugerează că poți fi un alt sex decât ceea ce ești biologic și totuși aici el spune că este atât de important pentru noi să avem atât bărbați cât și femei la fel de reprezentative.
Cred că trăiesc din presupoziții tradiționale în ceea ce privește sexualitatea, care sunt justificate de mișcările actuale pe care titanii înșiși le susțin.
Comentarii ortodoxe
Aș dori să fac și eu câteva comentarii, în afară de sarcasmul pe care l-am aruncat împotriva acestei dezvoltări extrem de întunecate din mintea mea.
În primul rând, să îmbrățișăm realitatea, să îmbrățișăm pe Domnul Dumnezeu, bărbați și femei, făcuți în imaginea Lui. Comunitatea care este reală, să îmbrățișăm ceea ce înseamnă să fii o ființă umană trup și suflet, ce înseamnă neapărat să NU trivializăm trupul și să nu căutăm un fel de comuniune doar cu mintea noastră sau doar printr-un dispozitiv digital.
Ceea ce nu înseamnă că nu există o valoare pe care o putem obține din dispozitivele digitale. Evident că le folosim chiar în acest moment în scopuri pedagogice, dar nu pentru a ne construi prieteni, nu pentru a construi comunități.
Prietenia este sacră. Ființele umane construiesc prietenii față în față în interacțiuni reale de sacrificiu și iubire. Așa că haideți să îmbrățișăm realitatea și să lăsăm deoparte falsurile să luăm în serios existența întruchipată să petrecem mai puțin timp pe ecrane și mai mult timp în comunitatea noastră reală mai mult cu soția noastră, mai mult timp cu copiii și nepoții noștri, mai mult timp cu comunitățile noastre parohiale care servesc, mai mult timp cu vecinii noștri și mai puțin timp pe ecrane.
Dezumanizarea
Facebook este dezumanizant și metaversul va fi și mai dezumanizant. Am auzit cu mulți ani în urmă cea mai bună descriere a utilizării funcționale a Facebook-ului – și vă las cu asta, vine de la savantul protestant contemporan, pastorul John Piper, am citit undeva că a spus că în sfârșit, după ce s-a luptat ani de zile ca pastor, să înțeleagă de ce Dumnezeu ar permite Facebook-ului să se dezvolte, a spus că în sfârșit și-a dat seama că a descoperit că scopul Facebook-ului era un scop care se va dezvălui pe deplin în Ziua Judecății, când ar deveni clar că lipsa faptelor bune în viața atâtor oameni nu a fost rezultatul lipsei de timp liber…. Facebook ar dezvălui asta cu siguranță.
Dacă doriți să aflați mai multe despre gândurile mele despre semnificația revoluției digitale despre era informațională și ascensiunea titanilor tehnologiei și care este agenda lor, uitați-vă la subiectele teologice ale PNP și puteți găsi o serie numită „Stăpân sau Sclav?” – ”Tehnologia în viața creștină.” Cred că sunt zece prelegeri și sper că va fi edificator pentru voi.
Dumnezeu să fie cu voi!
Traducerea: www.chilieAthonita.ro
Te rugăm să vizitezi site-ul nostru la patristicnectar.org .
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
7 Comment
Multumim mult pentru atentionarea aceasta, intr-adevar surprinde quintesenta acestui univers artificial, care daca nu ar fi asa cum o numeste, cu adevarat o minciuna, ar fi un lucru bun. Dar nu inteleg cum nimeni nu se autosesizeaza cum perosanele fara aparare, copii, persoane fara o prea mare cunoastere sa spun asa, vor fi victime sigure. Toata informatia va fi pusa pe tava si luoul va putea fi foarte usor sa se ascunda in blana de oaie, pentru ca nu exista realitate, vom avea cu adevarat ochii inchisi. Ganditi-va la pedofili, violatori, trafic de organe, trafic de fiinte vii. Pt acestia va fi raiul pentru ca isi vor selecta victmele cu o mare usurinta. Sa nu mai vb de boli gen bulimie, anorexie in randul adolescentelor, care exista caum datorita minunatei aplicatii Instagram. Vom consuma ce ne baga pe gat companiile destul de puternice incat sa plateasca publicitate aici. Chiar si legal, imi miroase a monopol, ca nu mai spunem ca nu e moral, etic sau normal. Cred cu tarie ca in viata este ft important sa poti sa fii tu insuti, or acest univers fals va duce la uiderea personalitatii, E un impact mai devastator decat al unui razboi pt ca nu iti afecteaza doar corpul, ci ca intreg, un fel de boala autoimuna care se intoarce impotriva ta. Dusmanul e nevazut pentru ca practic, noi insine ne vom fi proprii dusmani si ne vom lovi cu toate armele, pentru ca ne cunoastem cel mai bine fricile.
Datorită afluxului imens de informații „importante” oamenii astăzi nu mai au timp să raționeze, de fapt, și atunci se duc ca vitele la tăiere. În aceste condiții, ortodoxia terapeutică este crucială. Tot timpul a fost, însă acum se vede mult mai pregnant decât în urmă cu 20 de ani, să zicem.
Asa este, de asta va multumim ca sunteti atat de prezenti in acest mediu online, ca va simtim aproape si alaturi de noi, ca ne insuflati valorile fundamentale si va rugati pentru noi. Va multumim si ne rugam sa va binecuvanteze Dumnezeu
Cum sa ne ajutam copii care sunt atat de dezorientati de toate aceste curente? Pe de o parte se loveste in Biserica si o discrediteaza pe de alta parte se inoculeaza subtil toate aceste ideei distructive… Ca parinte te simti legat de maini. Nu poti decat sa le vorbesti despre aceste pericole si sa te rogi la Bunul Dumnezeu sa intervina cat mai curand. Si asta inainte sa ajunga omenirea un spital de „nebuni” cum spunea Sfantul Paisie Aghioritul ca se va ajunge…Domnul Iisus si Maica Domnului sa ne ajute pe toti.
Roagă-te cu îndrăzneală pentru copiii tăi. În cadrul acestei rugăciuni Dumnezeu te va lumina ca să-i ajuți.
Multumim pentru articol ! O mica mentiune doar: site-ul parintelui Trenham e „patristicnectar.org” (se scrie cu „c”, nu „k”).
Noi mulțumim pentru atenționare. Corectat.