Am grupat pentru voi comentariile din timpul săptămânii care tocmai s-a încheiat, comentarii scrise de cititorii platformelor O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Atât întrebările cât și răspunsurile pe care noi le-am dat ne aduc în atenție subiecte duhovnicești în concordanță cu marea sărbătoarea a Nașterii Domnului. Totodată, au fost punctate și aspecte referitoare la viața duhovnicească zilnică.
Ca până acum, am editat foarte puțin întrebările pentru cursivitatea ortografiei și a intenției mesajului.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Sfinții nu s-au născut sfinți. Sfinții au devenit sfinți pentru că au iubit mai mult și s-au luptat mai mult pentru Dumnezeu.
Da. Pruncul S-a născut în iesle. După care a locuit în Betleem dimpreună cu Sf. Maria și Ioisf. Magii au venit după 15 luni și nu l-au mai găsit în peșteră ci în casă.
Nu sunt 3 ani. Sunt 2 ani: https://biblia.ortodoxa.info/biblia/versiuni_paralele/vbor/40/2#vvbor-40-2-16 . 15 luni sunt mai mult decât un an, foarte probabil că Sf. Părinți au calculat cât era nevoie să facă cineva din Persia (Iranul de azi) până în Iudeea. În această optică, e de înțeles de ce Irod a poruncit „2 ani și mai jos”.
E bine că te întrebi cum o să ne judece Hristos, cel ce nu s-a născut în anul 0 (sau 1) ci, foarte probabil, în anul 4 „înainte de Hristos”, asta cu toate că s-a născut o singură dată. Hristos o să ne judece după cum ne-am iubit între noi – El însuși a spus-o. Este trist că facem din calendar un motiv de ură, de despărțire. Calendarul este doar o convenție de măsurare. Calendarul iulian – la care faci aluzie – este greșit și a fost făcut de un păgân, în timp ce calendarul, gregorian este sensibil mai corect, și este făcut, totuși, de un creștin.
E nevoie de timp ca să înveți să asculți de omul pe care Dumnezeu îl validează în fața ta. În clipa în care înveți să asculți, înveți să-ți depășești cadrele foarte strâmte ale credinței în propriul gând și intri în cadrele nemărginite ale credinței în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, prin ascultarea de celălalt.
Trebuie să căutăm duhovnici buni. Ceea ce ai citit se referă la a nu iscodi viața preoților pentru bârfă (prima parte) iar a doua parte se referă la diferite efecte nedorite care pot să apară: căutarea senzaționalului, faptul că starețul e posibil să nu aibă timp de tine (nu din patimă, ci din cauza mulțimilor sau a multor probleme pe care le are) sau sunt greu de ajuns din partea distanței, o oarecare mândrie sau slavă deșartă din parte-ți că te spovedești la acesta și altele.
Da, e o problemă capitală. Catolicismul este o credință care nu duce la mântuire. Pe noi ne interesează aspectul vindecător, mântuitor al credinței noastre și nu atât cât de clar vorbește. Nu e bine ce faci.
Nu, nu este păcat. Dimpotrivă. Este mai bine, însă, dacă ai un timp dedicat în care să-l citești tu.
În Athos nu există nici colinde și nici brad. Sunt fenomene acceptate în turma cea de Hristos iubitoare, însă desăvârșirea duhovnicească este alta. Domnul încearcă pe toți să-i aducă la desăvârșire încet-încet, pe unde poate să urce fiecare.
E semn de bucurie. Viața, dinamismul din rai. Unii numesc această mișcare „dansul îngerilor”.
Referitor la postul de 40 de zile numai cu apă: nu fă asta. Sfătuiește-te cu un duhovnic experimentat.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!