Vizionați un scurt ghid turistic privit din perspectiva unui pelerin despre locurile de interes din Biserica Nașterii din Betleem.
Vizionare plăcută! (podcastul și transcriptul este după videoclip)
Powered by RedCircle
Bine v-am găsit, dragi telespectatori, la programul nostru.
Prin acest program vom porni să explorăm locuri religioase, istorice și naturale din Palestina. Astăzi turul nostru va fi în Betleem.
Deși orașul e mic ca mărime și populație, are multe de oferit oricărui vizitator sau turist și fiind Locul Nașterii lui Hristos are o legătură cu creștinii din toată lumea.
Deci vom intra acum în Biserica Nașterii care este în inima Betleemului și care este considerată una dintre cele mai vechi biserici creștine ce încă există și astăzi.
Ian, un ghid din Betleem, ne-a acompaniat pe aleile Bisericii și ne-a istorisit povestiri și informații interesante despre ea.
Biserica Ortodoxă și Peștera Nașterii
Intrarea originală a Bisericii din vremea lui Iustinian avea de fapt o mare poartă. Dacă vă uitați la marginea de sus vedeți ce uriașă era. Dar în sec. XII, cruciații – în vremea cruciadelor – au coborât-o puțin și au făcut acea arcadă. Apoi, în sec. XV, în perioada otomană, au coborât-o și mai mult, cum vedeți, făcând o intrare foarte mică și strâmtă. Aceasta pentru că voiau să protejeze monumentul, împiedicând atacatorii ce veneau călare și intrau în Biserică. Intrau chiar și cu căruțele, așa încât au micșorat intrarea pentru a proteja Locașul Sfânt.
Toții oamenii din această parte stau la coadă pentru a coborî în Peșteră. Există o intrare acolo la Peștera Nașterii lui Iisus și este o ieșire în partea opusă.
În fața noastră este Biserica Ortodoxă greacă și chiar sub ea este Peștera în care s-a născut Iisus. Oamenii așteaptă să coboare, să viziteze și apoi să iasă pe cealaltă parte.
Coloanele sunt făcute din piatră din Betleem și este o piatră unică, însă din păcate în ziua de azi ea nu mai poate fi obținută din cauza așezărilor construite pe vechile mine, deci acest material nu mai există astăzi. O piatră foarte unică, roșie sau roz.
Biserica Nașterii este din sec. VI
Stă aici încă din sec. VI și dacă priviți în partea de sus a fiecărei coloane, fiecare are o pictură, o frescă a unui sfânt.
Biserica este din sec. VI, dar dacă vă uitați aici, vedeți mozaicul original al Bisericii Împărătesei Elena, un mozaic tipic bizantin, vechi de cca 1700 de ani. Acest mozaic a fost descoperit în 1934, deci abia în secolul trecut, a fost descoperit accidental în timpul unor renovări.
Acest mozaic pe care îl vedeți aici sus, este ceea ce a rămas de fapt, fiindcă înainte aproape totul era acoperit cu mozaicuri.
Există o tradiție interesantă în legătură cu găurile dintr-una din aceste coloane, care au forma unei cruci. Tradiția spune că aici a pus mâna Maica Domnului, iar oamenii își pun degetele în aceste găuri rugându-se pentru binecuvântarea Fecioarei.
În mare, sunt 3 comunități creștine: cea ortodoxă, cea armeană și cea romano-catolică. Protectorii Bisericii sunt cele 3 comunități creștine.
Locul Nașterii Domnului
Această stea însemnează locul unde S-a născut Iisus. Deci Iisus S-a născut într-un loc, L-au înfășat și L-au pus în iesle.
Ieslea este pe al doilea altar, în dreapta. Deci acesta este locul nașterii și aceasta este ieslea.
Steaua pe care o vedeți aici, care marchează locul Nașterii, are 14 raze. De ce? Pentru că în Evanghelia după Matei, capitolul 1, în prezentarea genealogiei lui Iisus Hristos, începând de la Avraam până la David – 14 generații – de la David până la robia babiloniană – 14 generații – de la robia babiloniană până la Iisus – 14 generații. De-aceea steaua aceasta are 14 puncte.
Și aici, în spatele acestor ziduri, este restul Peșterii unde vom intra ulterior ca să v-o arătăm. Nu doar aici este locul Nașterii, ci și pe partea cealaltă.
Biserica Romano-Catolică
Aceasta este celebra biserică romano-catolică. Este cu adevărat faimoasă în toată lumea în principal datorită Slujbei ce se ține la miezul nopții pe 24 decembrie. Slujba se ține aici și este transmisă în toată lumea exact din acest loc. Această biserică, comparativ cu cealaltă parte este mult mai nouă, cca 1881-1882, deci cam acum 130 de ani.
Istoria Peșterii
După ce am trecut prin marea și fantastica clădire a Bisericii Nașterii, intrăm în Peștera unde S-a născut Iisus. Întâi, vizităm partea cea mai adâncă a Peșterii, unde am văzut steaua ce marchează locul Nașterii lui Iisus. După ce ne-am plimbat prin această parte a Peșterii, am mers în partea cealaltă și Ian ne-a spus povestea Nașterii lui Iisus.
Deci în acea vreme, oamenii erau săraci și trăiau în peșteri, unde își creșteau și animalele. Și obișnuiau să împartă peștera în două: partea cea mai adâncă, unde țineau animalele, și partea din față, unde trăiau și dormeau deoarece este mai aproape de aerul proaspăt.
Cu timpul, oamenii s-au mutat deasupra, unde și-au construit camere și au păstrat peșterile pentru animale. Deci când Fecioara Maria a vrut să nască, nu erau locuri în camere, așa încât a trebuit să coboare în Peșteră pentru a naște.
Fericitul Ieronim și Biserica Nașterii
Partea aceea nu are legătură cu peștera originală, cum v-am spus, aceasta este intrarea și aici probabil era curtea din față. Dar acum, vedeți, este o sală ce aparține Fericitului Ieronim.
Fer. Ieronim a petrecut 34 de ani aici. El este cel care a tradus Biblia în latină. Vechiul Testament a fost scris în ebraică și Noul Testament în greacă, iar el le-a tradus pe amândouă în latină, iar traducerea lui se numește Vulgata. Este traducerea oficială a Bibliei în toate Bisericile Romano-Catolice. Traducerea lui există și astăzi în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma.
A murit în anul 420 și a fost înmormântat aici. A stat aici cam 800 de ani. În 1187, cruciații au fost înfrânți de Saladin și au luat trupul lui cu ei și l-au reînhumat în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma.
Califul Omar și Sf. Sofronie
Am să vă istorisesc ceva despre absida sudică de aici. Califul Omar, în 638, după cucerire, s-a întâlnit cu Patriarhul Ierusalimului, Sf. Sofronie, și a vizitat locul, Biserica Nașterii, și s-a și rugat aici, în absida sudică.
Dar le-a poruncit foarte clar musulmanilor că acest loc va rămâne un loc creștin, iar musulmanilor nu le-a dat voie să se roage aici ca grup, ci doar individual.
Aici se încheie turul nostru la Biserica Nașterii, dar sunt multe de explorat aici, mai ales la nivel spiritual. Și cu siguranță, nu poți simți măreția și frumusețea acestui loc până când nu stai în mijlocul lui.
Vă așteptăm la următorul tur!
Traducerea: www.chilieAthonita.ro
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Imagini superbe..
A fost luminarea sufletului și cugetului despre Nașterea Domnului Nostru Isus Hristos.
Vă mulțumim.
Doamne Ajută toți creștinii ortodocși…