Aflați sfaturi duhovnicești, minuni și istorioare legate de Nașterea Domnului povestite cu mult har de părintele Pimen Vlad. Avem nevoie înainte de Nașterea Domnului pentru a ne încălzi inima în care urmează să se nască Hristos.
Vizionare plăcută! (după videoclip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Iată dragii mei, că ne vedem iarăși, cu ajutorul Maicii Domnului! Mai sunt câteva zile și ne apropiem de marea și frumoasa sărbătoare a Nașterii Domnului.
Florile și bucuria
Chiar înainte de a face filmarea asta, am lucrat vreo 3 ore la grădină, am mai pus ceva lalele, zambile, narcise și încă vreo două feluri…cred că vreo 150 de flori. Am pus bulbi în pământ, am prășit, am pus gunoi, tot ce trebuia. Sunt un pic încălzit, chiar dacă nu mai sunt rezistent eu, sunt ca Daciile acelea din timpurile vechi, 1310, cum erau alea vechi, mai hârbuit așa, dar cu mila Domnului, mi-e drag să lucrez la grădină, să mai pun flori… Unii se vor gândi ,,măi dar tu nu vezi ce e în lumea asta, că lumea se îmbolnăvește, și ție îți arde de pus flori…”. Da!
Eu mă bucur. Încerc să văd partea frumoasă. Cu toate că la știri se spune că atâția mor, atâția nu vor să moară în ciuda lor…eu mă bucur de fiecare clipă, de fiecare moment. Și chiar de aș ști că mor mâine, tot aș mai pune câteva flori. Ca să se bucure ceilalți de ele. Deci nu avem un motiv să stăm stresați, să nu ne mai ducem viața mai departe, să nu ne bucurăm de ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Eu iubesc foarte mult florile. Și vreau să am tot timpul anului flori, ca să pun la icoane în biserică. Ca o ofrandă, un dar. Din munca pe care o fac eu acolo la grădină, să am tot timpul. Cu ajutorul Maicii Domnului, cei care au venit știu. Tot timpul anului am flori. Și chiar și acum mai am flori înflorite.
Se apropie Nașterea Domnului
Da, dragii mei. Și după cum vă spuneam, se apropie marea și frumoasa sărbătoare a Nașterii Domnului. Nu mai este mult. Deci să ne pregătim un pic. Cum se zice, o să fie și aceea cu cozonaci, cei din lume care mai taie porcul, dar să ne pregătim un pic sufletește. Ca să ne putem bucura de sărbătoarea Nașterii Domnului, nu de sărbătorile de iarnă. De Sărbătoarea Nașterii Domnului. Pentru că e Nașterea Domnului. Nu vedem în toată lumea aceasta, în jurul cărei sărbători se învârt aceste sărbători de iarnă? De unde a pornit? De la Nașterea Domnului. Că încep ei să devieze, să facă…treaba lor. Totul se învârte în jurul Nașterii Domnului, să știți.
Să nu deviem, să nu mai știm ce s sărbătorește! Și nu știm ce să facem de sărbători, să ne ducem prin nu știu ce țări calde, să facem plajă, prin Dubai, pe nu știu unde.
Zăpada aia frumoasă care ninge de un metru, toată frumusețea din jur, e ca și cum…ajută să devină atmosfera mai frumoasă pentru Nașterea Domnului. Îngerii coboară din cer. Ați văzut cât de frumos se cântă atunci ,,Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună voire!” Momente de bucurie mari! Să coboare Hristos în mijlocul nostru! Nu o să intru prea mult în detaliile acestea că peste tot acum se vorbește…știți cu toții cum a fost Nașterea Domnului.
Istorioară legată de Nașterea Domnului
Voi intra așa să spun câteva istorioare, minuni așa câteva, prin care să ne bucurăm de tot ce este în jurul nostru. Îmi amintesc undeva că era un om cu posibilități, cu o vilă, cu tot ce trebuie în casa omului, din belșug, să prisosească. Și avea o fetiță de 7 ani. Și era în ajunul Nașterii Domnului. Și omul era creștin și el. Și s-a pus seara la rugăciune și mulțumea lui Dumnezeu pentru toate ,,Doamne îți mulțumesc pentru tot ce mi-ai dat, că ai avut grijă de mine, dar Te mai rog un lucru. Ai grijă și de vecinul meu acela amărât și dă-i ceva de mâncare acum de Crăciun, de Nașterea Domnului, că nu are săracul nimic”.
Cine era acel vecin? Era un vecin care nu avea decât un fel de baracă așa, o singură cameră cu un acoperiș, cu o mică sobă acolo, și avea 7 copilași. Se chinuia să-i crească cum putea. Și nu avea nimic de Nașterea Domnului. Îi murise și soția, săracul se lupta el acolo. Și atunci fetița creștinului acesta bogat îl trage de mânecă și-i zice ,,tati, tati”, zice ,,ce-i copilul meu?” Zice ,,nu-L mai necăji pe Dumnezeu cu lucrurile acestea pe care putem să le facem noi!”
De ce îngăduie Dumnezeu pe bogați și săraci
Ați înțeles? De ce îngăduie Dumnezeu ca unii să aibă și unii nu. Ca cei care au să-i ajute pe cei care nu au. Nu era suficient că mulțumea. Nu, Dumnezeu îi dăduse lui, ca să aibă el, și îngăduise să locuiască vecinul acela lângă el, ca să îl ajute. Dar el nu pricepea lucrul acesta. A trebuit fetița aceea de 7 ani să-l tragă de mânecă.
Da, dragii mei, vedeți, se apropie Nașterea Domnului, vedeți și voi în jurul vostru, sunt amărâți? Sunt copiii orfani, bătrâni, copii orfani, bătrâni care nu mai au pe nimeni, dacă au tot ce le trebuie măcar acum de Nașterea Domnului duceți-vă și bucurați-i un pic. Da dragii mei. Și ca să nu mă lungesc mult, pentru că, știm, la Nașterea Domnului nu-L slăvim numai pe Mântuitorul că S-a coborât pe pământ, S-a smerit și a luat trup. De unde Și-a luat trup? Din Maica Domnului dragii mei. Din frumoasa noastră Stăpână. Care este mama noastră a tuturora. Deci și pe Ea o slăvim. Datorită ei.
Maica Domnului – chip al maternității desăvârșite
Că atunci când a venit arhanghelul și i-a vestit, ce a spus? ,,Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău!” Pentru că Dumnezeu Ne-a lăsat libertatea. Și nu ar fi trecut peste voia Maicii Domnului dacă Maica Domnului nu accepta. Gândiți-vă cu cât drag L-a purtat Maica Domnului pe Mântuitorul în pântece. Vedeți, orice mamă, când rămâne însărcinată, i se deschide partea aceea maternă, câtă grijă are. Dar gândiți-vă la Maica Domnului, că știa că are pe Dumnezeu în pântecele ei. Câtă grijă avea ea. Cum era ea, cum era mintea ei atunci, în permanentă rugăciune, contemplație. Da dragii mei, vă dați seama… Și pe aceasta Maica Domnului o avem noi ca mamă toți. Legătura noastră cu cerul.
Și-o să vă spun două istorioare. Undeva citisem că ar fi fost și la Sfânta Ana , nu știu…deci vă spun istorioara.
Măgarul Maicii Domnului
Era un tânăr să spunem așa, dintr-o familie mai bogată, cum spunem noi acum ,,copil de bani-gata”. Și familie creștină. L-a luminat Dumnezeu să vină și el în mănăstire. Dar trăise bine. Tot ce a vrut a avut la dispoziție. Aveau condiții. Ei, venind omul undeva într-un loc retras, la Sfânta Ana acolo, normal, din familie bogată, a adus omul și o sumă de bani acolo, a ajutat pe părinți venind la mănăstire. Și a adus și un măgar cu el. Că a cerut voie starețului că nu era obișnuit cu muncile cu deplasarea, de urcat stâncile. Ei, starețul a îngăduit.
Și când se duceau părinții la ascultare, se duceau pe jos, cărau, la deal la vale, el se ducea cu măgarul. Părinții aveau o rânduială. Lunea, miercurea și vinerea mâncau o dată în zi, la ora 3, în celelalte zile cum era programul cu două mese…el era obișnuit cu traiul bun să mai guste dimineața câte ceva, mai pe ascuns, mai gusta câte ceva. Starețul știa lucrul acesta dar nu voia nici să fie dur cu el așa. Și se ruga mereu la Maica Domnului ,,te rog Maica Domnului, înțelepțește-l Tu, fă cumva ca să priceapă și el că nu e bine ce face, să intre și el în rânduială cu ceilalți frați!”.
Vedenia
Și odată chiar veneau ei de undeva, erau chiar pe la amiază așa, și pe o cărare urcau la deal. Cu un pic de greutate, unde se ostenise ei, fiecare ducea în spate…el bineînțeles, în urma lor, călare pe un măgar. Și la un moment dat în fața lor apare Maica Domnului. Avea o năframă așa frumoasă, și avea ca un potir din care lua și împărtășea pe fiecare și-i ștergea cu năframa pe frunte.
Ei, aștepta și el la rând. Când ajunge, vede că Maica Domnului ia năframa și șterge măgarul pe frunte. Și el zice ,,dar dă-mi și mie ce ai din Sfântul Potir. Împărtășește-mă și pe mine!” Zice ,,îmi pare rău dar nu se poate! Asta este răsplata pentru cei care au postit până acum. Tu ai gustat dimineață, nu pot să-ți dau așa ceva”. Zice ,,dar măcar șterge-mă pe frunte!” ,,Nici asta nu pot, că tu nu ești transpirat, am șters măgarul, că el te duce pe tine. Ostenește-te și tu la fel ca frații și o să te șterg și pe tine!” Și apoi Maica Domnului S-a făcut nevăzută.
Spovedania
A ajuns el acolo la chilia lui, s-a dus la stareț, s-a spovedit, zice, ,,părinte uite-așa…” și atunci părintele a spus ,,păi fă și tu ca ceilalți și te vei învrednici și tu de binecuvântarea Maicii Domnului”. Și atunci repede a lăsat măgarul, nu i-a mai trebuit nimic, s-a apucat și el să țină post, cum făceau și ceilalți, ca să se învrednicească și el de binecuvântarea Maicii Domnului. I-a ascultat rugăciunile starețului Maica Domnului, și l-a înțelepțit și pe el.
Da dragii mei. Ați văzut, Maica Domnului se îngrijește întotdeauna. Sub o forma sau alta. Dar cu dragoste. Cu blândețe. Ați văzut? Așa știe Ea să înțelepțească. Și o să vă mai spun o minune. A fost în timpurile mai vechi.
„Uitucul”
A venit unul la mănăstire, care avea el o problemă. Nu reușea să țină minte nimic. Uita totul. Era dintr-o familie tot mai înstărită un pic. Îi lăsase ceva acolo, avea casă, avea câteva lucrușoare, dar nu se descurca. Și-a dat seama că el nu e bun pentru lume, pentru că nu reușește, având memoria mai scurtă, nu putea ține minte nimic. Și și-a dorit să se ducă și el la o mănăstire.
S-a dus și și-a căutat loc la o mănăstire, a spus ,,tot ce am dau aici, primiți-mă și pe mine aici, că vreau să rămân și eu aici cu voi”. L-a primit starețul cu drag acolo. Și se ruga și el de toți să-l învețe și pe el rugăciuni, dar nu reușea. Și atunci un părinte cu viață mai sfântă așa, l-a luat deoparte și a început să-i spună toate rugăciunile pe rând. Și i-a spus ,,să-mi spui care-ți place cel mai mult”. Și i-a spus și rugăciunea aceasta: ,,Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te ceea ce ești plină de dar Marie Domnul este cu Tine. Binecuvântată ești Tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui Tău. Că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”.
„Bucură-te, Marie”
Și când a auzit omul acesta rugăciunea aceasta, aceasta i-a plăcut atât de mult. Și i-a spus părintelui că i-a plăcut atât de mult rugăciunea aceea. ,,Care?” l-a întrebat părintele. ,,Aceea ,,bucură-te Marie!” Atât ținuse el minte. ,,Bun. Hai să te învăț rugăciunea aceasta”. Și s-a luptat luni de zile părintele cu el, cu răbdare, până a prins rugăciunea aceasta. Și atâta drag a prins omul acesta, că avea și el vreo 40 de ani când venise în mănăstire, a prins atâta drag de rugăciunea aceasta, că o spunea zi și noapte permanent. Și chiar părinții îi spuneau așa, ca o poreclă îl denumiseră ,,bucură-te Marie!”.
Și el se bucura atât de mult când îi spuneau așa, pentru că avea atâta dragoste de Maica Domnului. Și zi și noapte spunea rugăciunea aceasta. Și a ajuns la o măsură mare duhovnicească. Și a trăit peste 20 de ani în acea mănăstire zicând zi și noapte rugăciunea aceasta.
Moartea uitucului
Și i-a venit și lui timpul să plece. A plecat la Domnul. Părinții cu drag, știind că a avut viață sfântă, i-au făcut tot ce a trebuit, l-au dus la cimitir și l-au îngropat. După 3 zile s-a simțit o mireasmă până în mănăstire. Toată mănăstirea. Părinții s-au dus la cimitir, a venit părintele care îngrijea acolo ,,părinte stareț, părinți, veniți repede! De pe mormântul fratelui crescuse un crin, înflorise. Și care era minunea aceasta? Pe fiecare petală a crinului scria rugăciunea aceasta despre care v-am spus a Maicii Domnului. S-au minunat cu toții. Și ieșea mireasma aceasta din crin.
Și atunci părintele stareț a spus așa: ,,trebuie să desfacem mormântul, ferim pământul, să vedem de unde iese crinul acesta. Și au început cu grijă să desfacă. Și a ajuns la trupul lui. De unde ieșea? Din gura lui ieșea crinul. Și atunci părintele a spus: ,,facem și lucrul acesta. Hai să desfacem ușor trupul să vedem de unde ies rădăcinile crinului. Și au desfăcut ușor, au mers după rădăcini, ieșeau din inima lui. Iar pe inima lui, cu litere de aur era scrisă rugăciunea aceasta. Vă dați seama cât de mult o iubise el pe Maica Domnului încât i se întipărise rugăciunea aceasta, și l-a slăvit Maica Domnului în felul acesta ca să se vadă cât de mult s-a bucurat Maica Domnului pentru rugăciunea care a rostit-o el către Ea. Și a încuviințat cumva minunea aceasta, fiind scris pe inima lui cu litere de aur rugăciunea aceasta.
Laudă Maicii Domnului înainte de Nașterea Domnului
Da dragii mei! Vedeți cât este de minunată Maica Domnului? Să-i cerem ajutorul, să ne rugăm mereu, și să știți că și mie îmi este foarte dragă rugăciunea aceasta, când pot, tot timpul o spun, că mi-este dragă. Către Maica Domnului. Stăpâna noastră. Permanent. Nu numai acum, că se apropie Nașterea Domnului, momentul acesta de atâta bucurie pentru noi. Dacă sărbătorim bineînțeles cum trebuie. Dacă ne pregătim un pic pentru Nașterea Domnului. Ne spovedim, ne împărtășim, un pic așa. Mia facem milostenie în jurul nostru. Adică să fim un pic pregătiți, ca să ne bucurăm atunci cum s-au bucurat păstorii când S-a născut Mântuitorul. Au coborât îngerii din cer.
Da dragii mei, am vrut să vă spun lucrurile acestea. Ce să vă zic?
Să ne ajute Maica Domnului fără frică, fără panică, să nu mai stăm de tot ce se întâmplă, de toată nebuneala aceasta. Nu! Nădejdea noastră la Dumnezeu și la Maica Domnului. Și să ne acopere, să ne aibă Maica Domnului în pază totdeauna. Dar și noi, trebuie să facem ceva. Ați văzut călugărul acela, a făcut și el un pic de osteneală și atunci s-a învrednicit și el, celălalt a rostit rugăciunea…deci au făcut și ei ceva. Fiecare în dreptul nostru, un pic de efort. Să facem ceva și noi. Și atunci Maica Domnului o să ne ia în brațele ei și o să aibă grijă de noi. Da dragii mei.
Doamne ajută, și să ne ajute întotdeauna Maica Domnului să nu ne părăsească niciodată!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Astazi, fiindca il sarbatorim pe marele sfant Ioan de Kronstadt, am citit un fragment din jurnalul sau sau needitat. Si am ramas uimita de ce scria acolo….cum relateaza sfantul intamplari banale din viata lui in care incerca sa se lupte cu firea sa mai irascibila si sa nu mai judece….ce spovedanie minutioasa isi face in jurnal….de exemplu, scria ca a judecat-o pe sotia sa in gnad si tot felul de lucruri. E foarte folositor si pentru noi sa vedem propriu-zis cum se lupta un sfant cu diavolul si cum a avut si el caderi ca si noi, dar a stiut sa se ridice.
Sfinții nu s-au născut sfinți. Sfinții au devenit sfinți pentru că au iubit mai mult și s-au luptat mai mult pentru Dumnezeu.
Ce lucruri minunate ne spuneti Parinte! Domnul sa va rasplateasca.
Foarte frumoaase lucruri ne spuneti. Sa va dea Dumnezeu sanatate si dvs si celor din chilia dvs. As putea spune ca sunteti duo-ul perfect, dvs aveti cumva o bucurie in prvire si parintele Teologos are o intelepciune. Dar amandoi emanati bucuria aceasta pentru viata si o bunatate pe care o admir mult si as dori sa ajung si eu macar cateodata la starea asta de liniste interioara
Ți se mângâie sufletul după ce îl asculți pe parintele cu frumoasele povestioare.