Vă oferim o sinteză a câtorva citate pe care le-am selectat din articolele și clipurile publicate în această săptămână pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Sperăm ca, prin selecția acestor citate, să reveniți asupra unora dintre articole sau clipuri pentru a vă folosi și mai mult din ele. Dumnezeu să ne ajute pe toți!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
(podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Maica Domnului nu a vorbit, nu avea motiv să o facă. De ce? Pentru că ni L-a dăruit pe Cel mai Mare Cuvânt, pe Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu l-a născut, L-a adus pe lume.
Ce alt cuvânt mai putea spune apoi?
De vreme ce L-a adus pe lume pe el mai Mare Cuvânt: pe Dumnezeu, a doua persoană a Sfintei Treimi. De aceea nu a mai avut motiv să vorbească.
Numai prin tăcerea ei a păstrat acest har în inima ei – așa cum se spune iarăși în Evanghelie.
Cerul și pământul unindu-se ca cel Atotputernic să preia rasa umană în nefericirea noastră și a restabili posibilitățile și realitățile noastre. Aceasta este marea resetare!
(…) când spunem că Maica Domnului a fost persoana perfectă, fraților, înseamnă că a fost cea mai isihastă, ascetă din lume, cea mai desăvârșită sfântă. Deci să nu vă imaginați că a fost o fetiță care nu știa multe, adică nu cunoștea și așa mai departe, din contră. Luminarea minții sale și cunoștința sa depășea și depășește cu mult tot ceea ce ne putem noi imagina despre acest lucru.
În clipa în care ne străduim să ne curățim, să ne pregătim această iesle astfel încât să Îl naștem pe Dumnezeu înăuntrul nostru, în clipa respectivă Dumnezeu va veni și ne va lumina cu harul Său toată existența noastră și astfel ne vom găsi fericirea.
Deci trebuie să avem grijă să avem povățuitori duhovnicești și să ne creștem zelul, să nu uităm să Îl iubim pe Dumnezeu pentru că societatea în care trăim este o societate care ne împinge înspre a uita să iubim. Nu trebuie să uităm niciodată să iubim!
Maica Hristonimfi se distingea prin caracterul ei blând, bunătatea, dragostea și respectul ei față de maica stareță și de surori. Avea totdeauna un zâmbet care magnetiza pe cei ce intrau în contact cu ea. Iubea mult florile și bobocii cu care adeseori vorbea. O adevărată monahie cu râvnă și devotament dumnezeiesc față de Sfântul Sava.
(…) ca să fim vrednici să ne împărtășim, trebuie să fim într-o continuă stare de jertfă, într-o continuă stare de iubire, de deschidere față de ceilalți, de ascultare.
Deci aceasta este marea pregătire. Deci e vorba de Spovedanie, de conștiința de jerfă, de deschidere față de ceilalți și întâi de toate față de Dumnezeu și bineînțeles Postul Bisericii care trebuie ținut.
Starea normală a omului este starea de împărtășire cu Sfintele Taine. Din cauza asta nu veți găsi niciunde în Biserică, absolut niciunde, canon de învrednicire la (pentru) Împărtășanie, ci doar canoane de oprire.
Acatistul acesta nu este un acatist de cerere. Este un acatist de laudă adus Maicii Domnului. Că permanent la fiecare ,,Bucură-te mireasă pururea fecioară” este ceva care aducem ca o laudă Maicii Domnului. Și Maica Domnului se bucură pentru că are motive să ne ajute pe noi. Și în felul acesta ne ajută pe noi foarte mult. Da, dragii mei, să nu uităm niciodată de Maica Domnului, mama noastră.
(…) cea mai puternică rugăciune este rugăciunea ciclică, așa-numita „Rugăciune a lui Iisus”: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă”. Această putere provine, în primul rând, de la faptul că are Numele lui Iisus, care este el însuși o sursă de energie divină.
(…) „fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este Împărăția Cerurilor”. Aceasta este ceea ce lumea modernă, raționalizată ar lua în râs… binecuvântați sunt proștii. Dar sintagma „săraci cu duhul” înseamnă altceva. Înseamnă „smeriții”. Fericiți cei smeriți, cei care sunt smeriți. Acest lucru nu este acceptat cu ușurință nici de către logica seculară modernă, nici de logica naturală. Fericit este cel smerit, cel care cedează, cel care iartă, cel care nu crede că este centrul lumii; „Binecuvântați cei săraci cu duhul, că a lor este Împărăția Cerurilor”.
Credința este încrederea în dragostea lui Dumnezeu, în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Este foarte greu să „ai încredere”… astăzi în societățile noastre și între noi nu avem încredere unul în celălalt și de aceea vedem obstacole în relațiile noastre. Deci, aceste cuvinte ale Evangheliei spun „lăsați pentru o secundă logica obișnuită, pentru că mai drept este însăși cuvântul „credința” și Biserica tocmai le aceasta ne invită.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!