Am selectat pentru voi citatele și îndemnurile duhovnicești din articolele publicate și promovate pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte, în timpul acestei săptămâni. Acest articol de tip sinteză are menirea de a vă ajuta să reveniți asupra textelor pe care credem că le-ați citit deja și să descoperiți cu ajutorul lui Dumnezeu înțelesuri noi, care să vă fie de folos în viața duhovnicească.
Vă îndemnăm cu multă dragoste să aveți curaj în încercările vieții și credință simplă în Dumnezeu! Să o cinstim pe Maica Domnului, Mama noastră iubitoare și îndrumătoare!
Răspândiți dragostea!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat citatul respectiv. Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca de obicei, comentariile voastre sunt binevenite!
Lectură și vizionare plăcută! (podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Ne cercăm pe noi înşine cu asprime şi fără milă ne osândim iadului, ca nevrednici de Dumnezeu. Numai aşa biruim înclinarea noastră de a tot face pogorământ neputinţelor noastre.
Căci se spune că un frate a întrebat pe un bătrân oarecare : «Ce voi face, părinte, ca să mă tem de Dumnezeu?» Şi-i spuse lui Bătrânul: «Mergi, alipeşte-te de un om care se teme de Dumnezeu şi din frica lui de Dumnezeu, învaţă şi tu să te temi de Dumnezeu».
Dar zice: „Dacă vom tăcea noi, pietrele vor vorbi!” Ce-i de spus, trebuie să spunem adevărul! Credința noastră rămâne credința noastră, dragostea față de Dumnezeu, față de Maica Domnului, asta nu ne-o poate lua nimeni, orice ar fi.
Să știți un lucru: că Dumnezeu ne mai ține aici pe tot pământul ăsta pentru Maica Domnului.
Ați ajuns în dreptul unei Biserici – faceți frumos Sfânta Cruce, dacă se poate și o-nchinăciune. Cum spunea Părintele Cleopa: „Fă și trei metanii în fața Bisericii, să vadă oamenii că ești creștin. Nu trebuie să-ți fie rușine cu așa ceva”. Pentru că o să plecăm în veșnicie. Ne rușinăm cu Dumnezeul nostru cu Care vom trăi acolo în veșnicie? De ce ne rușinăm, de oameni, pentru ce? Nu ne-nchinăm la bolovani, ca alții, sau la diferite animale, ci la Dumnezeul cerului și al pământului, Care ne-a făcut!
Din nefericire, unii membri ai media își folosesc platformele pentru promovarea propriilor prejudecăți și agende ca să controleze ceea ce cred oamenii. E extrem de periculos pentru democrația noastră.
Ca dar de Sfântul Nicolae vă oferim un articol multimedia cu 3 (trei) video-uri legate de Schitul nostru, amplasarea pe hartă (puteți să faceți zoom și să navigați), fotografii precum și un mic istoric al schitului!
Sfântul Nicolae dă aceste daruri, dar nu prin trupul său, ci prin puterea harului său, prin puterea energiei sale necreate pe care a luat-o de la Dumnezeu, prin puterea sfințeniei sale, înmoaie inimile oamenilor care sunt primitoare de har al lui Dumnezeu. Înmoaie aceste inimi ale oamenilor astfel încât oamenii să poată să fie mai milostivi și deci să dea daruri.
Vedeți că poporul îi iubește mult mai mult pe cei care le fac bine, iubește trăirea și din cauza asta nici Mântuitorul nu a scris ca să arate că primează trăirea înaintea cunoștinței raționale, înaintea cunoștinței care poate fi cuprinsă în litere. Cunoștința adevărată nu poate fi cuprinsă în litere, este o trăire mai presus de litere, de limbaj, de toate acestea.
Deci o să ajungem în Rai, o să fim deplin fericiți, nu în clipa în care ne iubesc ceilalți, ci în clipa în care noi îi iubim, în clipa în care noi ne deschidem… Acesta este modul de a dobândi fericirea, energia necreată a lui Dumnezeu.
Deoarece moartea este un moment atât de important în viața noastră, Dumnezeul nostru perfect nu lasă neutilizată nicio posibilitate de îmbunătățire pentru cel care urmează să moară și pentru oricine altcineva care ar putea fi afectat de moartea acestei persoane. Totuși, aici intervine libertatea noastră umană care poate strica rău lucrurile. Dar, dacă facem ceea ce putem – care este aproape nimic (o mică rugăciune și o lecție de Photoshop) – Dumnezeu va face ceea ce poate El, adică totul. Nu crezi?
Ambele tradiții, greacă și rusă, există în Biserică astăzi pe poziții egale. Fiecare conține propria semnificație și frumusețe unică servind împreună ca un exemplu al „regulii de aur” existente în Biserică: „Unitate în cele necesare, libertate în cele incerte, dragoste în toate”.
Doar pe Sfânta Fotini a luat-o și a aruncat-o în temniță, așa jupuită de piele. Și toți ceilalți au plecat la Domnul, fiindu-le tăiate capetele cu sabia. Și Sfânta Fotini se întrista ,,Doamne numai eu am rămas din toți, adică nu am fost vrednică să pot și eu pleca ca muceniță, să-mi vărs sângele pentru tine Doamne. Și atunci i s-a arătat Hristos, a vindecat-o complet, și i-a spus ,,stai liniștită că te voi lua la Mine!” Și după câteva zile, a plecat liniștită și ea de acolo, la ceruri direct.
Da dragii mei, acestea am vrut să vă spun, despre Sfânta Fotini. O sfântă foarte mare, o sfântă iubită de Mântuitorul. Dumnezeu știa ce suflet are. Nu avea suflet rău. Știa pocăința ei și la ce stare o să ajungă. Sfânta Mare Muceniță Fotini cu surorile ei să ne ajute pe toți, să vă ajute, să vă rugați la ea, că ajută foarte mult! Să ne ajute Bunul Dumnezeu, Maica Domnului și Sfânta Fotini dimpreună cu toata ceata ei! Doamne ajută!
Viu este Domnul Dumnezeu! Să nu-și piardă nădejdea lor! Sunt ceasuri dificile; sunt oameni care trăiau din măslinii lor, din viile din care n-a rămas absolut nimic. Însă, sigur, pentru că Domnul a zis: „nu vă îngrijiți ce să mâncați și ce să beți, Eu o să vă dau”, sunt sigur că Dumnezeu o să le dea. Să nu aștepte de la om, ci de la Dumnezeu. Sunt sigur că, cu credința lor, o să-i audă Dumnezeu și o să le dea. Și tuturor o să ne dea. După cum a dat Sf. Ioan acest mic nor [de ploaie] peste Prokopi când de jur împrejur erau stele. Nu vă puteți imagina de ce minune vorbim!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!