Cine ne poate spune câte ceva despre viața interioară a Maicii Domnului? Părintele Zaharia, ucenicul Sf. Sofronie de la Essex ne oferă o mică privire în minunatul abis al iubirii Maicii Domnului față de Fiul și Dumnezeul ei.
Vizionare Plăcută! (aveți podcastul și transcriptul după videoclip)
Powered by RedCircle
Maica Domnului de la o vârstă foarte fragedă, de mică, de la vârsta pruncească a avut o iubire neobișnuită pentru Dumnezeu
Maica Domnului în Sfânta Sfintelor
Slujind cu toată ființa sa în Sfintele Sfinților și rugându-se acolo, a fost învățată despre Legea Veche și proroci, de către preoții templului.
Cum se ruga în templu s-au săvârșit două lucruri. Datorită fiebințelii rugăciunii sale și unirii minții cu inima – pe care o avea întotdeauna Maica Domnului în urma acestei rugăciuni, a simțit deoființimea cu tot neamul omenesc!
În inima ei l-a cunoscut și pe Dumnezeu, dar și deoființimea ei cu tot neamul omenesc. Atunci a început mijlocirea sa – încă din Sfânta Sfintelor -, pentru toată lumea.
Pentru că avea o stare dumnezeiască, voia lui Dumnezeu cea sfântă și desăvârșită, s-a sălăşluit înlăuntrul ei ca singura lege a existenței sale.
Voia lui Dumnezeu
Însă, care este voia lui Dumnezeu? Una este voia lui Dumnezeu, și în cer, și pe pământ: „Fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ!”.
În ce constă această voie a lui Dumnezeu? În ceea ce a spus Domnului când a intrat în lume „Iată-Mă, vin să fac voia Ta, Dumnezeule!”
Adică: mântuirea lumii, „ca toți să se mântuiască”. Aceasta este voia lui Dumnezeu! De aceea, atunci când Sfânta Fecioară a experiat această largire a inimii, şi s-a dăruit acestei voi a lui Dumnezeu, se ruga pentru mântuirea lumii întregi.
În această stare de rugăciune fierbinte l-a citit din prorocul Isaia. Și a ajuns la locul care spune: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu pe Emanuel… – toate cele pe care le citim la Naşterea Domnului -, mintea ei nu se putea dezlipi de acolo.
Duhul ei s-a alipit de acest stih şi s-a rugat altfel. A început să se roage aşa: „Dumnezeul Părinţilor mei, învredniceşte-mă să fiu slujitoarea acestei femei care-L va aduce pe lume pe Emanuel.”
Buna vestire
Și în acea stare ardentă de rugăciune smerită, se arată Arhanghelul și îi spune: „Nu slujitoarea, ci însăși Maica lui Emanuel!”
„Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!”
Și acest cuvânt este plin de sens. Harismele lui Dumnezeu nu se dau fără discernământ!
A căzut un crin din cer – după cum spun apusenii. S-a tras la sorți! Nu este așa!
În funcție de starea în care se află omul, dacă starea sa e plăcută Duhului lui Dumnezeu, care este în conformitate cu smerenia Domnului. Atunci vor veni și harismele.
Iar Maica Domnului avea cea mai potrivită stare Duhului lui Dumnezeu, a primit heretisirea arhanghelului și făgăduința că-L va naște pe Emanuel, pe Mântuitorul lumii.
Și firește că Sfânta Fecioară nu era naivă. Căci un om nu are nevoie să se amestece în patimile și necurățiile lumii, să știe ce se petrece în lume.
Omul care este dăruit duhului dumnezeiesc într-un mod nepătimaș – mai presus și în afara acestei lumi deșarte, cunoaște totul. Duhul lui ca un fulger măsoară lumea dintr-o privire – așa cum spunea Părintele Sofronie.
Cunoașterea Maicii Domnului
Maica Domnului fiind afierosită duhului dumnezeiesc cunoștea foarte bine și taina lui Dumnezeu în profunzime, cât și lucrările omenești.
Și a zis arhanghelului: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?”
Şi răspunzând, îngerul i-a adeverit: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri.”
Și atunci Sfânta Fecioară a zis: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!”
Și în acea clipă a luat în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, pe Cuvântul lui Dumnezeu.
În această taină există această rânduială. În felul acesta Sfânta Fecioară a primit acest har unic al maternității dumnezeiești: să fie maica lui Dumnezeu.
Oricât de mare ar fi harul pe care îl primește omul, tot om rămâne. Maica Domnului a alergat la Sfânta Elisabeta, și acolo a primit validarea a ceea ce s-a petrecut înlăuntrul ei; lucru numai de ea știut.
Validarea Sfintei Elisabeta
Doar ce a văzut-o Elisabeta… Numai ce Sfânta Fecioară a strigat-o pe nume: „Elisabeta!”, la auzul glasului Maicii Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pântecele Elisabetei într-un mod prorocesc.
Iar Sfânta Elisabeta pune pecetea celor petrecute cu Maica Domnului. Și i-a spus: „Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?”
Și Sfânta Fecioară rămas cu ea trei luni, ca să trăiască acel har al bunei vestiri; iar apoi s-a înapoiat la casa sa, după cum am auzit astăzi în evanghelie.
Astfel, Maica Domnului a fost irepetabilă pentru harul primit de la Dumnezeu și pentru conlucrarea avută cu Dumnezeu.
Însă, știți… atunci când a primit acest har și a fost validată de Sfânta Elisabeta, atunci Sfânta Fecioară a vorbit o singură dată, ca să-I mulțumească Dătătorului de bine Dumnezeu.
Despre tăcerea Maicii Domnului
Maica Domnului nu a vorbit, nu avea motiv să o facă. De ce? Pentru că ni L-a dăruit pe Cel mai Mare Cuvânt, pe Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu l-a născut, L-a adus pe lume.
Ce alt cuvânt mai putea spune apoi?
De vreme ce L-a adus pe lume pe el mai Mare Cuvânt: pe Dumnezeu, a doua persoană a Sfintei Treimi. De aceea nu a mai avut motiv să vorbească.
Numai prin tăcerea ei a păstrat acest har în inima ei – așa cum se spune iarăși în Evanghelie.
Mulți zic că Maica Domnului nu ne vorbește. A vorbit o singură dată; iar din cele spuse vedem că există o singură taină: „Că a căutat spre smerenia roabei Sale.”
Nu a spus: „Vezi câți ani m-am rugat acasă și în casa lui Dumnezeu, câtă nevoință am făcut, câtă lepădare de lume am avut… și pentru acelea primesc acest lucru ca pe o răsplată.”
Nu a vorbit așa, ci: „Că a căutat spre smerenia roabei Sale.” Adică, se simțea cu totul nevrednică de a fi maica Sfântului și Cerescului Dumnezeu!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
18 Comment
Doamne, cît de frumos !
Bucură-te Mireasă, pururea fecioară!
Mulțumesc, Părinte!
in fiecare dimineata dupa rugaciune imi propun sa urmez exemplul Maicii Domnului in smerenie si tot asa in fiecare seara dupa rugaciune cand dau un review la faptele de peste zi ma sperii,day in/day out.imi este grozav de rusine pentru acest lucru in fata Lui Dumnezeu insa cu toata rusinea mereu cad in pacat
Evident. Nimeni nu poate să ajungă la măsurile Maicii Domnului. Însă dacă o avem drept model, atunci ne vom folosi.
Mie mi-ar place tăcerea Maicii Domnului. Așa de frumos o descrie sfîntul Dionisie Areopagitul, cel care a văzut-o fizic, încît nu ai cum să nu te minunezi iar concluzia lui te lasă fără cuvinte: „Toată înfățișarea și purtarea ei erau așa de dumnezeiești, încît dacă n-aș fi știut că nu-i ea Dumnezeu, m-aș fi închinat în fața ei ca lui Dumnezeu.” Cît de frumos!
vai ce frumos ai scris antonia,trebuie sa caut si eu acest sfant!💛
Da, foarte frumos. Sf. Dionisie a fost o minte îngerească.
O, să vezi cum o descrie și fizic sfîntul Dionisie, această scrisoare e posibil să fie în Opere Complete, scrisă de el. Și eu îmi doresc să o cumpăr. Hai, să te mai bucur: „Înaltă, peste mijlocie, foarte zveltă, cu mîini și picioare delicate și frumoase, culoarea pielii ca aurul,ochii ca măslina coaptă, ovalul feței desăvîrșit, se purta în culoarea fecioarelor: roșu și vînăt; era foarte tăcută și activă. Tot ce făcea era desăvîrșit, se mișca cu o grație firească pe care anevoie o au chiar împărătesele născute în purpură.”
multumesc mult!ce frumoasa e Maica Domnului!!!💛
… și Nobilă !
Foarte adevărat și frumos spus… Slăvit să fie Domnul.
O doamnă mai în vârstă care obișnuiește să citească zilnic (seara)Canoanele Maicii Domnului m-a întrebat dacă în Postul Crăciunului este o zi din care începând nu se mai citesc până la Crăciun.(a citit pe undeva dar nu mai știe).M-am gândit că veți ști să ne spuneți.(Da,nu asta e esențial,etc).Vă rog și iertați.
Am primit răspunsul pe alta cale,din telefon in telefon.Din 20 decembrie.Multumesc pt articole.
Nu e esențial – în mod normal de la Sf. Ignatie, când intră Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului.
Antonia,minunat!Dacă nu e cu supărare,te rog, ne spui de unde ai preluat scrisoarea?Mulțumesc,sper că nu am deranjat.
De pe google, e puțin scris.
Care este înțelesul profund al cuvintelor lui Hristos: „Cerul şi pământul vor trece dar cuvintele mele nu vor trece”(Mt 24, 35) ?
Mulțumesc mult !
Învățătura lui Hristos este perfectă din punct de vedere existențial. Domnul nu bâjbâie, nu își dă cu părerea, nu vorbește limitat depășit fiind de complexitatea realității. El însuși este Cel ce Este – realitatea de Sine care ține în existență toate cele ce sunt. El a spus că multe mai are a ne spune însă „nu le putem purta”. Cunoștința Lui este incomparabilă cu modul foarte limitat al cunoașterii noastre mai ales acum în starea căzută în care suntem.
_nu sint vrednic sa ma gindesc sau sa o vad pe maica domnului .. bunul dumnezeu ma va feri de asa ceva .. eu nu vreau sa o vad pe maica domnului