Puteți citi citatele duhovnicești din săptămâna aceasta, din postările de pe platforma O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
(podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Însă înainte de citate, vă prezentăm o surpriză!
Cristian Leana, specialist în Cuburi Rubik, care are un canal special pe YouTube dedicat acestui lucru, a realizat portretul părintelui Pimen din 720 de cuburi. Îi mulțumim mult!
Da, părintele Pimen, l-a văzut și i-a plăcut!
Mai jos avem citatele săptămânii:
Îl întreb: „În ce Dumnezeu nu crezi? Dacă Dumnezeu înseamnă această biserică a luxului, a provocării, a inimii dure, a ipocriziei, a auto-afișării, a superficialității, a opticii bolnave – și eu îl neg pe acesta. Însă… ia imaginează-ți… la ceea ce se numește Iubire…”
Pe plan personal Domnul a spus că dacă ne pălmuiește cineva pe un obraz să-l întoarcem și pe celălalt. Asta, însă, se aplică până când celălalt ne desparte de Iisus – adică ne împinge în păcat.
Mai întâi Împărăția Cerurilor și celelalte se vor adăuga vouă, știți ce înseamnă asta? Că Dumnezeu se va ocupa de tot, dar dacă noi ne încredințăm în mâinile lui. Ce însemna căutați mai întâi împărăția cerurilor? Să ne gândim să ne gândim că avem un suflet, veșnic, cu care ne ducem la Dumnezeu. Și-atunci ne uităm acolo: ce s-a spus – prima poruncă – Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din tot sufletul, din tot cugetul și din toată inima ta și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Și asta cuprinde toate poruncile. Ce înseamnă? Încredințarea totală în Dumnezeu, sută la sută, nu cu semnul întrebării. După aia să iubim pe aproapele ca pe noi înșine. Nu ne-a spus mai mult. Dar s-a spus așa: „Ți-e foame ție, i-e foame și la ăla.”
Trebuie să știm că isihia, liniștea este de fapt o stare foarte foarte activă prin care se face inoperant răul. Este o stare foarte atentă, plină de atenție, trezvie. Asta este isihia. Se numesc părinții niptici, părinții trezvitori cei care sunt foarte foarte atenți astfel încât răul, ura dinlăuntrul lor să nu iasă afară. Și în clipa în care ura respectivă nu o să iasă afară, atunci se va învechi, se va sugruma și va muri. Deci asta trebuie făcut.
Haideți să avem puțin bun simț, să avem puțintel curajul să iubim pe ceilalți fără să-i judecăm, să înțelegem pe ceilalți. Să nu ne ascundem în spatele degetului care acuză, să nu spunem că ceilalți nu ne înțeleg – să încercăm să-i înțelegem noi și atunci se va pogorî pururea Duhul Sfânt în inima noastră ca lumină și flacără a iubirii.
Oamenii sunt atât de frumoși.
Sfinții sunt prietenii care nu trădează niciodată, nu înșeală niciodată, nu te părăsesc niciodată. Orișicând îi chemi, nu spun că nu au timp și mai mult decât atât sunt mijlocitori la Dumnezeu, sunt prietenii lui Dumnezeu. Știți ce înseamnă asta? Mântuitorul nu-i refuză niciodată, fiind prietenii Lui.
Iar în închisoare a cercetat-o Hristos și a vindecat-o. Și i-a zis „îndrăznește, iubita mea mireasă! Mulți din palatele împărătești vor crede prin tine în Mine.” Adică prin mucenicia ei, vor crede în Hristos. S-am îmbărbătat Sfânta Ecaterina, era plină de lumină…
Dar ce dăruiește Hristos celor care cred în El? (…) Mintea omului nu poate să priceapă câtă bogăție, slavă nă de Dumnezeu și frumusețe, în cer…
Numai ce au spus acestea, – mirul scoate bună mireasmă, însă doar acolo, în jurul preoților – tot satul Sarandi s-a umplut de bună mireasmă. Vă vine să credeți? Mireasma s-a împrăștiat până afară (…) Ca să ne arate Sfânta Elena cât de mult s-a bucurat că a fost sfințită și miruită sfânta ei masă.
Așa că el suna acolo unde știa, să-i trimită un ulei pentru că avea cu adevărat nevoie de el, dar nimeni nu a răspuns așa că a fost foarte supărat. Și a mai spus că „cu cinci zile înainte de a veni eu aici, m-am rugat la Sfântul Ioan rugându-l să-mi trimită uleiul lui și voi ați venit din Belarus să îmi aduceți uleiul Sfântul Ioan din San Francisco!!” Nu-i venea să creadă!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Felicitari,superb!💛
Foarte frumos! Îl știu dintr-un reportaj de la Trinitas. Tinerii în biserică sînt bucuriile ochilor mei!
Foarte frumos, coincidenta sau nu, astazi fiul meu era ft interesat cum sa faca un cub rubik si asa am dat peste videoclipurile acestui tanar, pt ca imediat sa vad despre ce era surpriza. Pentru mine, personal sunteti o oaza de liniste in aceste vremuri furtunoase, ma bucur sa vad ca si altii gandesc la fel.
Mulțumim pentru aprecieri! Apropo de cuburi, combinații și „coincidențe”:
„Dumnezeu nu joacă zaruri”
– Albert Einstein