Citiți mai jos un cuvânt a unuia dintre cei mai mari sfinți ai ortodoxiei – Sfântul Isaac Sirul – care ne arată câtă înțelepciune și bună cuviință exista în urmă cu aproximativ 1400 (!) de ani – virtuți care, din păcate, astăzi au dispărut în totalitate.
Lectură plăcută!
Aceasta este rânduiala cea cu întreagă-cugetare şi lui Dumnezeu iubită: a nu căuta împrejur cu ochii încoace şi încolo, ci totdeauna la cele dinainte a privi; şi a nu cuvânta îndeşert, ci pre singure cele de nevoie a grăi, şi cu haine sărăceşti îndestulaţi a fi spre trebuința trupului. Şi tot aşa, mâncărurile cele ce ţin trupul a le unelti, şi nu îndrăcirea pântecelui; a se împărtăşi din toate câte puțin, şi nu pre unele adică a defăima, iară pre altele a alege, şi dintru acestea a voi să-şi umple pântecele.
Mai mare decât toată vârtutea este dreapta socoteală.
Iară de vin să nu te împărtăşeşti când nu ai pre cineva cu tine (afară de boală sau slăbiciune). Să nu tai cuvântul celui ce grăieşte, şi să grăieşti împotrivă, ca unul prost crescut; ci stai în locul tău, ca un înţelept.
Şi oriunde te vei afla, mai mic pre sineţi socoteşte, şi slujitoriu fraţilor tăi. Să nu dezgoleşti ceva din mădulările tale înaintea cuiva, nici să atingi trupul cuiva, fără numai pentru pricină de nevoie; nici să laşi pre cineva a se atinge de trupul tău fără de binecuvântată pricină, precum am zis. Fereşte-te de îndrăzneală ca de moarte.
La somn, la masă și în camera altcuiva
Şi câştigă-ţi întreg-cugetătoare rânduială somnului tău, ca să nu se depărteze de la tine puterea carea te păzeşte. Şi oriunde ai dormi, nimenea să te vază, de este cu putinţă.
Scuipit înaintea cuiva să nu arunci. Iară de ţi-ar veni ţie tuse şezând la masă, întoarce-ţi faţa înapoi, şi aşa tuşeşte. Mănâncă şi bea cu cumpătare, precum se cuvine fiilor lui Dumnezeu.
Să nu îţi întinzi mâna a lua ceva dinaintea prietenilor tăi cu obrăznicie. Iar de va şedea cu tine un strein, îndeamnă-l o dată şi de două ori să mănânce; şi cu bună rânduială pune masa, şi nu de-a valma. Cu bună rânduială şezi, şi strâns, nedezgolind ceva din mădulările tale. Când căşti, acoperă-ţi gura, ca să nu se vază; că ţinându-ţi răsuflarea, va trece.
De vei intra în chilia mai-marelui tău, sau a prietenului, sau a ucenicului, păzeşte-ţi ochii ca să nu vază ceva din cele ce sunt acolo. Iară de vei fi silit de gând, ia aminte să nu îl asculţi şi să faci aceasta. Căci cela ce întru acestea cu neruşinare se află, strein este de chipul cel monahicesc, şi de Hristos, Cel Ce ne-au dăruit chipul acesta. Sa nu iei aminte la locurile unde sunt ţinute lucrurile chiliei prietenului tău. Cu linişte deschide uşa ta şi o închide, şi pre a prietenului tău. Să nu intri de năprasnă la cineva, ci bătând din afară, şi dându-ţi-se voie, atunci intră cu cucernicie.
Pe stradă
Nu te grăbi întru umblarea ta, afară de trebuinţă de nevoie carea te-ar sili. Fă-te ascultătoriu tuturor întru tot lucrul bun: dară iubitorilor de agoniseală, sau iubitorilor de argint, sau celor lumeşti să nu urmezi, ca să nu se facă lucru diavolesc.
Întru blândeţe vorbeşte cu toţi, şi cu întreagă-cugetare spre toţi priveşte, şi să nu saturi ochii tăi de faţa cuiva.
Mergând în cale, să nu întreci pre cei mai mari decât tine; iar dacă însoţitoriul tău ar lua-o înaintea ta, grăbeşte-te puţin ca să-l ajungi. Căci cela ce nu face aşa, nebun este, şi nu cu mult mai bun decât porcul ce nu are nici o rânduială. De va grăi prietenul tău cu oarecarii ce l-ar întâmpina, aşteaptă-l, şi să nu îl zoreşti.
Să nu mustri pre cineva pentru vreo greşală, ci pre sineţi socoteşte vinovat întru toate, şi pricinuitoriul al greşalei. Nu te feri a face orice lucru de rând, cu smerită cugetare, şi cu nici un chip să nu te lepezi de dânsul. Şi de vei fi silit a râde, să nu ţi se vază dinţii.
Bazat pe Sfântul Isaac Sirul
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Ce frumos! Cred că aceste învățături sînt baza credinței noastre, în ele sînt cuprinse și cei „șapte ani de acasă”,și așa zisele bune maniere și cele monahicești. Nu știu dacă greșesc dar tare mult mă aplec spre cele din urmă și am căutat să și aplic în lume? De cînd am „intrat în biserică”am fost atrasă de monahism și nu știu de ce, trebuie să fi deosebit pentru aceasta, nu este așa? Vă rog să mă iertați!
Așa este. Spune Sf. Ioan Scărarul că lumina monahilor sunt îngerii iar lumina mirenilor sunt monahii. Întunericul de care suferă atâția oameni se datorează nevredniciei mele.
Pe mine, însă, m-au luminat mult toate învățăturile dvs. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Mă iertați! Am revenit aici pentru că vreau să văd unde mai am lipsuri dar oare la ce se referă Sfîntul Isaac Sirul cînd zice: Ferește-te de îndrăzneală ca de moarte ?
Se referă la faptul că îndrăzneala naște o apropiere între oameni care îi depărtează pe aceștia de Dumnezeu.
Renunțare pentru a nu-L pierde pe Domnul?
Da, evident. Nu poate cineva să iubească și lumea și pe Domnul. Nu putem sluji la doi stăpâni.
Într-adevăr sunt baza și „cei șapte ani de acasă”. În opera Sf. Isaac Sirul se vede cât de mult ne-a ajutat învățătura creștină. Nu trebuie să fii deosebit pentru monahism, trebuie să te cheme Domnul.
Aceste sfaturi ni se par nouă, laicilor, destul de extreme și greu de pus in practică. Totuși, cred că respectarea lor ne-ar apropia mai mult de idealul de creștin la care aspirăm. Cât din ceea ce se recomandă unui monah este suficient și unui om din lume, astfel încât să ajungem si noi la perfecțiunea personală veșnică?
Spune și Sf. Ioan Scărarul și Sf. Ioan Hrisostom că „destul este bărbaților să aibă soțiile lor” (desigur că și reversul este valabil) – asta pentru că nu este o altă spiritualitate monahală și o alta laică. Pe de altă parte, însă, tot Sf. Ioan Scărarul spune că „nebunește este a încerca a face faptele sfinților din prima, a urca toate scările treptei dintr-o singură săritură”. De exemplu, în textul de mai sus, încearcă cu cele mai simple și concentrează-te, una câte una, și vei vedea că în timp te va ajuta Domnul și vei izbândi.