Mânia este una dintre cele mai puternice dar și dintre cele mai prost folosite părți ale sufletului. Vizionați pe părintele Teologos care explică mecanismele mâniei și terapeutica acestora.
Vizionare plăcută! (după video aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Mânia: Cum să (nu) ne mâniem
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin!
Astăzi o să vorbim puțin despre mânie pentru că, din păcate, este o parte a sufletului care este foarte folosită astăzi, însă din păcate nu este folosită corect de cei mai mulți dintre noi. Spunem „să nu ne mâniem”. Corect, însă a ne mânia nu înseamnă a fi bleg sau a fi o legumă. Foarte important.
Isihia
Trebuie să știm că isihia, liniștea este de fapt o stare foarte foarte activă prin care se face inoperant răul. Este o stare foarte atentă, plină de atenție, trezvie. Asta este isihia. Se numesc părinții niptici, părinții trezvitori cei care sunt foarte foarte atenți astfel încât răul, ura dinlăuntrul lor să nu iasă afară. Și în clipa în care ura respectivă nu o să iasă afară, atunci se va învechi, se va sugruma și va muri. Deci asta trebuie făcut.
Mânia pe persoane vs mânia pe noi înșine – mânia incorectă vs. mânia corectă
Problema cea mare cu partea mânietoare este că noi ne mâniem asupra persoanelor. Niciodată nu trebuie să ne mâniem asupra persoanelor. Trebuie să ne mâniem doar asupra noastră înșine. Noi suntem singura persoană asupra căreia trebuie să ne mâniem.
Totdeauna ne vom mânia supra faptelor.
Adică s-a întâmplat ceva, hop, trebuie să am fermitate, curaj să știu cum s-o gestionez fapta respectivă astfel încât să nu se mai întâmple. Dacă fapta respectivă este socotită drept rea, dacă nu este o expresie a iubirii și bineînțeles și în clipa respectivă trebuie să întrebăm, să ne consultăm astfel încât să evităm patima, greșeala, înșelarea.
Bineînțeles că mânia corectă este mânia împotriva păcatului. Trebuie să știți că ea îl păzește fără de păcat și pe cel ce se mânie și îl ridică și pe cel ce a alunecat.
Dar pornirea mâniei împotriva celui ce a păcătuit, ca împotriva unuia care a rănit, care a făcut rău, a tulburat, trebuie să știți că această mânie îl pune în pericol pe cel care se mânie chiar dacă mânia sa este îndreptățită, să zic așa. Dacă se mânie împotriva faptei. Dacă se mânie împotriva păcătosului, clar nu este bună.
Ne mâniem doar pe faptele păcătoase și nu pe om
Din cauza asta este nevoie de foarte mare atenție, frână și în general să nu folosim acest lucru decât numai în cazul în care Dumnezeu ne dă oameni în mână, adică suntem instituții, suntem stareți, duhovnici, cap de familie, de firmă șamd, anumite poziții în care trebuie să acționăm cu fermitate.
Pentru a nu ne lăsa târâți de această fermitate în păcat, trebuie să ne gândim totdeauna că celălalt a făcut bine sau mai bine zis, a încercat să facă bine. Pentru că pentru fiecare dintre noi „binele” este dependent de credința sa, de optica sa. Adică eu cred că fac bine așa. Bineînțeles că dacă optica, credința mea este greșită, nici binele meu nu va ieși desăvârșit.
Dincolo de asta nu este vorba numai de credință, ci și de faptul că nu știu să fac binele. Este vorba și de faptul că nu mi-a reușit, că nu am putut să fac binele. O mulțime de factori.
Mânia și conștiința relativității noastre
Din cauza asta, este foarte important ca în clipa în care vedem pe cineva că a greșit, dincolo de conștiința relativității noastre – „măi, stai puțin că poate eu sunt în greșeală și nu celălalt”, dar chiar dacă eu cred că celălalt este în greșeală atunci nu o să-l judecăm pe el ca personalitate pentru că întâi de toate Domnul a spus că a Lui este judecata și doi, cum spuneam – nu știm, poate că el a vrut să facă binele și nu i-a reușit șamd.
De aceea, ne vom concentra întotdeauna asupra faptei. Și dacă ne concentrăm asupra faptei, trebuie să fie foarte clar și nouă și celuilalt că nu sunt eu cu fapta împotriva lui, ci sunt eu cu el împotriva faptei. Foarte important asta! Și întotdeauna o să vorbesc cu dragoste celuilalt și o să am dragoste înăuntrul meu față de celălalt și totdeauna să încerc să îl ajut când poate fi ajutat și dacă pot să îl ajut pe celălalt. Este foarte important.
Barometrul stăpânirii mâniei: Dragostea. Trei pași esențiali
Pasul întâi – Tăcerea
Și din această cauză, totdeauna trebuie să știm că în clipa în care vedem că scade dragostea între noi și celălalt – ne tulburăm, ne mâniem – atunci ne oprim. Și din cauza asta pentru că suntem păcătoși și asta se întâmplă în foarte multe cazuri, prima victorie împotriva mâniei este tăcerea gurii. Să închidem gura! Nu o să vorbim! Asta este primul pas. În clipa în care fierbem înăuntrul nostru nu o să deschidem gura.
Nu putem? Plecăm de acolo, schimbăm subiectul, umblăm în pungă, facem ceva. Să nu iasă din noi! Nu este bine! Nu o să vorbim pe un subiect care este sensibil, de care știm că cel puțin unul dintre interlocutori se mânie.
Patima este ca o arsură
Trebuie evitată faza asta că este patimă, este boală, este durere. Ca și cum dacă eu pun mâna pe cineva, în semn de dragoste față de respectiva persoană, dar dacă are o rană aici atunci și eu pun mâna aici o să urle.
La început mă iartă Dumnezeu, să zic așa, dar dacă eu știu că el are rană și pun mâna acolo, Dumnezeu nu o să mă ierte că știe că am făcut asta în mod intenționat, să îl rănesc pe celălalt și nu este bine.
La fel și cu mânia – în clipa în care știm că cineva se mânie, sau vedem că s-a mâniat nu o să deschidem gura, tăcem, ne smerim – asta este prima victorie împotriva mâniei.
A doua victorie, mai înaltă împotriva mâniei este în clipa în care inima nu se mai tulbură așa de tare, nu mai fierbe și nu primim gânduri împotriva celuilalt, adică gândurile tac, dacă noi suntem puțin tulburați, deranjați de atacul urii celuilalt. Pentru că atacul mâniei este un atac de ură.
Pasul al doilea – nu primim gânduri împotriva celuilalt
Și am spus că trebuie să urâm numai păcatul, numai fapta rea, niciodată nu trebuie să urâm persoanele! Și aceasta este a doua treaptă. Adică să nu marșăm pe tema gândurilor, să nu primim gânduri împotriva celuilalt. Spunem că celălalt, săracul, e bolnav, are o arsură, a încercat să facă binele și toate celelalte. Și să ne rugăm lui Dumnezeu: „Doamne, ajută-mă pe mine să îl iubesc pe fratele meu! Doamne, Atotputernice, dă-mi iubirea Ta atotputernică!”. Asta este foarte important.
Pasul al treilea – Seninătatea în fața mâniei și a furtunilor vieții
Și al treilea stadiu împotriva mâniei este seninătatea împotriva oricărui vânt, a oricărei furtuni a mâniei din partea celuilalt, din partea vieții, a necazurilor. Și în clipa în care omul este senin, poate să înfrângă orice și această seninătate vine de la Dumnezeu.
Vine prin multă rugăciune, multă smerenie și acceptarea lucrurilor așa cum sunt și mai ales prin osândirea de sine – adică ne mâniem pe noi înșine.
Mânia permisă: asupra noastră înșine / Exercițiul mâniei folositoare: tăierea voii proprii
Am spus că singura persoană asupra căreia trebuie să ne mâniem suntem noi înșine, prin atenție și mai ales prin tăierea voii, prin exercițiul tăierii voii. Trebuie să știm că mânia vine prin tăierea voii. Cu cât voia este mai puternică, cu atât mânia, durerea mai mare.
Din cauza asta trebuie să avem grijă să nu absolutizăm voile noastre! Să nu absolutizăm voile noastre și să facem întotdeauna antrenament pe tema asta.
Să ne tăiem voia în lucrurile mărunte
Adică o să-mi tai voile în fiecare zi. Dacă ne vine gândul acum – „oare ce o să fie la masă?” – Hop! Îmi tai voia și nu întreb. Bun, văd acolo discuție – „oare ce discută ăia? mă duc să întreb”. Nu o să întreb! „A, vreau să spun și eu cuvântul ăsta în discuție.” Nu o să-l spun! „A vreau să aflu știri. Ce se mai întâmplă acum?” Nu, nu o să întreb! Înțelegeți?
Dacă îmi tai voile în lucrurile mărunte, după aceea o să ajung să îmi tai voile și în lucrurile mari. Și după aceea o să ajung să îmi tai voile și în fața multora – asta este foarte important. Și atunci omul o să fie liniștit, o să fie senin, cum spuneam în fața oricărui vânt.
Cum sunt eu acum, cu darul lui Dumnezeu și cu rugăciunea voastră, sunt foarte senin. Sunt în biserică, afară e furtună, e vânt. Eh, e de la Dumnezeu, s-a întâmplat asta pentru păcatele mele, mă smeresc, vin și vorbesc aici. Înțelegeți? Asta este foarte important.
Deci cum spuneam, să nu marșăm în clipa în care avem o ceartă între noi. E distorsiune existențială, nu merge bine. Lasă, o să treacă! Și după ce a trecut ca apa sub pod, după ce a trecut ca vântul de afară, „ca norii lungi pe șesuri” cum spune Eminescu, după aceea vom discuta.
Mânia întunecă mintea. Blândețea oprește mânia
Dacă vine valul întunecat al mâniei, mintea este întunecată. Mânia întunecă mintea și ca să ne luptăm cu acest val întunecat al mâniei, facem ca la înot. Înotătorii știu că trebuie să te bagi sub apă, vine valul, te bagi sub val și treci dincolo. În poziție smerită treci dincolo. Dacă încerci să te lupți cu valul, el te duce departe, te târăște și te poate arunca în stânci și te face praf și pulbere. Nu suntem împotriva valului.
Din cauza asta, ca să trecem dincolo de val, ne smerim, nu atacăm, suntem acolo nemișcați. Asta este blândețea. Blândețea e starea nemișcată a sufletului care este aceeași și în ocări și în laude, să știți.
Din cauza asta cei care doresc laude sunt în continuu tulburați. Să fim atenți să nu placă nici să ne iubim pe noi înșine, nici să ne laude (cineva) pentru că toate astea vin din iubirea de sine, egoism. Dacă nu mă iubesc pe mine însumi atunci nu o să am nici voie proprie și nici nu o să mă mânii și nici nu o să mă doară. Înțelegeți?
Pilda datornicului cu 10.000 de talanți
Mânia se ține în frâu deci prin milostenie, prin acest duh de blândețe, prin lăsarea față de celălalt, prin multă rugăciune și ajută foarte mult și dreptatea împotriva mea adică să mă osândesc pe mine însumi – să zic „bine, Dumnezeu este atotputernic! De câte ori am greșit în fața lui Dumnezeu și nu s-a mâniat. De ce să mă mânii și eu pe fratele meu? Na, că eu sunt dator cu 10.000 de talanți cum spune parabola evanghelică și Dumnezeu îmi iartă pe toți. De ce să-l vânez eu pe celălalt care îmi este dator cu 100 de dinari?”. 10.000 de talanți era o sumă imensă, trebuie să știți. Erau în jur de 32.000 de kg de aur. Pe când 100 de dinari erau nu știu câte grame de argint, ceva insignifiant.
Din cauza asta este foarte foarte important să mă mânii pe mine însumi, să fiu drept cu mine însumi că dacă nu mă judec pe mine însumi, atunci nu o să pot să judec corect lucrurile, nu persoanele. Am spus că nu se judecă niciodată persoanele. Persoanele întotdeauna trebuie să le iubim.
Conștiința veșniciei noastre
Din cauza asta dacă avem această conștiință a veșniciei noastre, a atotputernciei lui Dumnezeu, atunci nu ne vom mânia. Să mă gândesc – „măi, stai puțin, că eu sunt o ființă veșnică, trăiesc miliarde și miliarde de ani; pentru fapta de ieri o să mă mânii? pentru fumul de ieri care a trecut; acesta este omul: este un fum, este un vânt, nimic. Înțelegeți? Este foarte foarte important. Câte păcate nu săvârșim cu gândul, cu cuvântul și cu fapta bineînțeles. Eh, și atunci pe celălalt să îl osândim, să ne mâniem?
Mare atenție că dacă nu ne osândim pe noi înșine o să ne osândească diavolul, să știți. E foarte important asta. Să ne osândim pe noi înșine.
Mânia pe plan personal vs. comunitar
Acuma, trebuie să știm că trebuie să facem diferența între planul personal și planul comunitar.
Dacă pe planul personal trebuie să fim cu totul și cu totul blânzi, întoarcem celălalt obraz, după porunca Domnului.
Pe planul comunitar, nu putem să impunem și celorlalți această formă de asceză. Deci dacă cineva vine și se mânie și este atacator față de soția mea, față de familia mea, față chiar de firma mea, față de neamul meu, doar nu o să stau, nu o să întorc și celălalt obraz, atunci trebuie să ripostăm.
Mânia fără patimă
Bineînțeles, nu ca formă de patimă, să avem grijă să nu ne facem voia proprie în consens, în sfat și vom discuta și vom hotărî cum trebuie să acționăm cu fermitate astfel încât să îi protejăm pe cei pe care ni i-a dat Dumnezeu în grijă. Și atunci bineînțeles o să folosim corect partea mânietoare a sufletului nostru. Și folosirea corectă a părții mânietoare a sufletului nostru este această fermitate, acest curaj, curajul faptei bune. Deci o să spunem „nu, nu o să permitem să fiți atacatori, dușmani ai neamului sau ai familiei”.
Însă din păcate azi se petrece contrarul. Adică noi suntem foarte duri cu familia noastră și între noi ne batem ca și chiorii și cu cei care ne atacă neamul și familia, suntem foarte permisivi. Fraților, nu-i bine așa! Înțelegeți? Trebuie să fie chiar pe dos. Cu familia dacă ne mâniem, trebuie să ne cerem iertare, să avem curajul să ne cerem iertare, să nu lăsăm lucrurile să se cangreneze, dacă ne-a ieșit ceva pe gură. Asta este foarte important.
Să câștigăm pacea, nu războiul!
Trebuie să câștigăm totdeauna pacea, nu războiul! Cei tari câștigă războiul. Cei blânzi câștigă pacea. E, și această pace în familie, în comunitate vine prin protecție. Și bineînțeles că această fermitate o s-o aplicăm doar în clipa în care Dumnezeu ne validează pe un anumit post. Adică dacă suntem de exemplu un grad în armată, suntem cap de familie, suntem stareți, suntem duhovnici, șefi de firmă – avem oameni sub noi, atunci o să avem această fermitate față de ei, o să spunem „hop! nu o să faci asta! asta nu e bine.” Înțelegeți? Foarte important.
Bineînțeles, trebuie spus până la limitele păcatului și totdeauna cu dragoste față de celălalt. Totdeauna să ne gândim că celălalt este fratele nostru, este cel care nu poate să iasă de sub păcat pentru că nu știe, nu vrea, nu are datele necesare, nu are experiența necesară în cazul copiilor, de exemplu. Atunci trebuie să aplicăm această fermitate.
Dar toate astea trebuie să se facă sub ascultare de Dumnezeu și cum spuneam, nu în clipa în care celălalt este mânios, întunecat la minte. Sunt și cazuri de genul ăsta. Dar totdeauna să avem dispoziția să nu fim noi mânioși, să fim fermi, să fim cu dragoste față de celălalt și dacă se poate corectura o facem când amândoi suntem liniștiți. Atunci trebuie făcut. Nu imediat.
Cazuri speciale
Imediat este în cazuri foarte speciale și acolo există un antrenament special (pentru cazuri speciale). Așa cum se numesc trupele speciale – pompierii fac antrenamente speciale, armata face antrenamente speciale, salvarea face antrenamente speciale astfel încât să acționeze cu fermitate, imediat. Înțelegeți? pentru că omul nu este făcut să acționeze astfel.
Deci hai, să nu acționăm astfel! Să nu rănim pe ceilalți, să nu le provocăm răni, să nu pălmuim dragostea pentru că nu așa se folosește mânia! Mânia se folosește în sensul curajului. Curajul faptei bune, curajul iubirii.
Haideți să avem curaj să iubim!
Haideți să avem curaj să nu ne mâniem pe ceilalți! Asta este folosirea corectă a mâniei.
Vă rog să mă iertați!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi! Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
25 Comment
Multumim Maicii Domnului ca ne este sabie impotriva maniei Lui Dumnezeu si ca ne trimite ajutor de indreptare prin glasul sfintiilor voastre.♥️
Parinte Teologu va rog din suflet sa ma iertati pentru comentariile rautacioase pe care le-am facut aici, la articolul cu pacatele trupesti, de asemenea pe youtube si pe live la filmuletul cu dnul Bumbenici.
Am avut bucuria sa vbesc cu Sf Voastra in persoana de cateva ori si mereu v-am urmarit filmuletele si le-am si recomandat mai departe.
Dar din pacate in momentele ascelea mandria, rautatea si celelalt patimi din mine au iesit la ivire intr-un mod oribil. Va rog frumos sa ma iertati! Si daca se poate sa ma pomeniti o data.
Iertati si Binecuvantati!
Pomenim! Dumnezeu să te binecuvânteze!
Foarte folositor! Pentru mine isihia în lume pare o utopie dar prin definiția pe care ați dat-o se pare a fi posibilă, deci să stăruiesc să o dobîndesc? Primul pas și al doilea mai merg dar ce să mă fac cu cel referitor la furtunile vieții, văd că nu am suficientă nădejde în Hristos, Dumnezeu meu?
„Nu mă lepăda la vremea bătrîneților; cînd va lipsi tăria mea, să nu mă lași pe mine.(ps 70), chiar aseară am citit și mi-am subliniat și tot aseară m-am gîndit să vă întreb : cum să mă întăresc eu în nădejdea în Domnul? Iertați!
Da, se poate ajunge la isihie în lume – însă mult mai greu. Totuși orice ai face în direcția asta, este foarte folositor pentru tine. O să vezi că în clipa în care ajungi la o treaptă, o să ți se descopere treapta următoare. Ai curaj!
Mulțumesc, Părinte! Să vă ajute Hristos, Dumnezeul nostru în lupta ce duhovnicească și Maica Domnului să vă stea aproape!
*cea (l-am mîncat pe „a” și nici măcar nu mi-e foame). Sărut mîna!
Sărut mâna, mulțumim pentru cuvântul de mult folos! Zi cu pace în noi și între noi să ne dăruiască Dumnezeu! Doamne ajută! 🙏♥️
Sănătate multă, părinte Teologos!
Multumesc Parinte! Cum spune in Psalmi „Maniati-va dar nu gresiti” si ca sa ne caim pentru cele gandite sau spuse. De multe ori intr-o familie apar discutii, cam din nimic, dar care se pot escalada spre mai rau daca nu se intervine. Atunci, incercand sa calmezi situatia te aflii si tu prins si riscul sa te maniezi e mare. Cum sa faci decat sa „te maniezi” dar sa nu gresesti? Cand intervine greseala? Daca am spus unuia ca situatia se putea aplana daca isi asuma responsabilitatea si nu era lenes oare am gresit? Gandul imi spune ca da, pentru ca asa cum spuneati, trebuie separat omul de patima lui si decat patima trebuie pusa la colt. Cum ar fi trebuit spus sau procedat? Multe multumiri pentru ca Domnul si Maica Domnului ne raspunde la intrebari prin inspiratia pe care v-o trimite sa abordati anumite subecte. Doamne ajuta-ne pe toti, te rugam!
Cel mai bine în clipa respectivă este să te rogi pentru cei implicați. Asta e cel mai bine. Cel puțin unul dintre ei este întunecat în clipa respectivă și nu o să iasă bine. Dacă poți să schimbi subiectul sau să-ți pui la celular destul de tare ca să audă cei doi ceva care să-i calmeze, ar fi foarte bine. Calmant este prin excelență Dumnezeu și creația Lui. De exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=eKFTSSKCzWA
Pe mine m-a durut foarte tare faptul ca apropiații mei nu vad deloc cu ochi buni apropierea mea de biserica, Sfintele Taine. Și ma rănesc, nu ma lasă să fac anumite lucruri la care eu am foarte multă evlavie, la care țin cel mai mult. Și, fiind o fire sensibila și emotiva, era sa ajung în depresie, sa nu mai pot de dureri de cap, de amețeli și de anemie. Apoi, cu ajutorul părintelui, am încercat încet-încet sa iert, sa am mai multa încredere ca Domnul ma înțelege și primește și puținul pe care îl fac cu smerenie, cu sinceritate și nu trebuie sa ma complexez, sa întru în deznadejde. Încă nu am reușit, este mai bine, dar câteodată mai am crize…Nu-i asa ca Domnul ne înțelege și ne primește asa cum suntem, ne înțelege neputinta, durerea?
Bineînțeles că Domnul ne înțelege și ne primește. De fapt, este Singurul care ne înțelege într-adevăr. El are înțelegerea absolută ca și Creator. După cum vezi, nu se pune problema să distrugă un om ci să-l facă mai bun, din punctul în care acesta este, fără însă să-l calce în picioare ca om liber. Asta este cea mai fenomenală realizare din toată istoria omenirii.
Mulțumesc mult.
Sunt de folos gândurile bune ce le citesc.Vă rog să detaliați cum se face antrenamentul special pentru cazurile speciale când este nevoie de o corectare imediată a direcției greșite.Exemplu:ocup o poziție ca mâna I într-o intervenție chirurgicală iar cei care operează împreună cu mine fac greșeli.Mustrarea trebuie făcută pe loc,deoarece e vorba de viața omului și nu de rănirea sentimentelor celuilalt.Cum procedez astfel încât să evit să mă tulbur din pricina neajunsurilor celuilalt,dar totodată să îl și educ în direcția corectă?
Te rogi înainte de operație cu intensitate. Te rogi și în timpul operației, cu intensitatea necesară astfel încât atenția să îți rămână concentrată pe ceea ce faci. De obicei asta se traduce printr-o intensitate mai mică. În clipa în care ești nevoit să faci o observație, o să o faci calm cu conștiința clară că sunteți una și, deci, o să vorbești la persoana întâi plural, dând o soluție și nu făcând o observație: „[formulă de adresare] cred că e bine să punem pensa acolo.”
Poate v-ar fi de folos cartea Sf. Arhiepiscop Luca al Crimeii, medic si el, „Am iubit pătimirea”, Ed. Sophia, 2006, cu situații similare.
Oare, sa cititi dvs. randurile acestea? As vrea sa spun, dragii mei Parinti, pentru ca aud foarte multa lume blamand vaccinul ca nu acesta este problema. Da, poate fi si el problematizat. Problema este codul qr.
eu pe acesta il vad dusmanul libertatii omenirii si farfuriuta pe care se va intinde fiecaruia bucatica de zahar. Fara farfuriuta nu primesti zaharul. Problema este ca acest cod te face unic in lume si vei putea fi a”accesat” de oricine. Acesta este marele pericol. Codul este pasaportul catre iad, nu vaccinul.
Oricum toți avem CNP. Este (cam) același lucru. Codul QR ca tehnologie nu este malefică în sine. E o tehnologie relativ veche (matură) de codare a informațiilor. Problema sunt patimile oamenilor. Păcatul. Intenția neconformă cu voia lui Dumnezeu.
Sărut mâna, părinte! Cum să nu mai fiu invidioasă, pe cei pe care îi văd că au reușit să facă ceea ce îmi doresc și eu sau care par să aibă un viitor mai bun, iar eu sunt mai tot timpul nemultuimită cu ceea ce fac?
Să te gândești că fiecare își are locul său. Dincolo de asta, dacă tu ești în noroi, problema nu se rezolvă trăgându-l și pe celălalt, ci ieșind tu de acolo. Concentrează-te pe ce ai de făcut și învață ce-i bun de la ceilalți, lăudând pe Dumnezeu pe reușita lor. Dacă însă Domnul îți dă alt drum, nu încerca să-l forțezi pe Dumnezeu că o să-ți pară rău după aceea. Nu ești tu mai înțeleaptă decât Dumnezeu. Cineva trebuie să aibă pacea locului #2.
Doamne miluiește Părinte!
Am o luptă cu gândurile care îmi descoperă patimile și neputințele:mania și lenea și multe altele care nu le cunosc!
Dar și dragoste față de familie și pentru părinții bătrâni care au nevoie mare acum de noi copii sa
le fim alături când Dumnezeu îi va chema!
Și cu toate acestea eu îndrăznesc să cred că voi abandona totul
pentru Hristos!
Eu cred că vremurile sunt pentru mărturisire …nu mai este loc pentru …gri…Și tare mi este milă de noi căci suntem așa de neputincioși! Niciodată omenirea nu a avut atâta confort cum are acum!
Să trăiești într-o gaură de pământ pentru credința ta … pentru mulți cred și pentru mine pare a fi imposibil…doar cu Rugăciune!
Eu nu doresc să mă supun unor legi in care nu mă simt protejată!
Mă rog la Bunul Dumnezeu să ne aleagă și pe noi cei ce credem că îl iubim. Să ne cheme atunci când va hotăra, să nu ne lase întunericului!
Vă rog să mă iertați!
Mare atenție aici: ca să mărturisești pe Hristos, trebuie să-l cunoști. Pentru asta trebuie devii ca El, ascultător până la moarte, moarte de Cruce. Altă cale nu există. Dumnezeu îi alege pe toți, însă unii nu răspund chemării sale, prin ura și disprețul față de Dumnezeu și față de semeni. Să nu spunem că ceilalți sunt așa – Dumnezeu îi știe. Să avem grijă ca noi să nu cădem în capcana asta.
A fost multă durere …și mă rog la Bunul Dumnezeu că noi cei mici să înțelegem că pustiul este în inima noastră atunci când mintea noastră nu vorbește cu Dumnezeu!
Ne-au închis Bisericile și mulți au căzut în deznădejde poate
,ei nefiind întăriți in taină rugăciunii Au fost bariere între frați,dragostea a dispărut din frică să ne îmbolnăvim.
Dar pentru toți cei buni sau răi a fost că un examen din care cei ce au vor avea și mai mult iar cei ce au puțin nu vor mai avea nimic
Ce doresc pentru copii mei… să se îndrăgostească de Hristos și să-L urmeze în toate!
Bunul Dumnezeu să ne dăruiască Pace în suflete pentru Rugăciunile Maicii Domnului!
Bogdaproste Părinte!
Doamne miluiește Părinte!
Aici este marea durere a mea .
Avem doi copiii înfiați,frate și soră .Din dorința,dragoste și ascultare a venit împlinirea!
Atunci când se pune problema
vaccinării ,cum a fost în toamna anului 2021 eu zic că nu-i voi lăsa și mi-e teamă că o să mi-i ia statul sau voi fi șantajată.
Eu sunt convinsă că renunț și la viața mea deoarece eu știu din copilărie de la bunici …și din Noul Testament…că vom fi despărțiți de cei dragi…
Rog pe Bunul Dumnezeu să mai
amâne măcar pentru copii și bătrâni și păsările cerului.
Care stat? Există directivă a Uniunii Europene care interzice discriminarea pe motive medicale. Dincolo de asta, tema pandemiei s-a dezumflat.