Dacă trupul se hrănește cu o mulțime de mâncăruri, sufletul nostru se hrănește cu Harul lui Dumnezeu. Cuvântul „Har” provine de la grecescul „hari” (χάρη) care la rândul său provine de la „hara” (χαρά) – cuvânt care înseamnă bucurie. Deci, experiem harul, experiem bucuria.
Ascultați pe părintele profesor dr. Nikolaos Loudovikos într-un scurt și cuprinzător cuvânt despre bucurie ca hrana sufletului.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Al șaselea lucru e veselia și bucuria.
Ați înțeles și singuri că toate acestea au bucurie în ele.
Dacă iei bucuria din lucrurile duhovnicești, nu mai rămâne nimic. Viața duhovnicească, în esență, este bucurie și recunoștință.
Ce spunem la sfârșitul Sfintei Liturghii?
După „Cel ce binecuvântezi pe cei ce te binecuvântează”, ne rugăm: „Plinirea Legii și a prorocilor fiind, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai împlinit toată rânduiala părintească, umple de bucurie și de veselie inimile noastre…”. E cererea noastră finală!
Este dogmă: sufletul se hrănește doar cu bucurie! Cu nimic altceva!
Trupul se hrănește cu mii de mâncăruri. Sufletul se hrănește doar cu bucurie!
Când nu are bucuria, sufletul omului se pierde, se prăbușește, se stinge. Și trupul îi urmează cu consecințe negative asupra stării de sănătate.
În general, se moare din cauza lipsei bucuriei
În general, se moare din cauza lipsei bucuriei. Există, însă, și sfinți care mor de prea multă bucurie. Asta-i altă treabă. Ei mor îmbrățișați cu bucuria dumnezeiască. 99% dintre oameni mor din cauza lipsei de bucurie.
Dacă am fi știut cât de importantă e bucuria, am fi căutat-o. Însă cum??
În cântecele de la organizațiile creștine – eu nu mergeam, aveam alergie la ele, făceam lepră când auzeam: „Bucurie! Suntem bucuroși, suntem copii lui Dumnezeu…”
Ce bucurie? Nu aveau nicio bucurie în ei! Doar dezbinare lăuntrică.
Cum se dobândește bucuria? Bucuria se dobândește în felul următor: când Duhul Sfânt, Care e Duhul bucuriei, se va sălășlui în tine. De ce?
Dacă vrei să te ostenești puțin, să faci câteva lucruri, dacă vrei să ai voință, să ai duh de răstignire. Apoi, Dumnezeu se va ocupa să-ți dea bucuria.
Este vorba, însă, despre bucuria pe care „nimeni nu o va lua de la voi”. Poate să fie afară cataclism, să fie coronavirus!
Pandemia o îngăduie Dumnezeu ca să vedem cât de săraci și netrebnici suntem, cât de „luminați” și iubitori de sine suntem! Și noi, și voi. Înțelegeți?
Suntem foarte speriați, îngroziți. Vei spune: „frica nu e caracteristică omului?” Da, e caracteristică, însă te trimite – unde? …în îmbrățișarea lui Dumnezeu, în siguranța Lui!
Frica nu trebuie să devină fobie, prăbușire lăuntrică. Fobia nu are legătură cu măștile. Bine faceți că le purtați.
Fobia e sentimentul că Dumnezeu lipsește din viața noastră, că suntem fără rost, că suntem neputincioși în fața unor situații mai presus de noi. Și acest lucru îl scoate din minți pe om.
„Uite-l pe Antihrist!” – nu există bucuria
Pe de-o parte, îi vedem pe fundamentaliști strigând, urlând: „Uite-l pe Antihrist!” Peste tot doar asta văd. Dar Antihrist nu se află în exterior, ci înlăuntrul lor.
Nu e în afară. V-am spus că nu are importanță ce Antihrist va veni. Antihrist totdeauna există. Nu spune Sf. Ap. Ioan Teologul? Nu spune Sf. Ioan că Antihrist se află DEJA în lume? Da sau nu? Se lucrează taina Antihristului peste tot.
Cine spune că Hristos este nimic are duhul lui Antihrist. Poftim!
Sf. Porfirie spune că venirea lui Antihrist se poate întâmpla peste 10, 40 sau 3.500 de ani. Asta ne spunea. Însă treaba noastră nu este să ne ocupam cu asta.
Și cum spuneam în omilia precedentă:
„Vino și stai pe scaunul Meu!”
„Nu pot!”,
„O să poți numai când mă voi scula Eu.”
Aşa este, dacă Hristos șade acolo, nu mai poate sta nimeni.
Toate acestea pe care vi le spun au multă bucurie în ele. Libertate și bucurie la un loc.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
22 Comment
Parintele făcea referire la anumite cântări crestine, care nu-i produceau bucurie duhovnicească. Observ in ultimii ani că, în biserică, se renunță la cântările bizantine in favoarea pricesnelor sau a altor cântări „lacrimogene” pe care nici eu nu le suport. O consider o neputință personală, dar aș vrea sa vă intreb: greșesc? Mie astfel de cântări nu-mi ridica sufletul la Dumnezeu și cred că au un duh lumesc, ne transmit o stare de moleșeală și nu de trezvie.
Nu. Nu greșești. Arta este foarte importantă pentru mântuire. Se vede că astăzi artiștii – mai ales cântăreții – au o acceptanță mult mai mare decât conducătorii (politicienii) care prin natura lucrurilor ar fi trebuit să fie pe primul plan în gradul de acceptanță a popoarelor. Problema cea mare este faptul că această importanță nu este, de regulă, benefică… ci una malefică, strict senzorială care ne depărtează de Dumnezeu.
Vă mulțumesc pentru răspuns! Dacă tot a venit vorba despre artă, ne-ați putea vorbi cândva pe tema relației artă – spiritualitate? Dumnezeu si Maica Domnului să vă dea inspirație în tot ceea ce ne prezentati!
Da, – o temă foarte importantă. Cam ce puncte ai dori să clarificăm?
Mă bucur că luați în considerare această temă! 🙂 Vă rog, dacă puteți să ne prezentați o interpretare ortodoxă ( adică, corectă) asupra următoarelor aspecte: 1. Ce este arta, care este rolul ei? 2. Dumnezeu-Creatorul, Artistul suprem? 3. Misiunea/rolul artistului (în lume). Artistul ca „sacerdot”? 4. Arta contemporană – schimbarea de rol: a) muzeul/galeria ca loc de manifestare a (unei anumite) spiritualități, b) biserica (mai ales in Occident) devine muzeu. 5. Artistul creștin ortodox. O analiza prin prisma Sfintilor Părinți. Vă rog să adăugați/anulați tot ce considerati necesar. Vă mulțumesc! Dumnezeu să vă ajute în tot ce faceți!
Pai în Ardeal de exemplu asta ii evlavia poporului simplu. Adică oamenii simpli nu sunt asa învățați cu muzica bizantina și prefera mai bine priceasna fiindcă ajunge mai repede la suflet. Nici mie nu îmi prea plac variantele astea pietiste, da oamenii cu astea s-au învățat și asta le aprinde inima. Trebuie in schimb multă responsabilitate ca și în școli și peste tot sa se promoveze muzica psaltica autentica.
Trebuie să ridicăm pe oameni la nivelul Bisericii și nu să coborâm Biserica la nivelul oamenilor.
Să ne rugăm ca Mântuitorul să nu se scoale și să plece din Bisericile și din inimile noastre niciodată ! Chiar dacă noi suntem neputincioși și nu-I simțim prezența în viețile noastre din cauza firii noastre păcătoase,noi să ne rugăm!
Să ne rugăm și să sperăm până în ultimă clipă a vieții noastre că Dumnezeu ne iubește și așteaptă de la noi îndreptare ca să nu ajungă pământul scaunului intunericului.Ajuta nouă Doamne să fim calzi la inimă!
Ce mare bucurie ca si la noi în Romania avem micutul Munte Athos, dacă nu poți merge la munte, vine el la tine. Cu bucățică din moaștele Sf Iosif Isihastul și icoana Paramythia aduse de gheronda Efrem, cu o obște minunata de monahi plini de Har, iubitori, blânzi, înțelepți, care se respecta între ei și la fel și pe oaspeți. Oameni firesti…care fac niște slujbe dumnezeiești, în care ai impresia ca toată lumea se împărtășește! Ai impresia ca Domnul a turnat cu găleata bindcuvatari peste acest loc…
Hmmm… noi suntem la Lacu și nu avem legătură cu Vatoped, știi asta, nu?
Eu zic de o manastire din România. Asa am zis. Aici în mijlocul nostru. Avem aici micuțul Athos cu o obște minunata cu icoana Paramythia și moaștele Sf Iosif Isihastul. Asa am zis în comentariu. Părinții noștri dragi…pe care nu ii uiți nici dacă mergi în Australia sau la capătul lunii.
Aaa… ok! 🙂 Sunt greu de cap!
Nu-i nimic, părinte. Binecuvântati!
Legat de arta ma intereseaza si pe mine!cand arta (tinand cont ca ea implica imaginatia creativa a unui individ printre altele) devine periculoasa pentru mantuire?daca eu gasesc opera lui Goya sinistra si infricosatoare si refuz sa o admir iar altul plateste milioane pentru ca o gaseste fascinanta si exceptionala inseamna ca fiecare accepta arta dupa starea in care se afla duhul lui?de ce artistii devin idoli pentru oameni?Cum sa ne folosim talentul sa nu-l suparam pe Dumnezeu? ioi iertare!♥️
Abab,unde se află în Romania moaștele Sf Iosif Isihastul???
La manastirea Lupsa din Alba este o particica mica adusa de staretul Efrem acum multi ani, alaturi de icoana Mangaietoarea. Daca ar fi sa citez de pe Pemptousia, unde este postata sinaxa staretului Efrem de atunci, el spunea „Mă rog, Părinte Melchisedec, ca Născătoarea de Dumnezeu să vă acopere pururea obştea, astfel încât aceasta să devină o bună mireasmă a lui Hristos în Biserica Română, care în momentul de faţă se află într-o perioadă de renaştere, iar direcţia spirituală a gândirii lui Gheron Iosif Isihastul să caracterizeze obştea Sfinţiei Voastre. Cred că este lucrarea proniei lui Dumnezeu faptul că această obşte, prin legăturile strânse pe care le are cu Sf. Munte, va contribui la refacerea monahismului ortodox în România, deoarece cred că această regenerare va avea loc numai printr-o legătură practică, strânsă, cu Sf. Munte. ” Cuvinele parintelui staret s-au implinit, fiindca astazi avem o obste frumoasa, smerita si calda, foarte discreta si un loc plin de Har, obladuit de Sf Siluan si Sf Sofronie Saharov, bunicii manastirii.
Și eu ii cunosc. Intr-adevar oameni foarte smeriți care atrag mult Har. Și fac niște slujbe foarte așezate si interiorizate. Dar asta se datorează și parintelui staret care este un om tare iscusit, ucenic al pr Rafail Noica. Chiar maine de la 19:30 va avea o conferință la Cluj despre pocainta, transmisa live de Ascor Cluj și Renașterea
Măi, ce frumos, voi sînteți din Ardeal ! Abab, văd într-o imagine și icoana Maicii Domnului Pantanassa, o aveți acolo la Lupșa? Mi-ar place să ajung și eu ! Mulțumesc Abab !
Abab,mulțumesc mult.Ma bucur că Sf Iosif Isihastul dă roade și la noi in țară.
Nu este Pantanassa. Sunt copi mici de vânzare și după Pantanassa și după Paramythia. Copi perfecte. Cam 120 de lei bucata. Pantanassa este la Oasa, la Ramet și prin alte locuri. Tu din ce zona ești, Antonia?
unde in Romania sunt moastele Sfantului Iosif Isihastul?
Eu sînt din sud-est , Ialomița.