Întrebările pe care ni le-ați adresat în cursul săptămânii pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte au ajuns la noi și, cu ajutorul lui Dumnezeu, le-am răspuns.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Am selectat întrebările legate de subiecte duhovnicești de interes. Editarea întrebărilor a fost realizată în mică măsură, păstrând însă intenția lor.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Da și nu. Noi facem cele ale oamenilor. Mai ales că știi sigur că mori – însă nu știm când. Dacă această asigurare este ușor de făcut, fără tulburare și fără grijă astfel încât mintea ta să nu se despartă de Dumnezeu, fă-o. Dacă însă se face cu tulburare, nu o fă, ci lasă lucrurile în grija lui Dumnezeu.
Ne păstrăm liniștea când rămânem în Harul lui Dumnezeu. Liniștea este legată de voia lui Dumnezeu și nu de dorința celuilalt de taifas. Sunt însă cazuri în care celălalt, datorită situației sale, are într-adevăr nevoie de un cuvânt de ajutor. Asta vom afla, rugându-ne înainte de a vorbi. De asemenea, în timp ce vorbim ne vom ruga iarăși și vom fi atenți la ce ne spune conștiința. Așa vom îmbunătăți comportamentul nostru în societate.
Să nu iei în seamă și să continui pur și simplu.
Nu. Nu e bine.
Așa este: un om duhovnicesc te inspiră și numai prin prezența lui.
Da, se întâmplă așa ceva, din păcate. Pentru că oamenii sunt mai păcătoși, interacționează mai mult cu îngerii răi decât cu îngerii buni.
Vrei să te destinzi. E de așteptat. O rugăciune spoveditoare fără presiune ajută mult. În funcție de nivelul duhovnicesc al fiecăruia, ajută și muzica – depinde însă ce muzică. E nevoie de ceva care să ne țină pe un plan spiritual. Și, desigur – o mică plimbare ajută și aceasta. Ceea ce este important, este faptul că acestea trebuie făcute cu rânduială și cu ceas. Cu program.
Exact aici este: nu țin de același aspect al sufletului. Deșteptăciunea (inteligența) ține de logică pe când înțelepciunea de minte. Vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/10/19/partile-sufletului-definitie-boli-vindecari-parintele-teologos/
Da, hai să începem! Chiar de acum! Pur. și. simplu!
Să ne rugăm unii pentru alții pentru că într-adevăr oricine dintre noi poate cădea.
Nu e nevoie de argumente. E nevoie de iubire. E nevoie de măsură duhovnicească. De har al lui Dumnezeu. Abordarea rațională, argumentativă este specifică catolicismului și, mai ales, protestantismului. Acesta este încă un semn că au pierdut Harul. Sfințenia este caracteristica Ortodoxiei.
De exemplu situația spovedaniei. La spovedanie se spune adevărul, însă acesta nu poate fi spus pentru că poate fi distrusă dragostea dintre frați. Sunt canoane foarte dure pentru asta, direct de la Dumnezeu.
Să te rogi cu „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă!” fără să te presezi.
Cu toate că vaccinul are probleme – vezi datele oficiale ale WHO și UE aici: https://www.chilieathonita.ro/2021/10/29/profetie-socanta-a-ips-augustin-kantiotis-o-sa-vina-o-epidemie-din-rasarit-cu-un-nume-ciudat/ , cu toate acestea noi (aici p. Stareț) nu suntem împotriva vaccinului apriori. Principalul punct combătut din cuvântarea p. Stareț este „dictatura” adică forțarea oamenilor pe drumul unui tratament controversat.
Mândria este boala diavolului pentru că este implozie existențială, este ruperea de Dumnezeu și concentrarea pe noi înșine, care este pregustarea iadului. Da, cochetăria este o formă de slavă deșartă în spre mândrie. Vezi, de exemplu, https://www.chilieathonita.ro/2021/08/31/parintele-teologos-cele-3-mari-patimi-raiul-si-realitatea-virtuala/
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Doamne ajuta,postul cu apa de 40 de zile este crestin?
La ce te referi? Să bei numai apă 40 de zile?