Care sunt sfaturile Sfinților către medici? Mulți dintre noi – unii chiar bine intenționați – avem tendința să dăm sfaturi medicilor. Să verificăm, însă, sfaturile noastre cu răspunsurile pe care le dau Sfinții Varsanufie și Ioan unui tânăr medic monah care era responsabilul bolniței din mănăstire – echivalentul unui director de spital. Acest medic monah avea să fie Sfântul Dorotei din Gaza. Deci putem spune că sfaturile într-adevăr au fost și sunt de folos.
Click/tap pentru a vedea răspunsurile la întrebări.
Răspunsul marelui Bătrân: Deoarece n-am ajuns încă la desăvârșire ca să ne izbăvim cu totul de robia patimilor, ne e de ajutor mai degrabă să ne folosim de scrierile de medicină decât să ne lăsăm în seama patimilor. Dar nu trebuie să ne punem în ele nădejdea, ci în Dumnezeu care dă moartea şi viaţa , după spusa: „Eu bat şi eu vindec” (A doua lege 32, 39). Citind deci aceste cărţi sau şi întrebând pe vreunii despre ele, nu uita că nu se vindecă cineva fără Dumnezeu. Deci cel ce se foloseşte de ele trebuie să se folosească în numele lui Dumnezeu şi El îi va ajuta. Meşteşugul doctoricesc nu împiedică pe cineva dela evlavie, ci s-o ai pe ea ca pe lucrul de mână al fraților. Fă ceea ce faci cu frica lui Dumnezeu şi vei fi păzit cu rugăciunile sfinţilor. Amin.
Răspunsul lui Varsanufie: Dacă ţi-ai impus părerea ta din socotinţa sinceră că acest lucru ajută bolnavilor, iar din aceasta s-a ivit o vătămare, Dumnezeu care ia aminte la inima ta, nu te osândeşte. Căci ştie că i-ai vătămat, voind să-l foloseşti. Dar dacă-ţi vorbeşte un om încercat şi tu îl disprețuiești, îţi impui voia ta din mândrie. Mulţi aud mereu despre o cetate şi apoi li se întîmplă să intre în ea fără să ştie că aceasta este cetatea de care au auzit. La fel și tu: frate, toată ziua te gândești la Dumnezeu şi nu ştii? Căci a şti de o poruncă a lui Dumnezeu şi a se ocupa de împlinirea ei înseamnă a te supune lui Dumnezeu şi a te gândi la El. Şi bine ţi-a spus fratele Ioan: ,,Dă întîi frunzele şi la porunca lui Dumnezeu, vei da şi roadele”. Necunoscând deci ceea ce e de folos, urmează celor ce cunosc, în aceasta stă smerenia şi prin ea vei afla harul lui Dumnezeu.
Şi ceea ce ai spus că ,,din aceasta îmi vine mântuirea”, bine ai spus. Căci fără Dumnezeu n-ar fi fost venirea ta, ci Dumnezeu te-a călăuzit. Întăreşte-te în Domnul, căci nu puţin folos rodeşti din împrăştierea de care vorbeşti. Iar cu lăcomia pântecelui, luptă-te cît poţi şi Domnul îţi va ajuta să pricepi şi să împlineşti ceea ce îţi este de folos. Îmbărbătează-te şi fii tare în Domnul (A doua lege, 31, 6)
Răspunsul lui Ioan: De vei întipări mai întîi în chip pilduitor voia lui Dumnezeu în inima ta, nu te vei tulbura, ci te vei obișnui să lucrezi ca Părinții. Iar de nu iei aminte la tine și ești răpit, spune lui Dumnezeu pocăinţa ta: „Iartă-mă, Stăpîne, şi mă miluiește”. Dar spune şi celor împreună cu tine: „Vedeţi, fraţilor, că din pricina aceasta suntem osândiţi şi pierdem sufletele noastre” Nu striga foarte tare, dar destul ca să te audă. Și dacă te frângi în acestea, îţi va veni liniştea cea după Dumnezeu.
Răspunsul lui Ioan: Lucrează totdeauna potrivit cu oamenii. Dacă vezi că unul e înţelegător şi primeşte sfatul, spune-i: ,,Frate, dacă facem cu lenevie lucrul lui Dumnezeu (Ieremia 31, 10), aceasta ne va fi spre pieirea sufletului. Oare a fost bine ceeace ai făcut? Fii cu râvnă de aci înainte”. Dacă e mai nepriceput, spune-i: „Frate, ai nevoie să fii îndreptat, pentru că te leneveşti? Dacă îi spun Avei te va mustra cum se cuvine”. Iar de e să faci pe prostul, fă-l potrivit greşelii. De e mică, fă-l pe prostul. De e mare, nu face pe prostul. Şi să nu-ţi dai pedeapsa dacă nu reuşeşti, dar nici n-o nesocoti. Cînd ajungi la aceasta, roagă pe Dumnezeu să te ierte. Altfel se va naşte nepăsarea.
Răspunsul lui Ioan: După supărare, să nu mai zici nimic. Căci răul nu naşte binele. Ci prelungeşte răbdarea până ce încetează gîndul care a pricinuit supărarea. Şi atunci vei vorbi cu pace. Şi dacă se va convinge, iată că e bine. Iar dacă nu, spune-i: „Dacă voiești îi spun Avei şi orice va hotărî el, să facem”. Şi aşa te vei linişti. Iar dacă mâniindu-se, va pleca, spune-i Avei şi-l va certa. Dar nu-i pune metanie, căci prin aceasta îi dai de bănuit că ai greşit cu adevărat şi te va război şi mai mult. Faţă de alţi oameni însă, poartă-te cu atenție potrivit cu greșeala pe care o recunoşti. Dacă greșeala e mare, pune metanie, dacă e mică arată cu gura părerea de rău a inimii, spunîndu-i: „Iartă-mă, frate”. Dar fereşte-te de mândrie şi de voinţa de a te îndreptăţi (de a te justifica). Căci acestea împiedică pocăinţa. Se întîmplă să se pună metanie şi din slava deşartă. Dispreţueşte-le pe acestea trei. Pune deci metanie unde trebuie cu smerenie, cu frica lui Dumnezeu şi cu dreapta socoteală (cu discernămînt). Iar în aceasta pune toată hotărîrea. Şi Dumnezeu te va ajuta cu rugăciunile sfinţilor.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
8 Comment
Foarte frumos și folositor! De luat aminte! Cel care pune în practică cred că este foarte deștept (duhovnicește) . Mulțumiri, sărut mîna!
Așa este! Sfinți Varsanufie și Ioan sunt prin excelență sfinții care se disting prin discernământul lor cu totul deosebit.
Imi aduce aminte de capodopera lui Evgheni Vodolazkin, romanul Laur. O carte cu constiinta crestina despre vindecare, despre conclucarea omului cu Dumnezeu. O carte perfecta pentru pandemie, mai ales, ca in ea se vorbeste si despre ciuma, despre disperare….
HOP! Ne interesează. Detalii?
Eu ma gandeam doar asa, ca analogie. Este o carte de fictiune scrisa de Evgheni Vodolazkin in 2013, care l-a propulsat pe Vodolazkin in randul celor mai apreciati scriitori rusi contemporani. Este o carte construita simbolic pe 4 capitole 1. Cartea cunoasterii 2. Cartea renuntarii 3. Cartea drumului si 4. Calea linistii, situata in Evul Mediu. Este vorba de un tanar pe nume Arseni care este initiat de bunicul sau Hristofor in medicina. Bunicul ii insufla acestuia grija pentru semeni, pentru bolile lor. Il initiaza si in tainele vietii spirituale, in Biblie. Arseni are parte de multe incercari din toate partile. Ciuma face ravagii si este nevoit sa aleaga intre confortul propriu si grija pentru semenii care alearga la el ca la un salvator, fiindca Arseni stie sa vindece atat sufletul cat si trupul si sa ii primeste pe oameni cu dragoste. Se intampla adevarate minuni prin mainile sale. Arseni aleagra din oras in oras sa ii ajute pe oamenii care sufera din cauza ciumei. In a doua carte, este prezentata povestea de dragoste dintre Arseni si Ustina, care se termina cu moartea Ustinei si a copilului lor nenascut pentru care Arseni se face vinovat. De aici incolo incepe decaderea lui Arseni, caderea si confruntarea sa cu neputinte, cu incercarea de a se ridica, de a-si vindeca sufletul si de a-i vineca si pe nenorocitii din jur prin credinta. Iar ultima parte este despre refacerea sa. Chiar si numele sau se schimba de-a lungul romanului, aratand simbolic moartea si renasterea sa, dar si trecerea prin diferite etape spirituale. La sfarsit, Arseni se calugareste cu numele Laur. Este o carte foarte complexa, greu de explicat in cateva cuvinte.
Puteti citi o recenzie din perspectiva crestina a unui parinte. Este o recenzie foarte buna: https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/romanul-laur-cartea-vindecarilor
Frumoasă F 11.Acum,spre rușinea mea,vă citesc
primele articolele de pe site(cam am de recuperat).Am acolo o întreb despre Sf Pavel.Iertati-ma,vă rog,lui Adam i-a lipsit și înțelepciunea mintii când a dorit să dobândească cunoașterea prin materie,nu?Adam ,in rai fiind,era deja imperfect?Iertati-ma,vă rog.
Doamne ajuta.
Cred ca in vremurile noastre cea mai mare criza este cea de incredere. Mult mai mare ca pandemia este aceasta criza.
Peste tot exista foarte multe informatii, suntem efectiv bombardati cu informatii pro si contra, incat nu umai stii ce sa crezi.
Da, bineînțeles – asta provine – paradoxal! – din lipsa de credință. Dacă omul nu mai crede în Dumnezeu, atunci nu mai crede în nimic, însă este foarte influențabil – orice știre pune stăpânire pe el. Dacă omul crede în Dumnezeu, nu îl mai influențează nimic în sens de a-l stăpâni, chiar dacă are dragoste față de toți.