Cipuri, nanotehnologie, Inteligență artificială, malware, hacking, transhumanism și, bineînțeles, vaccinuri – toate aceste teme sunt dezbătute din punct de vedere duhovnicesc de către părintele Teologos într-un dialog cu Cristi Bumbenici.
Vizionare plăcută! (podcastul și transcriptul îl aveți după videoclip)
Powered by RedCircle
Inteligența artificială – partea malefică
(Cristi Bumbenici) Dragi prieteni, suntem alături de părintele Theologos în frumoasa și ospitaliera Chilie Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Sfântul Munte Athos, Schitul Lacu. Începusem în urmă cu câteva săptămâni, o discuție cu Părintele Theologos despre tehnologie, despre inteligența artificială, urmând să discutăm mai târziu…
Iată, că ne-am întâlnit și vă mulțumesc pentru că ne-ați primit și acceptați să discutăm despre acest subiect sensibil pentru că deja face parte din peisajul nostru aproape cotidian.
Nu o să dezvoltăm foarte mult. O să încercăm să extragem o parte din această foarte vastă temă, urmând ca în perioada următoare, dacă Bunul Dumnezeu va îngădui să detaliem și mai mult.
Aș pleca de la o constatare care nu-mi aparține, însă sunt și eu cumva de acord că zugrăvește o realitate și anume că ni se propune parcă un alt scop, ni se propune istovirea prin tehnologie, ni se propune chiar nemurirea prin transformarea minții.
Și se fac experimente și se discută. Suntem limitați să ne contopim cu un organism artificial. Să transferăm acest eu în altceva care nu mai este om. Ori toată această poveste, iată că nu mai este poveste. Ceea ce citeam în literatura Science Fiction în urmă cu 20, 30, 40 de ani, începem să constatăm că deja trăim. Este bine? Este rău? Ce se întâmplă, duhovnicește vorbind, evident?
Un exemplu: Blade Runner
(Părintele Theologos) Da. În timp ce vorbeai, mi-am adus aminte de o carte după care s-a făcut un film. Și cartea era foarte celebră și filmul foarte celebru. Cartea avea un titlu mai lung, mă rog, nu are importanță. Astăzi, cartea este cunoscută după titlul filmului. Se numește „Blade Runner”. Cartea este scrisă în 1960, dacă nu mă înșel, de Philip K. Dick și filmul, primul, nu sequel-ul, are ca actor principal pe Harrison Ford.
Și filmul descrie o societate pe care autorul a plasat-o într-un viitor anul 2032 sau anul 2023, deci contemporan…
(Cristi Bumbenici) Un viitor foarte vecin cu noi…
(Părintele Theologos) Exact, da…Și este vorba de o societate hiper-tehnologizată au dispărut aproape toate animalele, totul este înghițit de tehnologie și pentru că animale nu mai existau, exista o firmă foarte mare care făcea roboți, animale-roboți. Adică, arătau ca un animal, dar înăuntru era electronic, era robot. Da. Și la un moment dat, se zvonește și apare că de fapt firma asta reușise să facă și niște oameni-roboți.
Diferența dintre roboți și oameni
Și erau atât de bine făcuți că nu mai știai, nu mai puteai să faci distincția între robot și om. Și singurul test prin care se putea găsi diferența dintre om și robot, era testul empatic. Adică, robotul nu poate să iubească. Omul poate să iubească.
Această firmă face niște roboți și acești roboți își dau seama că o să moară, că aveau o distanță de viață scurtă. Și ca să reușească să-și salveze viața, evadează de pe planeta unde munceau ca niște salahori, ca niște roboți, evadează de acolo și vin pe pământ să caute pe proiectantul, firma respectivă în speranța de a-și prelungi viața. Între timp însă, este plătit un polițist retras, un polițist pensionar interpretat de Harrison Ford, Deckard pe numele său, de a-i elimina, de a-i omorî pe acești roboți.
Roboții nu pot iubi niciodată
Adică, pe de o parte, roboții nu au capacitatea de iubire, dar ei încearcă să facă bine, să îi ajute pe oameni, încearcă să trăiască, încearcă să găsească nemurirea și pe de altă parte, oamenii care, chipurile, au capacitatea de iubire iau o hotărâre foarte inumană, foarte lipsită de iubire, de a-i distruge pe roboții respectivi. Da.
Și în acest crescendo descris magistral în carte de Philip K. Dick și în film apare, la un moment dat, Deckard se îndrăgostește de o femeie foarte frumoasă cu care începe o relație de iubire. El avea o soție, avea o prietenă și el dorea să cumpere prietenei sale un animal adevărat care se dovedește a fi robot, ca să își salveze căsnicia și cum spuneam între timp își dezvoltă această romanță, această relație de iubire cu Rachel, cu cealaltă femeie.
Și în timp ce avansează și caută prin firmă, date, își dă seama cum că Rachel ar putea să fie robot. Și deci la un moment dat, nici nu mai știi cine este robotul, cine iubește, cine nu iubește, da…
Deci vreau să spun că problema cea mare nu este prelungirea vieții aici pe pământ. Cât poți să mai prelungești viața? Știu cei la de Alphabet, firma Alphabet este un concern foarte mare, din care este cunoscută doar o parte din el, Google. Da, deci Google este doar un subsidiar al companiei Alphabet.
Eh, problema cea mare nu este că cei de la Alphabet încearcă să facă plămâni și tot felul de alte organe astfel încât să se prelungească viața noastră. Cât să se prelungească? Sau să ajungă la transhumanism…
Cheia vieții pe pământ stă în iubire
Problema cea mare este problema personalității, problema iubirii. Adică, dacă nu iubim, trăim în iad. Cât o să continuăm cu acest iad? Înțelegi? Problema cea mare este că trebuie să ne concentrăm pe iubire, pe desăvârșirea noastră și atunci, în clipa respectivă, moartea va fi doar o trecere către adevăratul transhumanism, către adevărata împlinire a persoanei, către îndumnezeire. Acesta este scopul nostru!
Scopul nostru nu este să trăim în starea asta decăzută aici pe pământ – câți ani? Bineînțeles că viața aici pe pământ este foarte importantă pentru că aici pe pământ trebuie să învățăm
să iubim, cum spuneam, trebuie să învățăm să fim duhovnicești, trebuie să învățăm să ne îndumnezeim. Ei, dacă însă această perioadă de timp pe care ne-a dat-o Dumnezeu nu o folosim în direcția asta, ci o folosim exclusiv în a perfecta, dacă dorești, această direcție a transhumanismului despre care amintești, ne-am ratat cariera.
(Cristi Bumbenici) Ne-am ratat singurul scop!
Care este scopul omului pe pământ?
(Părintele Theologos) Da, da, da, scop! Deci scopul nostru nu este să trăim cât mai mult pe pământ. Scopul nostru este să învățăm să iubim, scopul nostru este să devenim dumnezei – ăsta-i scopul nostru.
(Cristi Bumbenici) Este un cuvânt, iertați-mă! Este un cuvânt foarte greu care poate trebuie puțin explicat fiindcă chiar și cei care nu sunt profani, chiar și cei care au o minimă cultură duhovnicească, se sperie. Și poate pe bună dreptate, la citirea acestor cuvinte, nu la auzirea lor, pentru că aceste cuvinte sunt repetate și în Vechiul și în Noul Testament în care omului i se pune în față acest tablou: să fiți dumnezei asemenea Mie! Este cutremurător, credeți-mă! Și vi-o spun cu…
(Părintele Theologos). Da, știu! Dar spune Sfântul Sofronie de la Essex că în clipa în care tu refuzi lucrurile astea și în clipa în care spui că scopul tău nu este să devii dumnezeu, asta este o hulă, spune Sfântul Sofronie! Este o hulă pentru că de fapt înjosești pe Dumnezeu și Îl consideri nedrept, nedemn să îți dea un astfel de scop. Adică îl faci pe Dumnezeu un fel de cineva care lucrează cu jumătăți de măsură.
Scopul omului nu poate fi negat însă poate fi distorsionat
(Cristi Bumbenici) De ce îi face Dumnezeu, de ce i-a făcut de la bun început, această ofertă omului?
(Părintele Theologos) Pentru că așa l-a făcut pe om. Deci îndumnezeirea se află în ADN-ul nostru spiritual. Nici măcar diavolul, cum spuneam, la un moment dat nu poate să-l oprească pe om să devină dumnezeu. Atâta doar că diavolul îi spune și toate înșelările astea – „o să-ți găsești îndumnezeirea altundeva, în materie, în tehnologie”, da.
Deci toți oamenii, cum spuneam, de atâtea ori și mă repet iarăși – toți oamenii caută raiul, toți oamenii caută perfecțiunea personală veșnică. Uneori, caută acolo unde nu e – cei mai mulți – și caută așa cum nu trebuie. Asta este!
Perfecțiunea o găsim în Duh
Acuma, datorită faptului că Dumnezeu este pur personal, pur duhovnicesc, pur veșnic bineînțeles că niciodată nu o să găsim perfecțiunea în materie, ci în duh, întotdeauna. Materia nu este rea prin sine – asta este o mare erezie care a apărut încă din primele secole ale creștinismului. Se numește gnosticism. Materia este făcută pentru om ca omul să tragă materia. Deci omul să îndumnezeiască materia atât cât este cu putință materiei.
(Cristi Bumbenici) S-o ridice după el.
(Părintele Theologos) Exact. Să o ridice după el. Nu să intre el în materie. Da? Direcția intrării și înglodirii în materie, asta este direcția animalelor. Pentru că diferența dintre noi și animale, nu e faptul că, eu știu, animalul, maimuța are coadă și noi nu, ci faptul că animalele au un duh supus materiei. Omul ar trebui și așa a fost înainte de cădere, omul are un duh superior materiei, un duh care trebuie să supună materia și să folosească materia.
La ora asta, singura materie pe care o folosim așa cum trebuie – de fapt nici măcar pe asta nu o folosim așa cum trebuie – da, este trupul nostru. În clipa în care cum spuneam, ridic o mână sau fac ceva, eu îmi supun această materie care este trupul meu. De acolo încolo, celelalte supuneri sunt relative. Adică pot să ridic paharul ăsta, dar masa asta nu știu dacă pot să o ridic.
Omul îndumnezeit supune materia
Eh, în clipa în care omul ajunge și se îndumnezeiește, se apropie de Dumnezeu poate să facă asta, cum să spun, binecuvântând materia și masa asta se ridică de jos. Bineînțeles, nu o să se întâmple treaba asta pentru că asta e circ. Adică, nu este nevoie să se facă treaba asta. Dar Însuși Mântuitorul a spus și știm că au fost cazuri în istorie în care oamenii au mutat munții. A spus Mântuitorul „dacă ați avea o credință cât un grăunte de muștar, ați spune muntelui ăsta mută-te și se va muta”. Atunci, bineînțeles, dacă cineva ar fi fost sfânt, ar face-o.
Sfântul Teofil Mirovlitul
Și s-a întâmplat asta chiar cu Sf Teofil din Sf Munte, că niște evrei l-au clevetit în fața unui vizir dacă nu mă înșel, în Egipt – că la voi, Hristosul vostru, Iisusul vostru, a spus treaba asta și că nu e adevărat șamd și atunci Sf Teofil a spus în fața vizirului respectiv, o căpetenie musulmană și a spus la muntele ăla „mută-te” și muntele s-a mutat. Și bineînțeles că după asta vizirul respectiv le-a tăiat capul evreilor care clevetiseră. Se întâmplă și faze de genul ăsta, dar foarte rar, pentru că nu ne ajută la mântuire, lucrurile astea.
Sau avem o mulțime de minuni legate de materie, cu înmulțirea grâului, înmulțirea uleiului, mirul care izvorăște din moaște, învierea din morți. Da bineînțeles, toate astea.
Transhumanismul
Deci starea noastră este o stare căzută. Și transhumanismul nu rezolvă treaba asta. Transhumanismul ca și latura medicală, nu ideologică, ajută în sensul că ne poate prelungi viața, deci ne poate prelungi timpul de pocăință. Asta da.
(Cristi Bumbenici) Sau ne poate prelungi chinul.
(Părintele Theologos) Exact, asta zic. Nu ca ideologie, pentru că dacă este ca ideologie, atunci într-adevăr prelungește chinul. Dacă eu pun pe primul plan, prelungirea vieții mele și deci am o frică morbidă de moarte și mă gândesc în continuu ce pastile să mai iau sa ce exoscheleton sau ce cipuri să-mi pun pe nu știu unde, mi-am pierdut scopul.
Dar dacă eu mă concentrez pe Hristos, am un program de rugăciune, fac fapte bune și toate celelalte, am trezvia necesară luminarea minții necesară astfel încât să nu-mi pierd scopul și atunci mă ajut pentru a-mi îndeplini acest scop de, eu știu, un ceai, o miere, o vitamina C, că tot e sezonul acesta foarte ploios sau chiar dacă cineva este cum să spun…
Îmi vine în minte Mihai Neșu. Are un scaun cu rotile, deci omul ăla face foarte mult bine cu scaunul ăla cu rotile. Scaunul îl ajută să facă foarte mult bine, nu direct cu scaunul, ci faptul că îl ajută pe el ca personalitate să-i ajute pe ceilalți oameni. Înțelegeți?
Inteligența artificială
Deci din acest punct de vedere într-adevăr aceste avansuri în principal în medicină și în lume, sunt folositoare. Acuma, că tot ai întrebat de AI (artificial intelligence), e puțin diferit. Inteligența artificială este o categorie de software, categorie de programe care se caracterizează prin mai multe proprietăți să zic așa. Și altele erau de bază atunci când s-a definit termenul de Inteligență Artificială, în 1950 sau 1960.
Capcanele IA
Ceea ce este important pentru oameni în cotidian este faptul că se încearcă imitarea comportamentului uman până la limita că nu mai poate fi distins. Și uneori se întâmplă treaba asta, de exemplu, în clipa în care discuți cu un chat, ești pe suportul tehnic al unei mari firme ești pe chat, discuți cu cineva și respectivul – ție ți se pare că discuți cu un om, dar respectivul nu este un om, ci este un program de inteligență artificială.
Datorită faptului că au apărut mari drame pe tema asta, în general, firmele pun – vezi că este vorba de un program de inteligență artificială. Chiar la Autodesk se numește AVA (Autodesk Virtual Agent) adică Agentul Virtual de la Autodesk.
Și atunci știi că este un program de inteligență artificială. Și Sophia, nu știu dacă știți, celebrul robot este făcut în mod intenționat de plastic și transparent craniul astfel încât să se vadă că nu este vorba de o persoană.
Problema cea mare aici, în acest comportament, este vorba de capacitatea de învățare, de autoînvățare, capacitatea de a lucra nu atât cu cazuri, ci cu idei și în acest context este vorba și de adaptabilitate.
Motoarele de recomandare
După cum am amintit puțin mai înainte la un moment dat, că este vorba de aceste motoare de recomandare – YouTube, Facebook șamd în clipa în care tu ai o anumită tendință spre ceva, aceste motoare sesizează acest lucru, pe baza statisticilor pe care le au, îți oferă ceea ce cauți și atunci te închid în direcția respectivă.
Dacă ar fi fost vorba de o inteligență artificială, foarte important, duhovnicească, nu prin sineși, pentru că inteligența artificială nu are Dumnezeu, nu are milă, nu are ideea de persoană, ci e făcută de către un om duhovnicesc, dintr-o echipă cu adevărat duhovnicească, o echipă de sfinți, atunci, inteligența artificială și-ar fi folosit această capacitate de adaptabilitate și de learning/învățare în a contrabalansa patima respectivului.
Deci, de exemplu, dacă eu m-aș fi uitat în continuu pe YouTube la rețete de mâncare, de exemplu și ăștia ar fi văzut că mie îmi place în continuu să mănânc foarte mult, atunci mi-ar fi dat cuvintele duhovnicești referitoare la post. Dar nu se face asta, de ce? Pentru că este marele pericol în faptul că își pierd banii din reclame, își pierd subjugarea pe care ei vor să mi-o facă referitor la lucrurile astea și atunci își pierd like-rile, click-urile și toate alea.
Goana după inteligență
(Cristi Bumbenici) Discuția cu dumneavostră este foarte stimulativă și sunt convins că și prietenii noștri care ne urmăresc simt, au același feedback. V-aș întreba o chestiune: bun, ni se propune un update al nostru, să fim mai inteligenți printr-un substitut, printr-o anexă.
În primul rând, avem noi nevoie de o anexă ca să fim mai inteligenți?
În al doilea rând, toate aceste capacități pe care omul le poate dobândi, superioare, de comunicare, de gândire, de mișcare șamd, noi le-am avut sau le avem în mod firesc.
Că nu le folosim sau nu mai știm să le folosim, că am ajuns să cădem să ne afundăm atât de mult în materie încât ne-am blocat aceste capacități și acum, încercăm să creem ceva ca un surogat care să ne spună de fapt – „băi, oameni buni, voi puteți să faceți absolut orice, puteți vorbi la distanță fără să folosiți niciun fel de tehnologie, puteți să faceți orice, dar reîntoarceți-vă la ceea ce ați fost voi sau la ceea ce sunteți, de fapt.”
(Părintele Theologos) Este vorba de altceva. Diferența dintre deșteptăciune și inteligență. Două lucruri foarte diferite. Și aici ar trebui o întreagă poveste despre părțile sufletului.
(Cristi Bumbenici) Să încercăm să o sintetizăm.
Diferența dintre deșteptăciune și logică
(Părintele Theologos) În orice caz, deșteptăciunea este o lucrare înaltă a părții logice, pe când inteligența, mai bine zis înțelepciunea, este o lucrare foarte înaltă a părții mintale, a minții. Lucruri foarte diferite. Deci vedem foarte pe scurt așa și foarte superficial, vedem oameni foarte deștepți care nu pot să-și rezolve nici măcar ecuația personală. Adică săracii sunt sfâșiați existențial, ferească Dumnezeu, cu niște probleme enorme în viața lor.
De ce? Pentru că au o lucrare mintală, au o înțelepciune foarte redusă, o deșteptăciune foarte înaltă, dar o înțelepciune foarte redusă. Și asta nu este mântuitor!
Pe de altă parte, vedem niște oameni cu o înțelepciune foarte mare, dar care au o lucrare logică foarte redusă. Deci omul nu știe nici măcar să-și scrie numele. Îi pui un celular în față și nu știe ce e, cu ce se mănâncă, ce soi de pasăre este. Înțelegeți? Aceștia sunt sfinții! Au fost sfinți care au fost foarte simpli.
Deci trebuie făcută distincție între înțelepciune și inteligență.
Tehnologia și mai ales aceste extensii dacă dorești, pentru că acolo văd că bați, îi cresc omului deșteptăciunea. Adică, ca și un calculator, un celular…
(Cristi Bumbenici) Dar nu îl fac mai înțelept.
IA – un prejudiciu adus înțelepciunii
(Părintele Theologos) Nu îl fac mai înțelept, asta voiam să spun. Îl fac chiar cu o putere mai redusă, cu o înțelepciune mai redusă, pentru că acest mușchi, dacă dorești, al sufletului, care se exersează prin ispite, se exersează prin smerenie, se exersează prin luminarea de la Dumnezeu, prin rugăciune, nu este exersat.
Pentru că eu mă mândresc în clipa în care știu cât face radical din doi cu zece zecimale. Deci calculez pe calculator cât face radical din doi. Dar întreb pe cineva cât face 6 ori 7 și nu știe să spună, din cap, da?
Pentru că au aceste extensii, aceste calculatoare. Acuma, problema cea mare este cu treaba asta dincolo de adaptabilitate și dincolo de faptul că li se reduce oamenilor înțelepciunea, adică oamenii nu mai pot să-și rezolve problemele cotidianului, pentru că au foarte multe date, dar nu foarte multă înțelepciune, este problema patimilor.
Încă o dată mă refer tot la problema patimilor și problema patimilor e o problemă foarte mare, de ce?
Pentru că datorită faptului că inteligența artificială este adaptabilă și se poate autoînvăța, e problema mare a folosirii acesteia ca armă. Acolo este problema cea mare. Și știm din istoria omenirii că „marile invenții” au fost folosite totdeauna de către oamenii pătimași, din păcate la ora asta mai mulți suntem pătimași decât nepătimași, au fost folosite întotdeauna ca armă.
Deci benzile de producție din toate firmele de azi pe care le vedem peste tot, la Ford, benzile automate șamd.
Prima dată au apărut la fabrica lui Samuel Colt care a făcut pistolul.
(Cristi Bumbenici) O altă „necesară” invenție…
Inteligența Artificială și omul pătimaș
(Părintele Theologos) Da. Exact. Bun. După care, cum spuneam, Alfred Nobel, da. Cum a apărut celebrul premiu Nobel dat de Fundația Nobel. Pentru că Alfred Nobel era foarte apropiat de mineri și știa foarte bine ce se întâmplă în mine și știa că minerii lucrau foarte din greu și era o muncă foarte periculoasă.
De ce? Pentru că trebuia să spargă în continuu piatra și le cădeau pietrele în cap, mureau foarte mulți, foloseau tot felul de substanțe care erau foarte instabile din punct de vedere chimic, care explodau în mină și era foarte periculos pentru ei, foarte mulți mureau.
El a găsit o substanță foarte stabilă și ușor de manipulat din punct de vedere al transportului și de folosit astfel încât oamenii să poată să sape galerii în pământ ca să găsească resursele naturale – cărbune, metal șamd. Această substanță se numește trinitrotoluen, celebrul TNT sau mai pe românește, dinamita, n-a fost folosit atât în mine, ci a fost folosit îm potriva oamenilor.
La ora asta după cum spune de multe ori Elon Musk că „AI is more dangerous than nukes” – „Înteligența artificială este mult mai periculoasă decât bombele atomice”.
Pentru că inteligența artificială nu este periculoasă prin sine și este periculoasă dacă se află în mâinile unui om periculos.
Inteligența Artificială: O soluție legislativă pentru limitarea puterii
Și din cauza asta, UE a scos o rezoluție prin care se interzice folosirea de către firme particulare (și se referea la o firmă particulară foarte…) a programelor de recunoaștere facială la scară largă. Pentru că firma asta, nu îi dau numele acum pentru că este încă în business, folosea acest lucru astfel încât să monitorizeze pe toți oamenii și vindea aceste lucruri la tot felul de firme, în spatele ușilor închise, la guverne șamd.
Este foarte periculos pentru că oamenii sunt pătimași. Și eu la un moment dat o să am ceva cu tine și în clipa în care am aceste lucruri, pot să fac inteligența artificială să te vâneze și inteligența artificială, mulându-se pe patimile tale, efectiv te va distruge. Trebuie să fii foarte puternic duhovnicesc, mare atenție!
Astfel încât să nu devii rob patimilor care sunt exacerbate de aceste mecanisme de învățare adâncă, cum se numește, deep learning. Deci este foarte, foarte important lucrul ăsta și trebuie mare, mare atenție și eu aici sunt de acord, într-un fel cu UE că interzice lucrurile astea pentru că sunt foarte periculoase în clipa în care intră în mâinile unor oameni care pot fi controlați. Problema cea mare este dacă la conducerea UE se află sfinți sau nu.
(Cristi Bumbenici) O întreagă discuție.
(Părintele Theologos) O întreagă discuție aici, care cred că nu este de moment. Dar, într-adevăr, oamenii, cred că ar trebui să se responsabilizeze mult mai mult pe tema aceasta, să fie mult mai conștienți de efectele duhovnicești foarte serioase în ceea ce privește aceste sisteme.
Cum spuneam, în cazul nostru, e vorba de tot ceea ce înseamnă recomandare, tot ce înseamnă căutare, tot ceea ce înseamnă interacțiune cu cineva sau ceva pe net.
Inteligența Artificială și limitarea interacțiunii între oameni. Un exemplu
Zilele trecute, am avut o experiență foarte pozitivă cu o firmă foarte mare, să nu-i dau numele, în care firma respectivă cerea niște documente și tot acest proces era automatizat, apropos de inteligența artificială, și efectiv nu puteam să dovedesc că eu sunt eu. Că eu sunt părintele Teologu de la schitul Lacu, din Sfântul Munte, român de origine și nu se putea. Pentru că inteligența artificială zicea „dar dacă, dar dacă; dar dacă?”.
Și soluția, slavă lui Dumnezeu, a fost că am contactat, bineînțeles că aveau forma asta, am contactat suportul tehnic și am vorbit cu un om. Și am spus „măi, oameni buni, credeți-mă pe bune, că eu sunt chiar un om, sunt chiar un monah” – e vorba de de o firmă din Statele Unite la ora asta, a început în Anglia, acum sunt în SUA, e o firmă foarte mare, foarte multă lume o cunoaște, să nu dau numele, cu toate că aș putea să dau numele – este Stripe, celebrul procesor de plăți online.
Donațiile cu cardul
Deci noi am vrut să punem pe site, ca oamenii să facă o donație cu cardul și prin sistemul lor de inteligență artificială, trebuia să dovedesc cu acte că eu am o firmă și firma asta este înregistrată la stat șamd.
Și bineînțeles că nu s-a putut, nu am firmă, sunt un simplu monah care are nevoie de o donație dacă poate cineva să-mi dea, îmi dă cu cardul, îmi dă și mie 5 lei să îmi iau de mâncare, că nu mă pot baza numai pe voi să îmi aduceți o feliuță de pâine.
Eh, și nu s-a putut. Și în clipa respectivă, am contactat suportul – au fost fenomenali oamenii. Zice „Ce pot, cum pot să…? Trimite-mi ceva!”
Și am trimis locația de pe hartă, unde sunt, în Sfântul Munte, pe Google Maps, am trimis programul chiliei, cu adresă șamd, document oficial pe care eu l-am făcut. Puteam să și mint, dar e chestie de obraz, de frica lui Dumnezeu.
Am făcut programul că la 5 începem Utrenia, după care Liturghia șamd, le-am trimis asta și oamenii s-au sfătuit între ei și după cum vorbeam, bineînțeles prin mesaje, și când am spus că noi ce facem de fapt – asigurăm pe gratis masă și casă oricărui vine la noi, în clipa respectivă oamenii au zis „wow! te aprobăm.” Cu toate că nu aveam firmă, nu aveam organizație înregistrată în Registrul comerțului. Da, domne, uite!
Totdeauna omul rezolvă situația
Deci e vorba de om care depășește cadrele foarte strâmte ale unei inteligențe artificiale care te poate închide.
Mai demult, am avut o experiență total asemănătoare, dar total contrară cu cealaltă firmă – cu rivalul, cu PayPal. De unde nu am putut să ies și efectiv am pierdut niște bănuți acolo. Pe când, Dumnezeu să-i binecuvânteze, eu nu fac chestia asta și le-am și spus lor, că eu ca monah nu dau review-uri șamd, dar așa de bine s-au purtat oamenii cu mine, depășind cu mult inteligența artificială, că am dat 5 stele. Un review de 5 stele, da.
Și dincolo de asta, chiar le-am scris, pentru că ei au fost foarte drăguți pentru că mi-au trimis mail înapoi – „dacă aveți nevoie de absolut orice, am văzut că e dificil pentru dumneavoastră să trimiteți documente șamd, dacă aveți nevoie de absolut orice, noi suntem ca suport tehnic la dispoziția dumneavoastră. Și le-am spus și câteva lucruri care posibil să-i poată ajuta în dezvoltarea lor, pentru că și eu am fost programator ani de zile, dar lucrul principal, le-am spus „fraților, care vreți dintre voi să veniți în Sfântul Munte și să veniți la chilia noastră, eu vă asigur free of charge, cum se zice, pe gratis, să veniți să stați la noi și dacă vreți să vizitați Athonul șamd, vă rezolv eu. Da.
Ceea ce vreau să spun că este foarte, foarte important este că inteligența artificială te strânge și nu poți, efectiv nu poți, persoana nu poate. Și atunci, trebuie să existe om care să depășească treaba asta.
Suportul uman ne salvează din chingile Inteligenței Artificiale
Slavă lui Dumnezeu, că aștia au pus această cheie în sistemul lor de AI, că la un moment dat spune „if you want to contact the support, you can go there” – deci poți să mergi acolo. Și am făcut un chat cu cineva, mai ales că se schimbau între ei, azi am vorbit cu un reprezentant, mâine am vorbit cu alt reprezentant, și ei escaladau cazul meu mai sus, la superiori și au spus „da, uite, e ceva nou pentru noi, să ne sfătuim între noi și vedem”. Și până la sfârșit au aprobat.
(Cristi Bumbenici) Este totuși un caz fericit că ați găsit omul sau oamenii…
(Părintele Theologos) Da, e vorba de oamenii din spate. Asta am spus – e o mare problemă cu inteligența artificială dacă e lăsată singură. În apărarea celor de la Stripe și de la celelalte mari companii, Autodesk, deci oamenii ăștia au milioane de clienți. Nu pot altfel, înțelegi? Deci te împing într-un canal clasic, în care trebuie să dai înregistrarea de la Registrul Comerțului, trebuie să dai de la bancă șamd. Și astea rezolvă marea masă a cazurilor, dar în clipa în care este un caz deosebit atunci trebuie să intervină omul.
Mai există companii inadaptate
(Cristi Bumbenici) Vedeți, dumneavoastră, noi regăsim și cunoașteți foarte bine, regăsim deja în peisajul nostru de ceva ani, în relația cu companiile de telefonie, cu companiile care furnizează energie electrică, foarte greu ajungi la un moment dat să discuți cu un om, un operator. Este foarte greu și asta e o chestiune care reprezintă provocarea momentului și pentru un viitor foarte apropiat.
(Părintele Theologos) Bineînțeles și din cauza asta este capital ca aceste mari companii – acum îi cunosc și pe cei de la Stripe, dar pe cei de la Autodesk îi cunoșteam foarte bine – cea mai importantă avere a lor, ei spun, este persoana. Din cauza asta, pentru că s-au fript de câteva ori foarte rău, sunt foarte grijulii în a lăsa totdeauna omului portița să meargă înspre persoană. Adică mie ca persoană îmi lasă întotdeauna portița să mă duc la persoană.
Mă ghidează, nu mă constrâng pentru că, mai demult, cum spuneam apropos de cazul PayPal, sper că și ei s-au corectat, efectiv nu te lăsau să ajungi la suport, e foarte greu, cum spui tu.
Dar astăzi, aceste mari companii te ghidează, îți spun este recomandat să mergi așa, dar dacă nu poți contactezi aici, scrii aici. Îți spune – vei aștepta 3 minute până când vine un operator și discută cu tine. Pentru că și-au dat seama că Inteligența Artificială este incapabilă să rezolve ecuația umană.
Nanotehnologie
(Cristi Bumbenici) Să vorbim puțin și despre nanotehnologie, ambalajul în care este prezentat în acest moment este reprezentat în mod special de aplicația în domeniul medicinei – al recuperării, al tratării unor boli foarte grave. Pe de altă parte, sunt sufiecint de multe voci chiar din mediul științific care atrag atenția că scăpată în mâinile cui nu trebuie, nanotehnologia poate deveni o armă teribilă în mâinile altora. V-aș întreba în ce fel poate fi folosită nanotehnologia împotriva omului? Ca să știm la ce pericole ne putem aștepta.
(Părintele Theologos) Da. E vorba de același lucru cum vorbeam înainte, dar să știi că pericolul nanotehnologiei este mai mic oarecum decât pericolul inteligenței artificiale pentru că inteligența artificială, software, programele sunt peste tot la ora asta, absolut peste tot, inclusiv în mașina de spălat. Inclusiv în frigidere. Chiar la un moment dat, s-a făcut un atac imens, masiv, împotriva Băncii Americii sau, nu mai țin minte, în orice caz un site foarte mare, prin mașinile de spălat…inteligente.
(Cristi Bumbenici) Inteligente, cele care pot fi programate să pornească…
Cipuri standard peste tot
(Părintele Theologos) Da, e vorba și de mașina noastră de spălat care nu știu cât costă, un preț mic. Astea cu programe. Toate aceste mașini de spălat trebuie să știți că au înăuntrul lor, nu vorbesc de cele cu preț înalt. Trebuie să știți că o mașină ieftină are vreo 20-30 de cipuri în ea. O mașină bună are undeva la 56 – 60 de cipuri în ea. Alea care sunt în top pot să ajungă la mai multe. Variațiile de cipuri sunt foarte foarte puternice.
Pentru că e foarte dificil să cumperi, să faci pentru mașina de spălat un cip custom, special proiectat pentru tine, iei un cip A.R.M se numește ARM da, care costă foarte puțin, este un cip foarte puternic relativ… Eu țin minte că eu când am început programarea în urmă cu nu știu, 35 de ani, ceva de genul ăsta, nici nu mai țin minte câți ani am….
(Cristi Bumbenici) În urmă cu ceva timp…
Avem multă putere de calcul foarte ieftină: scopuri malefice?
(Părintele Theologos) Da, exact. Să mă ierte Bunul Dumnezeu! Trebuie să calculez…Atunci era vorba de un cip care lucra la un MHz, de fapt la 0,98 MHz cu un hack se făcea și lucra la 1,1 MHz și lucra pe 8 biți. Astăzi avem cipuri la 2 Giga, avem un cip așa micuț la 2 GHz, deci de 2000 de ori mai rapid și de 64 de biți. Deci, de 8 ori mai puternic ca și lățime să zic așa de procesare… ca să vorbesc în termeni poporani.
Deci e vorba de niște cipuri foarte foarte puternice care costă foarte ieftin, 2 euro, ceva de genul ăsta, pe care îl pui în mașina de spălat și faci acolo un mic program, un angajat al firmei face un mic program ca să spele cele sintetice, bumbacul șamd. Bun. Pentru că ăștia nu s-au ocupat de securitatea acestor lucruri, au venit băieții deștepți și s-au conectat prin internetul obiectelor – Internet of Things (IoT) – la aceste mașini de spălat și le-au programat ca în data de, al ora de, toți tăbărâm pe site-ul Băncii Americii. Nu mai țin minte care site era. În orice caz, a ieșit fum din site-ul respectiv.
(Cristi Bumbenici) Rezerva Federală parcă…
„Atacul mașinilor de spălat”
(Părintele Theologos) Da, în orice caz, eu țin minte titlul articolului – „The Attack of the Washing-Machines”, deci atacul mașinilor de spălat. Deci este un caz tipic de folosire malefică a programelor. Deci ce se poate face cu programele. Pentru că mașinile de spălat, la ora asta în lume sunt milioane. Și gândește-te tu care ai pe site în fiecare zi, nu știu câte mii sau zeci de mii și să te trezești cu nu știu câte milioane și milioanele astea să facă în continuu tâc, tâc, tâc, pentru că un utilizator intră, stă și citește.
Dar în clipa în care are un program, programul ăsta face în continuu și bineînțeles că aruncă în aer tot site-ul. Asta nu era făcută de un actor statal ca și marile programe, ca și marii viruși să zic așa.
Astăzi, nu mai sunt viruși, sunt întregi structuri, întregi arhitecturi de spionaj, nu. Vă dau niște nume care sunt foarte cunoscute. Mai ales dacă aveți iPhone-uri să aveți grijă cu Pegasus…să mă ierte Bunul Dumnezeu, că pronunț niște…da.
Alpha Go
Revenind. Deci e vorba de faptul că asta, mașina de spălat, a fost făcută de niște oameni normali, deci de mine și de tine. Cu cunoștințe mai multe decât omul normal, dar nu cu foarte mult mai multe. Problema cea mare și mai ales în cazul unei inteligențe artificiale, adică a unui program adaptabil și a unui program care poate să învețe și care lucrează cu idei și pe care poți să-l întorci de fapt în ce direcție vrei – pentru că de fapt, celebrul program de inteligență artificială de la IBM Alpha Go sau este la Google, nu mai țin minte, în orice caz Alpha Go se numește, Google, da.
El este un program de inteligență artificială general și el a fost la un moment dat întors în a învăța singur să joace Go. Și singur l-a bătut pe, dacă nu mă înșel, chiar pe campionul mondial la Go. Deci nu era vorba că era un program programat special pentru Go – cum sunt programe speciale pentru șah – ci e vorba de un program general, de inteligență artificială cu capacitate foarte mare de a învăța și ca test, l-au pus să învețe să se joace Go și l-a bătut pe campionul mondial la Go care este o performanță fenomenală pentru că Go este mult, mult, mult, mult mai complex decât șahul.
Virarea către scopuri malefice
Eh, dacă această inteligență artificială, acest program este îndreptat înspre înarmare, înspre scopuri malefice, ferească Bunul Dumnezeu! Aici este marea problemă. Și mare atenție că scopurile malefice, după cum se vede în lucrurile care sunt cum spunea Caragiale „cestiunile arzătoare la ordinea zilei” – pentru mine este malefică poziția ta, dar și pentru tine poziția mea este malefică, înțelegi?
Deci el crede că face bine în clipa în care restrânge libertățile anumitor oameni sau în clipa în care oamenii ostili sistemului trebuie îngrădiți, trebuie închiși. Și cine e omul ostil sistemului? Cel care mi se pare mie că nu zâmbește. Și mai ales, omul ostil sistemului este cel care are relații cu oameni deja ostili sistemului și în clipa în care tu cunoști pe cineva și respectivul te sună, trebuie să îl ostracizezi pe respectivul că sistemul ăsta te prinde și te închide. Te închide și la figurat, dar și la propriu. Deci aici este marea problemă.
Apropierea de Dumnezeu
Și din cauza asta, trebuie foarte multă rugăciune și mai ales pentru noi trebuie să avem harul lui Dumnezeu. Că dacă ne prinde așa ceva nu o să rezistăm. Și eu am trecut prin așa ceva. Vorbesc din exepriență. Nu pot să spun multe lucruri mai ales pe cameră în detaliu. Dar spun din experiență, ferească Bunul Dumnezeu!
Deci urmărirea electronică este cruntă, este mult mai periculoasă decât urmărirea că te urmărește unul pe stradă. Acolo nu poți să faci nimic. Efectiv, ești față în față cu ecranul și ecranul îți spune „acces denied”/acces interzis. Sau și mai grav, vezi la un moment dat că nu mai merge ceva, site-ul cutare sau nu-ți mai merge calculatorul și te chinui să îl repari și mai ales dacă ai o cunoștință în domeniu de mai mulți ani, ani buni, îți dai seama că de fapt asta este o făcătură. Adică nu-i vorba că ți se strică calculatorul sau…
(Cristi Bumbenici) Te scoate din priză, te decuplează…
Chinul de a fi marcat de sistem
(Părintele Theologos) Da, te decuplează. Dar vreau să spun că este un chin. Deci gândește-te, nu vorbesc de mine care bineînțeles eu sunt un păcătos, dar am o oarecare experiență în domeniu, mică. Gândește-te la un om simplu, la o femeie mult mai virtuoasă decât mine, dar n-are experiență în domeniu. Și atunci ea în continuu se chiunuie cumva să-și pornească calculatorul sau mă refer și la celular aici, cumva să-și plătească la bancă. Și nu o să poată să facă treaba asta că ceva nu merge – nu-i bun IBAN-ul, nu-i bună aia, aialaltă….De ce?
Vorbește la bancă și îi spune de acolo lucrătoarea – „doamnă, nu știu ce să vă spun, la mine merge”.
E o mare dramă și eu cunosc cazuri, cum spuneam.
Și eu am trecut prin astfel de cazuri și cunosc și alte cazuri în care oamenii efectiv se luptă cu aceste așa zise „greșeli de programare”, lucruri aleatorii, care nu sunt aleatorii, ci sunt provocate de către sistem.
Lucrurile sunt mai periculoase decât se crede
Oricine ar fi sau orice ar fi sistemul acesta. Marea problemă este că li se pune în mâna oamenilor, la un copil mic i se dau în mână niște chibrituri, nu unele cu care nu ar trebui să se joace, ci niște bombe atomice cum spunea Musk.
Adică mare atenție ce facem cu lucrurile astea. Dacă putem nu înseamnă că și trebuie să facem. Deci dacă putem să îi strângem pe ceilalți de gât, nu înseamnă că și trebuie să facem treaba asta. Și mai ales să avem grijă să nu avem încredere în noi înșine, că putem noi să facem. Nu putem noi să facem.
Pentru că este lege duhovnicească și este Dumnezeu mai presus decât toți și în clipa în care noi facem rău celuilalt și nu o să-i audă nimeni urletul pentru că în mediul electronic nu se aude niciodată când urli, Dumnezeu care e deasupra vede și pedepsește. Și eu am niște cazuri foarte concrete.
Ce rău se poate face prin cipuri, nanotehnologie, nanoroboți?
(Cristi Bumbenici) Nanotehnologie. Ce rău se poate face prin intermediul ei?
(Părintele Theologos) Da, e același lucru. Dar în cazul nanotehnologiei, trebuie cineva să se apropie de tine. Problema cea mare cu nanotehnologia ca să ți-o injecteze, este faptul că trebuie să se apropie cineva de tine și dincolo de asta, trebuie să aibă și expertiza.
Deci mare atenție, prin vaccinare sau șamd nu se poate injecta nanotehnologie. Nu poate „Tanța și Costel”…Tot respectul pentru cei care vaccinează, dar nu vine cineva care a făcut doi ani de medicină, sau Dumnezeu știe câți, și vine o soră medicală și îți injectează nanotehnologie, nanoroboți. Nici vorbă de așa ceva.
Dincolo de asta, acești nanoroboți trebuie să știți că au o viteză foarte lentă, deci se mișcă foarte greu. E o întreagă poveste. E vorba de fapt de niște molecule, de ceva chimic, care se mișcă șamd, dacă ne referim la asta.
Simbioza om – mașină
Dar să ne referim la simbioza dintre om și mașini, adică ți se taie o bucată de craniu și ți se pune un cip șamd și aici este nevoie iarăși de o expertiză foarte mare și bineînțeles că este nevoie și de acordul tău pentru că, să fim serioși, nu te poate prinde – bine se poate întâmpla, dar nu se face – te prinde, te leagă, îți face operația și după aceea… …ce?
Întâi de toate, ca să-i faci cuiva rău, prin nanotehnologie, costă foarte mult astăzi și dacă vrei să îi faci rău unui om poți să-i faci rău mult mai bine prin alte metode, nu spun pe cameră ca să nu dau idei. Vi le spun după aia dacă doriți. Și cu un preț mult mai mic. În clipa în care injectezi cuiva un cip sau un nanorobot, e vorba de ceva chimic mai degrabă, trebuie să îl controlezi.
Cum îl controlezi? Și de unde ai surse de energie șamd? Și omul știe, are implantat ceva în clipa în care vede o baterie undeva pe el. Bun, ok și injectăm și punem nanotehnologie la 1 milion de oameni.
Cum controlezi? Eu vreau să-l termin pe Gigi Contra. De unde știu eu care este numărul serial al lui Gigi Contra sau așa mai departe ca să îl…Înțelegeți. Deci nu, nu este vorba de așa ceva. Mai este până acolo, în clipa în care să se pună un număr serial pe oameni, microcipuri șamd.
Se fac anumite experimente în anumite țări, dar nu e vorba de nanotehnologie în sensul de a-i controla creierul cuiva, ci e vorba de o înregimentare a oamenilor – care este binînțeles satanică, nu e bine treaba asta.
Nanotehnologia în medicină
Nanotehnologia se referă în principal la ramurile medicale, când cum spuneam, se introduce ceva în corpul uman astfel încât să se vindece o boală, să se facă niște operații, să se prevină sau să se vindece anumite…infarct sau comoție sau genul ăsta.
Pericolul a fi folosită malefic nanotehnologia este mult mai mic decât pericolul folosirii inteligenței artificiale în direcția malefică. Dacă vom ajunge la un moment dat să… Dar nu cred să se pună cipuri. Mult mai simplu este cu ștampilări, să se pună indicatoare cu cerneală simpatică, cerneală care este invizibilă în spectrul vizibil uman, spectrul luminos…
(Cristi Bumbenici) izotopi radioactivi…
(Părintele Theologos) Da, da, da, ceva. Și cu scannerul de la distanță se poate vedea. Și vedeți că astăzi apropos de…nici nu mai e nevoie de așa ceva pentru că programele de recunoaștere facială au rezolvat problema.
(Cristi Bumbenici) Aflat în mâinile guvernelor care au grijă ca alții să nu folosească…devine foarte simplu
Situația din China: implantarea cipurilor a fost depășită
(Părintele Theologos) Lucrul ăsta… Da bineînțeles, ceea ce se întâmplă astăzi, când vorbim, în China, povesteau oamenii, în clipa în care treceau pe roșu sau nu treceau pe zebră, toate panourile cu ecranele din jur dispăreau și apăreau ei. Spuneau că cetățeanul cutare și spuneau numele, vârstă, unde locuia șamd a îndrăznit să încalce prevederile guvernului trecând pe roșu… Deci nu mai e nevoie de ștampilă. Pui camere peste tot și recunoaște…
(Cristi Bumbenici) Legat de asta, aveți un alt exemplu?
(Părintele Theologos) Bineînțeles, am un alt exemplu. Spunea cineva – părinte eu m-am dus în China și nu m-a întrebat nimeni nimic. Deci nici la aeroport să dau pașaportul pe care îl aveam sau așa mai departe. Nu. Totul era cu recunoaștere facială. El mergea, adică arhitectura aeroportului era astfel proiectată că te punea pe un culoar și te punea să te miști așa în zig-zag astfel încât să faci foarte mult timp, astfel încât să timp camerele să te recunoască. Și la sfârșit ajungeai și „bună ziua, domnule Ionuț! Avionul dvs. (știa și unde merge) vă așteaptă la terminalul nu știu care, la portalul nu știu care.” El săracul era ca tot românul, era pregătit cu pașaport, cu „să vedeți, sărut-mâna”… Deci nici vorbă cu povești, cu cipuri șamd.
(Cristi Bumbenici) Am tăiat China din planurile mele de vizită. Da. Acum în tot acest peisaj care hai, să spunem așa de dragul de a păstra o notă pozitivă, este unul provocator, cum poate omul sa facă să țină pasul cu toată această explozie tehnologică, unde-și mai regăsește el echilibrul și ce mai poate gestiona, cum se poate proteja?
Ce putem face?
(Părintele Theologos) Da. Trebuie să alerge în direcție contrară, în altă direcție. Dacă direcția asta nu este bună și într-adevăr nu este bună, omul trebuie să aleagă altă direcție. Adică:
Scopul omului este îndumnezeierea. Ca să ajugă la acest scop, vorbind așa oarecum la absolut, omul trebuie să se lepede de tot ce înseamnă lume, de tot ce înseamnă borhotul ăsta, tot ce înseamnă treaba asta, să se ocupe numai de Dumnezeu. Asta trebuie să se întâmple. Din punct de vedere practic, nu se poate întâmpla treaba asta din multe motive. Nu intrăm în detalii, dar omul are o familie, are copii, bun, o mulțime…
(Cristi Bumbenici) Depinde de o sursă de venit.
(Părintele Theologos) În orice caz bine ar fi să devenim toți monahi, nu se poate, asta e situația. Ok. Ce facem?
În clipa respectivă, omul trebuie totuși să facă treaba asta, să iasă din lume, dar bineînțeles relativ, adică el să se concentreze pe meseria lui, să se concentreze pe a aduce un ban acasă, pe a da timp întâi de toate familiei, să se concentreze pe legătura iubitoare cu familia și de acolo încolo pe meseria lui.
Nu trebuie să îl intereseze toate treburile astea. Păi, dacă eu aș spune numai ce știu eu și nu știu foarte multe de acești mari, nu mai pot să-i numesc viruși, viruses, se numesc malware, deci programe malefice, un întreg sistem intră pe stick-uri care sunt de 100 de mega.
Ignoranța e bună, uneori
(Cristi Bumbenici) Deci este un termen acreditat științific, malware.
(Părintele Theologos) Da, malware, da. dacă aș spune lucrurile astea unei gospodine care cum spuneam este mult mai duhovnicească decât mine, atunci: 1. nu ar crede, ar zice că am înnebunit și 2. dacă dincolo de faptul că m-ar face nebun, ar crede ceva, ar dispera femeia. Ar spune, „nu se poate treaba asta”.
Deci din cauza asta, soluția este o anumită ignoranță față de lucrurile astea, o concentrare pe Hristos, o concentrare pe iubire și atunci Dumnezeu îți va da descoperire în clipa în care acel lucru este periculos pentru tine.
Dau un caz concret. Cel puțin iPhone-urile au un microfon nedocumentat (secret) care ascultă în continuu. Chiar făcuse un test cineva, deci omul și-a luat iPhone și a zis „hi, Siri!” Și Siri a răspuns. Atunci ăsta a luat o bandă din aia cafenie adezivă, a pus-o pe celular, și-a stricat celularul femeia, o banda așa de groasă, pusese și un burete, pe microfonul de la iPhone.
A pus și celularul invers cu microfonul în partea cealaltă. „Hi, Siri!” și (chiar) și așa i-a răspuns.
Și au făcut și alții alte teste și sunt niște microfoane care fac în continuu treaba asta. Sau Alexa sau toți acești asistenți noi.
Duhovnicia: singura soluție
Problema cea mare nu este să te lupți cu ei că nu ai cum, problema cea mare este că dacă tu ești duhovnicesc atunci lucrurile astea nu te mai deranjează pentru că tu ești unit cu Hristos, cu Mirele tău și nu să zic eu că nu ai ceva de ascuns, ci te păzește Dumnezeu. Te păzește efectiv Dumnezeu și scapi ca prin minune, cum m-a păzit și pe mine Maica Domnului, mulțumesc, când era la pământ cu Stripe. Că acum pe OChilieAthonita.ro – cineva poate să pună cardul.
Efectiv te scoate Dumnezeu, te scoate Maica Domnului dintr-o situație fără de ieșire. Asta este singura soluție. Nu ai cum să te lupți, cu cine să te lupți, cu Apple? E prima companie de 1 trilion de dolari din lume – ce să faci? Să faci o moțiune de cenzură?. Nicio șansă.
(Cristi Bumbenici) Nicio șansă.
(Părintele Theologos) Soluția este asta: de a fi cu Dumnezeu și a primi în inima ta descoperire de la Dumnezeu despre ce trebuie făcut. Sau te retragi la munți sau continui viața cu familia ta, bineînțeles te concentrezi pe meseria ta pentru că trebuie să fii bun în meseria ta, dar nu trebuie să ții pasul cu toate lucrurile astea că la un moment dat și înnebunești. Dincolo de faptul că nu ai cum să ții pasul cu toate lucrurile astea și ți se face mintea varză și la propriu și la figurat, ferfeniță.
Nu trebuie să ne intereseze foarte mult războaiele cibernetice
Din cauza asta omul trebuie să se concentreze pe trăirea lui Dumnezeu și pe meseria lui ca și un necesar al asigurării vieții de zi cu zi. Să nu îl intereseze aceste mari războaie cibernetice.
La un moment dat armata electronică pakistaneză dăduse jos 300 de site-uri de la indieni. Indienii, 500 de site-uri. E vorba de războaie electronice masive; …sau alții furaseră „tot codul” de la Apple.
În urmă cu câteva zile, știți că au dat jos Facebook-ul și Instagramul și whatsApp. Dacă oamenii s-ar ocupa de toate lucrurile astea și ce înseamnă astăzi, câte milioane de dolari pe secundă piereau cei de la Facebook, Zuckenberg, oamenii ar înnebuni.
Dar în clipa în care omul este aproape de Dumnezeu zice „bine, da sigur, Dumnezeu să îi binecuvânteze, ne pare rău de ei” și își continuă viața. Dar dacă omul nu este cu Dumnezeu, pote să înnebunească – sau din cauză că e dependent de toate lucrurile astea sau datorită pericolului real sau imaginar pe care omul îl simte din cauza acestor lucruri ușor malefice.
(Cristi Bumbenici) Și la capătul acestei discuții cu dvs., așa cum au mai fost și altele cu alți invitați și evident cu alte personaje cu care nu sunt eu în contact însă ele sunt prezente în atenția noastră – mă refer din sfera duhovnicească – putem foarte ușor să tragem următoarea concluzie: oferta lui Dumnezeu este simplă, este eficientă, este sigură. Oferta omului de acum, prin intermediul IA, prin intermediul tuturor substitutelor este greu de înțeles, stufoasă și nu duce nicăieri.
Sau Hristos, sau haos!
(Părintele Theologos) Hai, să îți spun eu altfel. E mult mai simplu, Cristi: sau Hristos sau haos! E mult mai simplu așa. Sau Hristos sau haos! Înțelegi. Asta este.
Toată istoria omenirii arată eșecul încercării disperate a omului de a găsi altă soluție în afară de Hristos. Nu o să existe, fraților! Nu o să existe, fraților!
Dacă avem noi o meserie și încercăm să îndumnezeim materia, să avansăm, da ok, dar să nu absolutizăm treaba asta.
De acolo încolo, dacă într-adevăr vom fi sub un atac să zic așa de ură, fie prin intermediul IA, fie prin intermediul unei alte tehnologii, numai Hristos ne scoate de acolo, numai viața duhovnicească. Cum spuneam, și eu am trecut prin niște faze. Fraților, câte știu că nu știu foarte multe, cine m-a ajutat a fost Hristos și Maica Domnului, draga de ea. Maica Domnului ca dacă nu …aș fi fost terminat. Deci nu există altă cale, să știți.
(Cristi Bumbenici) Părinte, vă mulțumesc. Sper într-o întâlnire cât mai rapidă se poate și dacă Bunul Dumnezeu îngăduie, dacă Maica Domnului ne primește iarăși în această minunată grădină…
(Părintele Theologos) Dumnezeu să te binecuvânteze!… Dacă mai trăiește cineva… Sigur…
(Cristi Bumbenici) Până atunci, dragi prieteni, toate cele bune vă dorim, Dumnezeu să ne lumineze pe toți!
(Părintele Theologos) Amin! Să ajute Dumnezeu! Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
8 Comment
Mulțumiri că acum avem și transcriptul la acest video.Aveam nevoie.Iertati.
Iertați,vă rog nu vă supărați,am înțeles care este diferența dintre deșteptăciune și inteligența sau înțelepciune.Am înțeles că patimile își spun cuvântul în această ecuație.Dar,la un moment dat ,spuneți că trebuie sa facem distincție între inteligența și înțelepciune.Care este această distincție?(mai ales că țin de același aspect al sufletului).
Exact aici este: nu țin de același aspect al sufletului. 🙂 Deșteptăciunea (inteligența) ține de logică pe când înțelepciunea de minte. Vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/10/19/partile-sufletului-definitie-boli-vindecari-parintele-teologos/
Ah,am încurcat și înțeles greșit noțiuni de bază.Multumiri că ați răspuns.
Multumim mult pentru explicatii, foarte folositoare, poate pe viitor veti face si sinaxe, daca le pot numi asa, daca aveti timp, banuiesc ca sunteti foarte ocupati mereu
Live? 🙂 Sunt multe probleme la mijloc. Și monahale și tehnice. 🙂 Da, suntem f. ocupați.
Imi place sa ascult muzica rock, fiind in acelasi timp si crestin ortodox (mai mult cu numele, dupa fapte…) . Are acest lucru reminiscente in viata mea duhovniceasca? Multi spun ca aceste lucruri nu sunt compatibile.
Frate Damian,
îmi permit să dau și eu un răspuns, chiar dacă nu sunt preot, însă ca unul care am trecut prin povestea asta, acum multă vreme: experiența mi-a arătat că în jurul acestei muzici există tot timpul o energie, să-i zicem elegant… nefirească, care afectează evident viața duhovnicească. Dar la fel este cu toate lucrurile acestei lumi de care ne atașăm și pe care le prețuim mai mult decât harul dumnezeiesc. În existența mea creștină de atunci, am atins un punct în care a trebuit să aleg. Acest lucru nu a fost impus de cineva, ci a venit în mod natural atunci când am constatat că cele 2 nu mai puteau merge mai departe în aceeași persoană. Am ales și nu mi-a părut rău niciodată, chiar dacă sunt stăpânit în continuare de multe alte patimi. Dar de aceea am scăpat, cu mila lui Dumnezeu.
De fapt, cum probabil vei constata și tu dacă ajungi în același punct, senzația mea a fost că nu eu sunt cel care realizează efectiv „despărțirea” de patimă, chiar dacă de fiecare dată am crezut că eu sunt cel care luptă. Importantă este voința puternică de curățire, de progres. Dacă aceasta există, Dumnezeu găsește mereu o soluție, soluția care – mai important – este a Sa, nu a noastră. Roagă-te cu nădejde, „ca și cum ai fi primit” lucrul cerut, cum ne-nvață Mântuitorul. Și mai presus de toate nu deznădăjdui și nu abandona lupta.
Iertați