Mulți cred că Sfânta Scriptură a apărut ca un fulger din cer. Realitatea este, însă, mult mai complexă – Dumnezeu acționează în cotidian cu mult mai multă înțelepciune și iubire în inimile sfinților Săi pentru a-i mântui, evitând să le calce în picioare libertatea, trăsnindu-i în mod magic cu Sfânta Scriptură. Vedeți mai jos de unde a apărut Biblia.
Vizionare plăcută! (aveți podcastul și transcriptul după video)
Powered by RedCircle
De unde a apărut Biblia
Majoritatea creștinilor iau Biblia ca pe „un dat”.
E o carte mare, plină de istorie importantă și teologie, care este critică pentru creștinism. Și toți creștinii o privesc ca pe o sursă a doctrinei și identității creștine.
Dar de unde a apărut Biblia?
A fost pur și simplu scrisă de mână de profeții Vechiului Testament și de Apostolii Noului Testament? Compilată într-un singur manuscris și apoi trimisă la editură, așa încât fiecare să aibă propria Biblie?
Nu, nu așa s-a petrecut.
Vechiul Testament
A durat sute de ani pentru compunerea multelor părți de text pe care colectiv le numim „Vechiul Testament”.
Cărțile Vechiului Testament nu sunt rezultatul unui singur autor, precum Moise, așezat la masă și creând un text care apoi a fost copiat perfect și lăsat moștenire generațiilor următoare.
Aceste texte erau de fapt folosite de poporul lui Israel vreme de secole, iar o parte din acea folosire includea și operațiuni de editare – adăugiri sau modificări.
În cele din urmă însă, aceste scrieri au format un canon, o listă aprobată care era folosită la slujirea rituală, citire și teologie.
Deci canonul este rezultatul unui îndelungat proces de folosire de către comunitate. Canonul este astfel o colecție de texte care au ajuns să exercite o autoritate într-o anumită comunitate religioasă.
Și ca lucrurile să fie și mai complexe, grupuri separate de evrei au format canoane separate ale VT.
Dar, un anumit canon a fost primit de creștini, nu-i așa?
De fapt, nu.
Ortodocșii, catolicii și protestanții, toți au canoane ușor diferite ale VT. Iar majoritatea protestanților folosesc un canon mai scurt al VT, care a apărut în timpul Reformei din sec. XVI sau mai târziu, în funcție de regiune.
De unde a apărut Biblia: Noul Testament
Deci de unde a apărut Noul Testament?
Acele 27 de cărți au fost scrise într-un interval mult mai scurt, doar câteva decade, și de asemenea nu prezintă multe semne de editare față de manuscrisele cele mai vechi. De fapt, textele Noului Testament sunt cele mai bine documentate texte de orice fel, din lumea antică.
Deci le putem lega cu mult mai mare încredere de autorii ale căror nume le poartă, deși unii cărturari nu sunt de acord.
Deci, când Sf. Ap. Ioan a scris Apocalipsa, ultima carte a NT, a trimis-o împreună cu celelalte 26 de cărți la o editură, ca să facă copii pentru fiecare?
Nu, nu așa s-au petrecut lucrurile.
Amintiți-vă – cărțile Noului Testament au fost scrise pentru oameni diferiți și cu scopuri diferite. Nu au început să circule împreună ca o singură carte.
De fapt, nicăieri în acele cărți nu apare vreun “Cuprins”. Sau o declarație că ar trebui să existe un așa-numit „Nou Testament”.
Iar când Apostolii se referă la “Scripturi”, aproape de fiecare dată înțeleg Vechiul Testament.
Evoluția Noului Testament
Diferitele texte ale Noului Testament au început să fie date din mână-n mână și citite cu voce tare în biserici. Au început să fie copiate, iar comunitățile bisericești au început în cele din urmă să compileze colecții cu aceste texte.
Epistolele Sf. Pavel au început să circule adunate împreună într-o colecție la începutul sec. II și cele 4 Evanghelii au fost puse împreună pe la mijlocul aceluiași secol.
Dar canonul Noului Testament de 27 de cărți, așa cum îl știm acum, a apărut abia după câteva secole. Cea mai veche listă care se potrivește exact cu cea pe care majoritatea creștinilor o folosesc azi, ortodocșii, catolicii și protestanții, a fost scrisă în anul 367 de Atanasie, episcopul orașului Alexandria din Egipt.
El a trimis o scrisoare către bisericile din eparhia sa, pentru a le înștiința care cărți pot fi citite în acele biserici. Și a mai trecut probabil vreo 100 de ani până când majoritatea creștinilor foloseau în mod expres aceeași listă.
De unde a apărut Biblia?
Deci de unde a apărut Biblia?
Nu a fost ca și cum autorii și-au scris pur și simplu cărțile și acestea au circulat. Textele Bibliei au apărut dinăuntrul comunităților care le verificau pe baza credințelor și practicilor pe care deja le aveau. Și în unele cazuri chiar adaptându-le acelor credințe și practici, mai ales practica citirii Scripturii cu voce tare în timpul slujbelor.
Mai mult, unele din cele mai bune manuscrise antice sunt lecționare, colecții întocmite pentru a fi citite în biserică.
Vechiul Testament a apărut dinăuntrul comunității Vechiului Legământ al poporului Israel. Noul Testament a apărut dinăuntrul comunității Noului Legământ al Bisericii Creștine. Ambele comunități au existat înaintea acelor texte.
Sub inspirația lui Dumnezeu, ambele comunități le-au scris, le-au interpretat și le-au transmis prin credință, în Tradiție, de la o generație la alta.
Deci în acest fel a apărut Biblia.
Traducerea: www.ChilieAthonita.ro
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Sărut mâna, părinte Teologos! Vă mulțumim pentru tema abordată astăzi (și nu numai pentru cea de astăzi). Fiecare postare luminează câte un ungher de neștiință și neînțelegere din mintea sau inima noastră. Vă mulțumesc, fiți binecuvântat! Desigur, mulțumiri și părintelui stareț Pimen și întregii obști rugătoare și nevoitoare! Doamne ajută!
Doamne ajută! Pomeniți!
Eu când termin de învățat sau de lucrat ceva intelectual, ma simt asa agitata din cauza oboselii mentale, încât simt nevoia sa ma agit, sa ascult muzică și pierd timpul. Nu pot sa ma adun la rugăciune. Cum sa fac?
Vrei să te destinzi. E de așteptat. O rugăciune spoveditoare fără presiune ajută mult. În funcție de nivelul duhovnicesc al fiecăruia, ajută și muzica – depinde însă ce muzică. E nevoie de ceva care să ne țină pe un plan spiritual. Și, desigur – o mică plimbare ajută și aceasta. Ceea ce este important, este faptul că acestea trebuie făcute cu rânduială și cu ceas. Cu program.