Situația azi este caracterizată de unii „ca ceaiul” iar de alții ca „fierbinte”. Amândouă categoriile probabil că au dreptate, însă amândouă categoriile uită să mai ia câte un ceai fierbinte astfel încât să diminueze puțin din presiunea imensă care se exercită azi asupra lor.
Vizionați pe părintele Pimen Vlad care analizează puțin această situație, amintind, de asemenea, și de cel mai grav lucru care se prefigurează în această situație: Dictatura.
Vizionare plăcută! (podcastul este după video)
Powered by RedCircle
Iată, dragii mei că ne vedem iarăși! De aici, din sfântul munte! Nu știu dacă v-a fost dor de mine, dar ca de obicei, iarăși mă bag, cum se spune, în viața dumneavoastră.
Ceaiul de pojarniță
După cum știți, da întâi vă invit la un ceai de sunătoare, sau de pojarniță, după cum se spune. De unde vine denumirea de pojarniță? Era înainte, cum era boala pojarului, care aducea fierbințeli, făcea rău. De acolo cred că i se și trage denumirea de pojarniță sau sunătoare. La greci îi numit „balsam”, ceai de „balsam”. Și am întrebat un grec de ce se cheamă așa. Deci este ca un balsam pentru stomac. Zice, liniștește stomacul, ajută, deci relaxează cum ar fi stomacul și organismul. Deci e foarte bun ceaiul de sunătoare.
Și pentru că s-o răcit un pic și timpul afară și la noi aicea, mai mult decât în alți ani, e mai rece și atunci zic să fac un ceai cald, cu un pic de miere de albine de aici din Sfântul Munte, ca să…, cum se zice, să stăm un pic de vorbă la un ceai. Dacă vă amintiți, anul trecut în primăvară, am făcut la fel, o filmare, cu un ceai, cu o cafea, pentru că erau timpuri destul de stresante pentru oameni, destul de grele. La fel și acuma, iarăși îi nevoie de un ceai. De un ceai cald…, care să liniștească stomacul, da dă ne liniștească și pe noi un pic. Să ne facem un timp așa, pentru un ceai, cum se spune, un pic acolo, un zece minute în care să ne relaxăm un pic.
Relaxare si credință în loc de frică și panică
Pentru că nebunia lumii este destul de mare și avem nevoie și de un pic de relaxare. Un pic în care să dăm grijile din exterior deoparte, să ne adunăm fiecare în căsuța lui, în familii unde sunteți. Vă faceți un ceai! Vă amintiți de lucrurile frumoase, discutați despre ele, mai dați un pic nebunia asta la o parte. Pentru că nebunia asta ne ucide. frica, stresul, panica.
Am întâlnit, și după cum începusem mai devreme să vă spun, că am lipsit o perioadă, am întâlnit oameni care au murit de frică, fără să aibă nicio boală. Doar din cauza panicii, a fricii. Nu trebuie să ajungem acolo, dragii mei! Să nu uităm că o avem pe Maica Domnului mijlocitoare pentru noi. Dar cum poate Ea intra în viața noastră dacă noi n-O chemăm? Nu Îi cerem ajutorul, nu avem icoana Ei, nu Îi aprindem o candelă. Adică sa avem o comuniune cu Ea, să Îi cerem permanent ajutorul si o sa vedeți că ne acoperă, ne ajută, ne întărește și o sa depășim și toata nebunia asta.
Să mai gust un pic de ceai ca e tare bun. Aromat, cald, îndulcit un pic, foarte bun. Vă recomand un ceai de sunătoare, e foarte bun și liniștitor.
Călătoria
Da dragii mei. Acum nu vreau să vă spun multe, am fost plecat aș putea spune aproape două luni, am fost întâi un pic in Grecia, ați văzut pe unde am trecut. Am fost la Panaghia Kato Xenia, chiar am făcut acolo două mici filmări despre mânăstire, în august. După aia am fost în România, am trecut prin multe locuri, pe la diferite mănăstiri, am mai vorbit câte un pic, unii au mai filmat și au ajuns filmările la noi și o mai postat părintele Teologos, după cum ați văzut, câteva filmări de acolo. Așa am întâlnit persoane dragi, persoane frumoase, persoane bune, persoane aproape de Dumnezeu și m-am bucurat de toți pe care i-am întâlnit. N-am putut să îi întâlnesc pe toți care și-o dorit pentru că nu aveam cum, vă dați seama.
Și nu numai în România, am trecut un pic și în Basarabia. Eu nu îi zic Republica Moldova pentru că Moldova e toată, și in România și in Basarabia, deci îi spun Basarabia. Șase zile am fost cu o familie frumoasă, oameni credincioși, oameni buni cu suflet mare. Și am fost șase zile în Basarabia, m-am bucurat foarte mult, a fost foarte frumos, nu mă așteptam cât de frumos o fost în Basarabia. Șase zile cât de mult s-o putut am fost, am văzut și la mănăstiri și la crama cea mai mare din lume și la tot ce s-o putut acolo. M-am bucurat de lucrurile frumoase.
Libertate vs comunism
Pentru că timpurile sunt cum sunt, dar nu trebuie să ajungem la disperare. Să nu pierdem în primul rând legătura cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și apoi să ne bucuram și de lucrurile frumoase. Să nu uităm rădăcinile noastre, pentru că un lucru care nu îmi place acuma, miroase un pic așa ca să spunem a dictatură, ceea ce se încearcă să se impună. Nu dragii mei, Dumnezeu ne-o făcut liberi, deci ca Dumnezeu care ne-o creat și ne-o îngăduit să trăim aici pe pământul asta, ne-o lăsat liberi. Nu intră in viața noastră cu forța, așteptă să îi deschidem ușa ca să intri în viața noastră. Și totuși noi încercăm să ne luăm libertatea unii la alții în numele binelui, bineînțeles.
Avem atâtea exemple în timp, imperii mari care supuneau alte țări în numele binelui, că lor le doresc binele. Îi omorau, îi chinuiau le treceau în numele binelui. Mai recent ce avem? Tot un imperiu, comunismul. A fost ca un imperiu, ce-o făcut? În numele binelui, în numele poporului, în numele muncitorimii, o băgat sub pământ milioane de oameni, totul în numele binelui.
În numele binelui forțat
Acum miroase tot un pic așa ceva în numele binelui forțat. Cum, omule, de ce nu te supui la cutare sau la cutare lucru că iți doresc binele. Adică îți impun, îți pun sabia la gât în numele binelui. Să ne amintim de cruciadele care erau din apus în timpurile vechi în numele binelui… cu sabia în mână. Și la fel atâția oameni băgați sub pământ în numele binelui. Unde găsim la evanghelie așa ceva? Unde găsim la Hristos așa ceva? Totul s-o mers în numele dragostei și respectarea libertății celuilalt. Ce făcea Mântuitorul? Nu avea putere? Era Dumnezeu…
Venea unul bolnav:
– Și dorești să te faci bine? Crezi tu ca pot eu să te fac bine?
– Da, Doamne!
– Fie după credința ta!
Deci îi lăsa libertatea omului. Și noi acum încercam să o luam celuilalt, în numele binelui. Nu dragii mei, nu asta vrea Hristos, Hristos ne-a lăsat libertatea! Nu-i bine că încercăm să ne-o luam unii la alții, nu-i bine deloc. Nu mă bag în problemele care sunt acuma, dar nu îmi place, si-o luat aspect de dictatură, adică totul forțat, totul sub sabie, sub legi, nu-i bine deloc!
Libertatea omului
Trebuie lăsată libertatea, libertatea omului. Explica-i omului dacă e bine asta, dacă e rău aia, dar nu impune forțat. Pentru că tocmai când se impune forțat și se minte foarte foarte mult de la nivel de sus în jos, se spune una se face alta, atunci cum să câștige oamenii încredere. Nu se poate lucrul ăsta, l-ai mințit o dată, de zece ori, mai poate omul să aibă încredere când îi vii cu alt lucru și bun să fie, mai poate omul să aibă încredere? Pentru că de prea multe ori a fost mințit!
Binele cu forța nu se poate face niciodată, trebuie lăsată libertatea oamenilor, oamenii să fie liberi să-și aleagă singuri ce vor să facă. Informează-i, spune-le: uite asta e așa, asta e așa, lasă-le accesul la informații și lasă-i să aleagă. Nu-i forța, ăsta e cel mai rău lucru, trece peste Dumnezeu care ne-o lăsat libertatea. Și fiecare din cei care impun forțat anumite legi, acele legi se vor întoarce împotriva lor, să nu uite lucrul ăsta. Pentru că azi impui o lege care ți se pare ție că-i bună pentru ceilalți, dar cândva vei ajunge și tu la legea aceea care ți se va impune ție, și vei vedea, îi vei simți greutatea ei. Dacă a fost bună sau nu. Fiecare e liber, să nu uitam lucrul ăsta.
Octalogul
Și un lucru de care mi-am amintit. Ați văzut că eu întotdeauna m-am exprimat liber, dacă am avut de spus ceva mi-am pus repede telefonul sau aparatul, m-am filmat, sau a fost prin interviurile cum ați văzut și mai înainte și cu domnul Cristi Bumbenici.
Ce am avut de spus, am spus liber, prin filmare. De aceea nu prea-s de acord când apar diferite citate: „Că părintele Pimen a spus” și apare câte o lista de diferite lucruri că le-am spus eu. Nu dragii mei, dacă vă interesează ce am de spus întotdeauna am spus liber prin filmare, acolo căutați răspunsurile. Când apar citate că am spus eu cutare a fost in Athos și părintele a spus cutare, și începe câte o listă. Chiar am primit de la mulți oameni o lista în care spunea că un oarecare domn a fost în Athos și părintele Pimen i-a spus: „Cutare, cutare, cutare, să nu faci cutare”.
Într-un fel mă și distram ca să zic așa: – Uite că am ajuns și eu ca Moise (că la Moise spune ca s-a urcat pe muntele Sinai și i-o dat Dumnezeu cele zece porunci – decalogul). Și număram și eu aici câte legi s-o pus pe numele meu, erau opt, zic: pe mine m-o decăzut oleacă, trebuie să-l numesc octalogul adică opt porunci, nu zece. Nu dragii mei, niciodată nu o să dau eu din astea. Astea sunt lucruri extrase din diferite contexte.
Nu scoateți din context
Eu întotdeauna când am spus ceva, am spus într-un context, am explicat de ce spun lucrul ăla, dar când alegi de acolo și pui: cutare, cutare, cutare, l-ai scos din context și înțelege cu totul altceva. Sau poate am spus anumite lucruri pentru o persoană, i se potrivește la persoana aceea, nu-i pentru toți la general. Eu ce am de spus întotdeauna, m-am explicat liber.
De asta când vă interesează ceva căutați și urmăriți în filmările care sunt, că acolo am spus liber tot ce am avut. Și când nu mi-o plăcut ceva, și când o fost ceva ce se întâmplă în lume asta, m-am exprimat liber. Și dacă o să ajute Dumnezeu și Maica Domului, o să mă mai exprim și in continuare, ceea ce o să pot, ceea ce mă luminează Maica Domului, o să vă spun cu drag pentru că, din toată inima îmi doresc sa fie bine și aici unde sunt în Sfântul Munte, în țară, în Basarabia și in întreaga lume. Îmi doresc din toată inima ca oamenii să trăiască cu bucuria în suflet, să fie bine.
Așteptările lui Dumnezeu de la noi
Dumnezeu știe cum vede el prisma binelui, de-asta ne îngăduie uneori necazuri pentru a ne îndrepta noi viața. Și de-asta Dumnezeu așteaptă ceva de la noi să ne mai îndreptam un pic viața. Și atunci Dumnezeu nu ne lasă, vedem toată constrângerea asta, necazurile astea, trebuie să fie motive pentru noi de a ne ruga mai mult, de a cere mai mult ajutorul lui Dumnezeu. Și de a merge mai des la biserici, la duhovnici, la spovedit, a cere sfaturi pentru că este nevoie de așa ceva. Întotdeauna biserica a fost alăturea de oameni în momentele grele. Scăparea a fost la biserica, să nu fugiți de biserică pentru că acolo este scăparea, la biserică și prin biserică la Hristos, la Dumnezeu, la Maica Domnului pentru că biserica întotdeauna a sprijinit pe om la necaz.
Diavolul dorește să lovească Biserica
De-asta diavolul încearcă să lovească în Biserică, să o denigreze. Dacă unul îndrăznește să spună ceva e de datoria lui. Că e preot, că e ierarh, este să își povățuiască credincioșii. S-o ajuns că dacă îndrăznește să spună ceva, o părere a lui, imediat să fie amendat! Cum adică a îndrăznit? Oare nu vă miroase un pic a dictatură lucrul ăsta? Preotul întotdeauna trebuie să se exprime, să își povățuiască turma, episcopul la fel, dar când încep lucrurile astea, constrângerile exact ce era și in perioada comunistă, ați văzut. Imediat urmăriți preoții, spuneau ceva, amenințați prigoniți și așa mai departe.
Nu dragii mei, nu ne dorim să ajungă din nou acolo, așa că rugăciune mai multă, bunătate mai multă, dragoste mai multă! Și fără frică, că frica, panica ne blochează sistemul imunitar, ne blochează mintea să nu ne mai rugăm. Nu asta, nu-i nevoie, nădejde mai multă la Maica Domnului, și după cum v-am spus, un ceai cald de sunătoare… face foarte bine!
Să vă ajute Maica Domnului pe toți, să vă bucure, să vă aibă în pază și să nu vă părăsească niciodată.
Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
15 Comment
Va multumim,va iubim pe toti!♥️
Pomeniți!
Subscriu la Elena adăugînd și o închinăciune!
Dumnezeu să vă aibă în pază și pe Sfinția voastră, părinte Pimen! Maica Domnului să vă acopere, pe toți părinții rugători și ostenitori din Sfântul munte Athos! Doamne ajută!
Sărut mâna, părinte Teologos! Mulțumim pentru toate postările! Am postat( cu întârziere) o întrebare la finalul materialului din 26 octombrie, dar cred că nu ați văzut-o.Doream să aflu părerea sfinției voastre, dacă se poate. Vă rog să mă iertați.Doamne ajută!
Am răspuns acolo. 🙂
Vă mulțumesc mult că v-ați făcut timp să îmi răspundeți.Am citit ceea ce mi-ați răspuns, mulțumesc pentru îndrumare. Bucurii duhovnicești să aveți ! 🙏🤗
O intrebare care poate parea stupida, dar nu am gasit niciun raspuns: Care este pozitia corecta la rugaciune? In biserica, in majoritatea timpului am inteles ca este de preferat statul drept, in picioare, dar pentru rugaciunea personala/canon? In genunchi, in picioare? Multumesc anticipat si iertati!
La fel. Pentru o analiză mai amplă, vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/08/03/parintele-teologos-slujbele-ce-sunt-cum-ne-comportam-si-symphonic-heavy-metal/
Ma scuzati, din ce am inteles din articol, statul in picioare este de preferat, cand ne spunem canonul/tipicul de rugaciune. Doresc o confirmare ca sa fiu sigur ca am inteles bine :). Doamne ajuta!
Da, așa este. Statul în picioare este de preferat.
Sarut mana, Parinte!
Imi puteti spune va rog cum se numeste Iconita cu Maica Domnului din dreapta Parintelui Pimen, din aceasta filmare? Sau unde o pot gasi si eu? Tare mult imi place!
Va multumim din suflet Parinte Pimen si Parinte Teologos pentru hrana duhovniceasca ce ne-o daruiti, e un adevarat balsam pentru sufletul nostru!
Se numește „Înfricoșata aprătoare” – „Fovera prostasia” (Φωβερά προστασία)
Va multumesc tare mult, si ma iertati pentru deranj. Doamne ajuta si o saptamana binecuvantata tuturor!
PS: ma refer la Icoana cea mare cu Maica Domnului . Iertati, va multumesc frumos