Plictiseala este nepoata depresiei, iar lenea este fiica. Pentru a trimite departe depresia, muncește activ și nu fi leneș în rugăciune. Atunci plictiseala va trece și râvna va veni. Și dacă adăugați la această râvnă în fiecare zi cu răbdare și smerenie, atunci veți scăpa de mult rău.
Neapărat necesară este nădejdea bunătăților vieții veșnice pentru că depresia este boala ateului.
De aceea, înfrângerea este o stare de spirit.
Nimeni nu este niciodată învins până când înfrângerea nu a fost acceptată ca o realitate.
Trebuie să înțelegem că înfrângerea este o întâmplare din care nu am învățat nimic, circumstanță care ne-a îndepărtat de la calea noastră spre eterna perfecțiune personală.
Să înțelegem că Dumnezeu este medic și că suferința este un medicament pentru mântuire, nu o pedeapsă pentru damnare.
Depresia ne omoară prin lipsa harului lui Dumnezeu în inima și sufletul nostru pentru că fără Dumnezeu nimic nu mai are sens. Astfel, ne pierdem scopul în viață și trăim în derive. Din moment ce roada harului lui Dumnezeu este iubirea, fericirea și pacea, atunci când păcătuim – mai ales prin lene și crezutul în propriile gânduri – cădem victime depresiei. Pe lângă această cauză principală, putem să suferim de depresie ca urmare a unui prost obicei cronic sau din cauza războiului diavolului a gândurilor care au reușit sa ne convingă ca nu suntem buni de nimic și ca nimeni nu ne iubește sau ne înțelege.
Cum se vindecă depresia
Depresia este vindecată de rugăciunea intensă, de vorbirea și contemplarea lui Dumnezeu și împreună-petrecerea cu persoanele care Îi sunt apropiate, adică cu oamenii duhovnicești. Chiar trebuie să ieșim și să vorbim cu oameni care sunt purtători ai chipului lui Dumnezeu pentru că doar o altă persoană reală ne poate satisface nevoia de iubire. Pe mass-media electronică, acest lucru poate fi realizat numai la un nivel foarte mic și insuficient, dacă și numai dacă se poate realiza!
De asemenea, foarte folositoare este pocăința, nădejdea și amintirea bunătăților raiului. Să nu ne gândim că acestea sunt himere. Din contră: ultima realitate este raiul și iadul. Cele ce trăim aici și care se opresc la moarte sunt himere.
În plus, trebuie să muncim, să fim activi. Trebuie să facem ceva concret pentru ceilalți pentru a ne convinge că am realizat cu adevărat ceva de valoare, fie pentru noi înșine, fie pentru ceilalți. Ideea aici este de a ajuta pe noi înșine și pe alții, chiar și cu lucruri mici. Trebuie să evităm să avem încredere sau să ne concentrăm prea mult în propriile judecăți și să concluzionăm că totul nu contează sau, dimpotrivă, totul este extrem de important. Trebuie să fim pregătiți să ne tăiem voința, să avem răbdare, credință în dragostea lui Dumnezeu și, mai presus de toate, să nu disperăm!
În cele din urmă, o ieșire pașnică în natură, o plimbare, sau un hobby practic (grădinărit, de exemplu) în care vedem avansul, roada a ceea ce facem, cântări duhovnicești și, în general, o artă bună – vindecă duhul tristeții, depresia, într-un mod minunat, cu toate acestea, trebuie să fim atenți pentru a nu cădea în alte patimi în acest fel.
Bazat pe Sfântul Ioan Casian, Sfântul Ioan Scărarul, Sfântul Ambrozie din Optina, Fericitul Augustin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
20 Comment
Părinte, dvs de la care sfant ati luat numele de Teologu? De la Sf Grigorie Teologul? Sau de la Sf Ev. Ioan? Care va este sfantul protector?
Sf. Ap. și Evanghelist Ioan Teologul. 🙂
Nu am luat – mi s-a dat. 🙂
Brovo Abab! Și eu vroiam să întreb, cine v-a dat numele și de unde vine dar mi-a luat Abab înainte. Vroiam să găsesc momentul potrivit să vă spun că o adevărată inspirație de Sus a avut nașul de călugărie. Ce m-am bucurat! Iertați „perlele”!
haha😀si inca cati se intrebau…!?! Slava Domnului ca s-o lamurit misterul!♥️
Elena, să ai o seară și o duminică binecuvîntată! O să fi cu mine la mănăstire unde merg eu mîine.
iti multumesc din inima Antonia!♥️
Ce să fac atunci când eu mă simt tot burnout iar cauza este soțul meu care crede ca singura lui datorie în familie e de a merge la lucru și atât?in condițiile în care și eu lucrez și avem și doi copii mici… Câteodată simt căsătoria ca o robie
Draga mea, cred că e foarte greu… Mă rog să fii puternică și să îl lumineze Dumnezeu pe soțul tău. Personal am descoperit că ajută mult blândețea, discuțiile cu iubire prin care să înțeleagă că îți e greu și ai nevoie de el. Poate vrea și să citească „Cele 5 limbaje ale iubirii”, recomand cartea… Multa putere și Doamne ajuta!
Sarut mana Parinte. Ce relatie exista intre depresie si burnout? La depresie am inteles ca vine si din lene dar la burn out vine din prea multa munca. Cand trebuie sa te opresti ca sa nu ajungi sa te epuizezi? Doamne ajuta!
Extreme provocate de idolatrie. Extremele sunt de la diavol. În cazul depresiei idolul suntem noi înșine însă ne accentuăm pe satisfacerea plăcerilor. În cazul burnout-ului idolul suntem tot noi, însă cu munca pe primul plan, și accentuăm pe durerea necesară pentru obținerea plăcerilor – fie și a sentimentului de satisfacție că „mi-am făcut datoria”, „am obținut banii” etc. Când trebuie să te oprești? Întâi de toate, eu aș zice după 2-3 ore, cel mult. După fiecare acest interval, ia o pauză de 10 minute să spui o rugăciune. Mai oprește-te. De acolo încolo, ritmul de muncă să nu fie panicat, ci harnic. De asemenea, pe zi, să nu se depășească programul (dacă e posibil! – aici intervine problema angajatorului…).
Sarumana Parinte!Iertati-ma ca indraznesc sa va cer un sfat.Nepotul meu Mihnea Octavian on vârstă de 12 Ani și 4 luni de un an suferă de o depresie puternica.Din decembrie este internat ntr-un spital de psihiatrie în Mastrich .Cumnatul și cumnata mea locuiesc în Olanda.Eu ca matusa și mama soacra respectiv bunica cum am putea sa îl ajutam.Eu ma rog pentru el,îl trec pe pomelnice în fiecare duminica. Mama soacra(bunica se roagă și ea),eu alerg și pe la manastiri dar nu știu dacă e suficient.?Duhovnicul meu se roagă și dumnealui.Situatia se pare ca se agravează.Sincera sa fiu nici numai indraznesc sa întreb,ca să nu le mai adâncesc și eu durerea.Imi cer încă odată iertare ptr deranj!Cu stima și consideratie Ofelia Stefan
Dincolo de rugăciuni, ajută mult ca să-i dați atenție sinceră. Să vorbiți cu el. Să discutați cu el lucruri care ii se par lui interesante, importante. Pe fundalul acestor discuții, când se poate să se trimită și cuvinte duhovnicești, de încurajare. Asta ar ajuta.
La depresie și la stările astea demonice ajuta mult sa ne smerim, fiindcă smerenia arde, arde puterea demonica din nou care provoacă tristetea și panica.
Evident. Depresia este stare demonică ce este alungată prin har iar principalul mijloc de dobândire a harului e smerenia.
Sarutam dreapta Părinte!
Când dorul de Dumnezeu este aproape chinuitor și mă cuprinde tristețea pentru că nu pot fi aproape de Rugăciune cum ar trebui să cer ajutor.
Eu sunt familistă… și câteodată sau mereu mă simt străină de toți și de toate.
La Maica Domnului și, pe plan uman, duhovnicului – când mergi să te spovedești. Însă cel mai bine să te jeluiești Maicii Domnului. Curaj!
Din text și din comentarii pare că depresia ar fi o urmare a unor alegeri: ale unei vieți leneșe, mândre (lipsite de smerenie) etc.
Eu am trăit furie și depresie după unele dintre nașteri, irațional, fara nicio explicație. Plângeam și zăceam în pat, mă rugam fiind Intr o stare ca de iad, simțeam că nimic nu mă ajută și nu știam când voi ieși de acolo. Nu a trecut ușor și nu a trecut doar cu acele rugăciuni/spovedanie. Nu am simțit că mă ajută nici Sf. Impărtășanie, din pacate. Nu am dorit nimănui acele stari, nu știu de ce cineva ar merita așa ceva și nici nu mă regăsesc în acest text.
Cred că nu ar fi rău să luați în calcul că există dereglări hormonale, există multa oboseala (mamele se trezesc de muuulte ori noaptea, se dau jos din pat, alăptează, se culca și o iau de la capăt), exista multa răspundere pentru copii și multă jertfa (zile în care nu îți poți auzi nici gândurile). Daca Doamne ferește ai și un soț care te trage în jos (te critică sau e absent emoțional, nu te ajuta etc), prăpastia e fix acolo.
Deci nu știu dacă e vorba de smerenie și duhovnicie când vorbim de o astfel de depresie.
Sunt de acord ca plictiseala si lenea POT duce la depresie, dar adevarata depresie este provocata de situatii de viata din care nu gasesti nicio iesire cel putin in 6 luni. Aia e depresie.
Nu sunt de acord ca depresia este boala ateului, pentru ca atunci cand ai necazuri mari, care tin ani si ani de zile, nu stiu cum te poti gandi la bunatatile vietii vesnice. Un ateu este un om care nu crede in Dumnezeu deloc. Un depresiv, atacat de necazuri, poate avea o perioada de departare de Dumnezeu, dar nu de respingere a Lui. Eu de exemplu, in perioada in care am intrat in depresie (la inceput), nu ma mai puteam ruga la Dumnezeu, dar nu am incetat sa aprind zi de zi candela din fata icoanelor. Eram atee? Nicidecum. Eram suparata rau de tot, si ca sa ma rog, trebuia sa iert totul si pe toti, inclusiv pe cei care imi provocasera necazurile. Mai tarziu, am putut si am reluat rugaciunea
Depresia este boala ateului însă nu este NUMAI boala ateului. Pe de altă parte, dacă observi, – cu tot respectul pentru ispita ta – de vreme ce nu te mai puteai ruga, tu, de fapt, acționai ca o atee. Ți-ai pierdut credința practică în Dumnezeu că poate să-ți rezolve problema și că trebuie să ierți. Știu că e mult mai ușor de scris decât de realizat. Relativ la cele 6 luni „fără ieșire” – în general oamenii lui Dumnezeu făceau ani de zile în situații „fără ieșire” – de exemplu sfinții români din închisori erau zeci de ani chinuiți în cele mai dure credințe. De exemplu Alexandru Ghica a făcut 18 ani. Când l-a întrebat cineva cum a rezistat, a răspuns „cu credință și umor”. Exemplul clasic în Biserică este Avva Isaac Sirul care a făcut răbdare 32 de ani. Să ne ajute Dumnezeu tuturor!
Doamne ajuta! Sotul meu s-a simtit inca din primii ani ai copilariei o persoana mai anxioasa, fara energie si a trebuit sa traga de el pentru a isi finaliza studiile si a merge mai departe in viata. Acum are o profesie frumoasa, dar solicitanta, care nu ii mai lasa resurse si pentru familie, iar situatia s-a agravat. A incercat si terapia si o serie de tratamente recomandate de medici, dar parca fiecare mai tare l-a bulversat. I s-a spus ca una dintre cauze ar putea fi hormonii de stres resimtiti de mama lui pe toata perioada sarcinii, tatal fiind o persoana cu anumite dependente si o purtare agresiva. De putina vreme s-a apropiat de Sf. Efrem Cel Nou si isi pune mare nadejde in ajutorul Sfantului.
Cum as putea si eu sa-l ajut sa-si gaseasca linistea si bucuria de a trai? Teoretic avem nenumarate binecuvantari, dar el spune ca uneori ii vine greu si sa respire.