Cum mai putem să mai găsim calea faptelor bune azi? Vizionați pe părintele Pimen Vlad cum ține un cuvânt de folos la mănăstirea Sihăstria, explicând oamenilor cum ne putem mântui în condițiile lumii de azi.
Vizionare plăcută! (aveți podcastul după videoclip)
Powered by RedCircle
Dragostea
Deci acum rămân acestea: nădejdea, credința și dragostea. Iar mai presus decât toate este dragostea. Și iar vine Mântuitorul undeva în Sfânta Scriptură și spune așa: – Prin acesta veți cunoaște că sunteți ucenici ai mei daca veți avea dragoste cu voi. Până la urma vedeți că totul se rezumă la dragoste, deci asta cuprinde totul. Adică și toată Scriptura, dacă vedem peste tot, căci Dumnezeu zice că este dragoste și asta ce însemnă, cum ne-o spus Mântuitorul, prin asta veți cunoaște că sunteți ucenici ai mei dacă aveți dragoste. Dragoste intre voi.
Deci asta ar trebui noi, în special creștinii să avem în viața noastră, dragostea, adică în tot ce ține dragostea cu cei din jur, în familie, cu ceilalți la munca la fel, în societate, deci sa avem dragoste, că dacă avem asta avem totul. Pentru ca dragostea, ce spune acolo, roada duhului este, dragostea, pacea, bucuria, îndelunga răbdare, toate astea. Noi, spre ce tindem noi? …dobândirea Duhului Sfânt, care când spune aici: roada Duhului, dobândirea Duhului Sfânt plus toate virtuțile astea care le atrage una după alta.
Și atunci, noi prin dragoste ajungem la Dumnezeu pentru ca Dumnezeu e dragoste, și noi mergem pe sursa asta cum se zice spre Dumnezeu prin dragoste, și atunci toate devin ușoare.
…calea spre mântuire
Spunea Cuviosul Porfirie, care acum e canonizat, vă spun o cale foarte ușoară de mântuire, calea dragostei. Care nu cere nici nevoința peste măsură, să stai stai toată ziua cu mâinile în sus, să faci mii de metanii, să mănânci o dată la apusul soarelui, deci nu e asta. Dar noi la un copac la ce ne uitam? că-i un măr, că-i un păr, că-i ceva, ce rod ne dă? Poate sa aibă frunze frumoase, să crească mare, să-l sapi să-l faci, dacă nu-ti dă rod după după câțiva ani îl tai, zici ca îl ții degeaba, deci nu are rost.
Așa ceva zice la noi, toate sunt nevoințele îs frunzele, îs crengile frumos, bogate. Dar ne uitam la rod, dacă pe un om îl vezi că postește, că merge la biserică, că face toate dar înjură pe toată lumea când se enervează, trântește, cu cei din jur așa, spui domnule, e ceva rău la el. Deci rodul nu este. Are frunză, nevoință dar nu e rod. Spre asta trebuie să tindem noi. Zice ca ceva nu e bine în viața omului dacă el, rezultatul lui adică, trântește și se enervează în toate. Și de-asta cum am spus, revenim iară.
Dobândirea dragostei
Cum dobândim dragostea asta? Că nu vine de la sine sau o găsim la supermarket, deci asta e cu multă răbdare. Vedem pe cineva care e in sport, în tenis, în altceva și vrea să ajungă la o performanță să ia o medalie, nevoință in fiecare zi. La fel și noi, vrei să dobândești smerenie, dragoste, în fiecare zi în primul rând ce trebuie? fermoar la gură. Ți-o zis ceva celălalt. În interiorul tău izbucnește, zici ceva, strângi din dinți și nu-i zici. Asta e prima treaptă, să nu-i răspunzi înapoi.
Și tu luptându-te în felul ăsta încerci să te completezi, să te rogi. Și în momentul în care te rogi, se liniștește mintea, duhul, inima și atunci nu mai răspundem înapoi și ajungem la un moment dat să devina ușor lucrul asta. Tu sa-i zâmbești, ăla să te înjure, că exact spunea un părinte care și-o luat el o nevoință.
Dobândirea smereniei
A plătit pe cineva timp de doi ani de zile sa vină să îl ocărască în fiecare zi, să îl acuze, dar în public, adică, când era mai multă lume venea ăla si spunea, desfrânatule, golanule, vagabondule, deci toate cuvintele. L-o plătit pe ăla, vii în fiecare zi când mă vezi că stau oamenii în jurul meu și începi să mă ocărăști. Și-o mers omul deci, vreo doi ani de zile. Și ajunsese la o stare că nu îl mai afecta nimic. Și zice la un moment dat, s-o dus undeva și chiar l-o ocărât cineva, nu l-o văzut că era călugăr. Și ăsta o început să râdă, s-o oprit ăla la un moment dat:
– Bine eu te înjur de jumate de oră și tu râzi?
– Știi de ce? Până acum am plătit un om doi ani sa îmi facă lucrul ăsta și acum când am văzut că tu mă cerți pe gratis cum să nu râzi, nu o mai fost nevoie de mai plătesc.
Deja el ajunsese la o stare, dar nu de nepăsare, o stare prin care orice om l-ar fi ocărât, el ar așa spune: – Dumnezeu așa i-o poruncit, însemnă că merit lucrul ăsta. Adică nu se gândea, măi dar ce are ăsta cu mine? Nu, Dumnezeu i-o poruncit, însemnă că am nevoie de smerenie, am nevoie să schimb ceva în viața mea. Și atunci totdeauna punea că merita lucrul acela. Deci asta trebuie să încercăm și noi ca să depășim ușor să ne punem problema de ce se întâmplă lucrul ăsta? I-o îngăduit Dumnezeu. Ceva trebuie să îndrept în viața mea. Că dacă aveam bine nu mă ocăra, deci nu îi poruncea Dumnezeu.
Nimic nu e întâmplător
Și de-asta să încercăm în viața noastră toate să le raportăm la Dumnezeu, tot ce se întâmplă tot ce intervine în viața noastră să știm că nu e întâmplător, adică este o rânduială. Sau când întâlnești o persoană într-o zi, știu și eu intervine ceva în viața ta, nimic nu e întâmplător, toate sunt într-o rânduială a lui Dumnezeu. Și atunci noi dacă ne lăsăm în voia lui Dumnezeu și le acceptăm toate, că pornești într-o direcție și intervine ceva pe drum și trebuie să ajungi în altă parte.
Tu normal, dacă nu ești atent începi să te tulburi, dar eu am vrut să ajung acolo, de ce m-o deviat să ajung dincolo, dar dacă suntem atenți, Dumnezeu ne deschide o poartă spre ceva mai bine. Poate unde mergeam noi era rău. Și de-asta, întotdeauna să lăsăm poarta deschisă spre Dumnezeu. Ca tot ce intervine în viața noastră să știm că e îngăduit de Dumnezeu, spre folosul nostru, chiar dacă la început pare că e ceva rău, e ceva un necaz. Dar toate astea spre folosul nostru.
Și cum am zis, tot la astea revenim. Smerenie, dragoste, că spune undeva, și multă milă, că spune Dumnezeu: „- Că mila voiesc iar nu jertfă”.
Smerenia și milostenia
Și undeva spunea un părinte foarte frumos că smerenia te ridică până la porțile cerului, iar milostenia ți le deschide. Adică în momentul în care te-ai smerit, te socoți cel mai rău, te ridică. Cu cât te smerești mai mult cu atât te ridică Dumnezeu, până la porțile cerului. Da zice milostenia are atâta putere că îți deschide porțile cerului. De-asta spune Dumnezeu: „Milă voiesc iar nu jertfă”. Nu mila aceea când vezi un sărac și arunci și tu un ban și pleci mai departe, mila pe care o simți în interior. Îl vezi pe săracul ăla, dar să îți fie și milă când i-ai dat ceva, de-asta este o istorioară foarte frumoasă.
A coborât un pusnic din pustie, avea si el împletite două coșuri le ducea la o piață să le vândă. Și vede un sărac fără picioare, amărât, necăjit, și toată lumea îi dădea câte ceva, îi arunca acolo, el ce să îi deie? coșuri n-avea nevoie săracul acela. Și s-o uitat și el că nu era multă lume și s-o dus roată și l-o îmbrățișat și l-o strâns așa la piept cu lacrimi în ochi. Și îi zice: – Altceva nu am să îți dau. Atunci săracul ăla o început să plângă: – Așa ceva nu mi-o mai dat nimeni până acum. Adică tocmai bunătatea aia, dragostea aia, mila aceea i-o fost mai mult decât toate.
Cam asta trebuie sa încercăm noi să răspândim în jurul nostru: milă, dragoste bunătate și astea ne duc la Dumnezeu. Și atunci nu trebuie multe lucruri. Bineînțeles să fim în biserica spovediți, împărtășiți, la Liturghie în fiecare duminică cu ajutorul lui Dumnezeu și mai departe să ne ținem pe calea faptelor bune. Atunci o să vedeți că dacă ținem așa o să ne întâlnim în Rai.
Să ne ajute Dumnezeu !
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
31 euro donație este o greșeala de tipar ?:)
Nu. Sunt zilele dintr-o lună. 🙂