Criza COVID a afectat toate aspectele vieții noastre cotidiene. Vizionați o analiză a IPS Irineu de Londra asupra efectelor acesteia în Biserica pe care el o conduce: Biserica Rusă din vestul Europei.
Vizionare plăcută! (podcastul și transcriptul îl aveți după videoclip)
Powered by RedCircle
Creșterea și descreșterea Bisericii în criza COVID
Pr. Iosia Trenham: Evident se întâmplă această transformare.
Această lucrare a harului, dacă experiența ta, harul tău și al meu, este similar, am văzut o binecuvântare incredibilă în perioada COVID. Foarte tangibilă.
Și am auzit de la mulți frați preoți cuvinte similare. Știu că există multe biserici care au suferit și poate nici nu supraviețuiesc acestei crize, dar există și multe biserici care au prosperat cu adevărat.
Care sunt motivele pentru care credeți că au existat atât de multe binecuvântări, atât de mulți oameni noi la biserici, așa creștere în timpul crizei COVID? De ce?
Rolul credinței în criza COVID
PS Irineu al Londrei și Europei de Vest: CREDINȚA!!
Oamenii credincioși sunt atrași de roadele credinței. Și există o corelație foarte evidentă pentru oricine dorește să o privească între parohii care au scăzut în această perioadă și cele care au crescut.
Și aproape universal, nu o voi spune absolut pentru că există excepții de la fiecare regulă, dar aproape universal, parohiile care au intrat în declin sunt cele care au cedat fricii și au cedat mai degrabă lumii decât celor care au fost credincioși Bisericii și tradițiilor ei, chiar și atunci când acest lucru pune intelectul și mintea în contradicție cu temerile lumii.
Astfel bisericile care au spus că vom opri venerarea icoanelor pentru că ne temem să atingem lucruri, vom înceta să avem spovedania pentru că ne este teamă să fim aproape de oameni chiar și în locuri în care guvernele nu au cerut astfel de lucruri.
Au descoperit, și nu ar trebui să surprindă pe nimeni, reducerea numărului credincioșilor. Deoarece oamenii simt că sunt lipsiți de ceva de care nu ar trebui să fie lipsiți.
Necesitatea continuării programului duhovnicesc
Și în locurile în care acea muncă mare, intensă și necesară a fost facută, au găsit modalități de a menține vie practica Bisericii în fața restricțiilor care ar putea să o complice. Am găsit oameni care se apropiau unii de alții.
Acesta e unul dintre motivele pentru care în propria eparhie aproape fiecare parohie a crescut atât de mult în această perioadă.
Nu am oprit niciodată spovedania. Și oamenii vin și spun că nu au reușit să se spovedească de șase luni. De ce?
Nu există niciun motiv pentru care acest lucru ar fi imposibil. Nici un guvern nu a interzis asta. Dar oamenii de frică iau lucrurile care se întâmplă în societate și spun și ei că trebuie să oprim acest lucru și să facem asta, etc.
Oamenii vor fidelitate în practica bisericească și nu vorbesc despre fanatismul fără minte, de a spune că nici o boală nu mă poate atinge, niciodată nici o boală nu poate să mă vatăme.
Asta e o prostie, e o lipsă de credință.
Un creștin credincios spune că s-ar putea să mă îmbolnăvesc, dar fie, că sunt în mâinile lui Dumnezeu. Nu voi lăsa această posibilitate să mă oprească să fac ceea ce Domnul îmi poruncește.
Și nu mă voi lăsa lipsit de harul pe care Dumnezeu dorește să-l acorde din cauza temerilor pe care societatea le arată.
Nevoia încercării
Pr. Iosia: Răspunsul dvs. mă face să mă gândesc la un text frumos în 1 Corinteni când Sfântul Pavel spune că este necesar ca schismele și diviziunile să aibă loc pentru ca cei care sunt încercați să devină evidenți.
Și Sf Ioan Gură de Aur în comentariul său afirmă că Biserica este supusă unor încercări constante ca parte a voinței lui Dumnezeu. Astfel încât cei credincioși să se vădească, și mai ales clericii credincioși, astfel încât credincioșii să poată ști pe cine să conteze și pe cine să evite.
E o interpretare fascinantă din partea Sf. Ioan Gură de Aur, și arată, de asemenea, parte din miracolul lucrării providențiale lui Dumnezeu prin încercări și necazuri.
Sfântul nu vorbea de boli ci despre bolile spirituale ale schismelor și diviziunilor.
Mă întreb dacă, poate, și pentru că vestul nostru a fost atât de secularizat și s-a ascuns de moarte, și a încercat să-și scoată moartea din minte și din vedere… Mă întreb dacă forța pură prin care moartea apare ar putea fi folosită pentru a stârni în mintea oamenilor aprecierea veștilor bune.
Vestea bună e bună dacă crezi că vin și vești proaste. Dacă nu crezi că vin și rele, crezi că totul e grozav, că nu vei muri niciodată… Pentru ce ai avea nevoie de Iisus?
Mă întreb dacă, poate, [moartea] ar fi fost un aspect a ceea ce fac oamenii, dacă ar fi avut viața zdruncinată, și-ar pune întrebări mai mari despre ce li s-ar întâmpla dacă mor?
Luarea în serios a credinței în criza COVID
PS Irineu: Vine un punct în viața fiecărei persoane, dacă iau credința în serios, în care trebuie să se confrunte cu întrebarea: Chiar CRED lucrurile pe care le spun sau cred?
Totul e „ok”, așa că spunem din inerție, „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!” dar CHIAR CREZI de fapt în ceea ce spui?
Pentru că dacă crezi acele cuvinte atunci moartea nu te mai poate captura ca un dușman de neînvins.
Dacă chiar crezi că Hristos a înviat din morți și a cucerit moartea.
Asta trebuie să schimbe radical modul cum privești totul, chiar și propria moarte și boală.
În vremuri de pace și liniște spunem tot felul de lucruri și credem că le credem, dar nu sunt niciodată puse la încercare. Motiv pentru care Biserica a înflorit întotdeauna cel mai mult în vremuri de persecuție sau foamete sau ciumă.
Ne rugăm întotdeauna ca Dumnezeu să ne scutească de persecuție foamete, ciumă și așa mai departe. Dar în realitate, Dumnezeu ne dă aceste lucruri tocmai pentru că prin ele credința este întărită. Prin acele teste, precum fierul este forjat în foc și faptul că apare o boală în care oamenii cred că ar putea să îi îmbolnăvească, ar putea pune capăt vieții lor…
Criza COVID: Efecte pozitive
Asta ar trebui să fie ceva de care ești conștient oricum. Există multe lucruri care ți-ar putea pune capăt vieții. Niciunul dintre noi nu știe dacă vom mai avea o altă zi sau alte cinci minute și totuși este nevoie de o pandemie globală pentru ca oamenii să înceapă să se întrebe ce se va întâmpla când mor?
Și încep să pună întrebări într-un sens pozitiv. Poate că ar trebui să iau mai în serios credința în care pretind că cred, așa că tocmai de aceea Biserica este puternică când aceste momente sunt gestionate în mod corespunzător.
I-am spus unui creștin din parohiile mele în timpul unei vizite:
„Acum un an și jumătate trebuia să te implor să vii la timp la liturghie. Trebuia să te rog să fii aici înainte de citirea Evangheliei.” Rușii sunt notorii pentru că cred că liturghia începe la jumătatea liturghiei..
Pr. Iosia: Nu doar în Rusia…
PS Irineu: „Dar uită-te acum din cauza a ceea ce s-a întâmplat și a dificultăților, faptul că a trebuit să limităm numărul în anumite biserici, asta înseamnă că dacă vrei să fii înăuntru, trebuie să fii aici la început.”
Acum când ajung la începutul liturghiei, biserica este plină la capacitate.
„Uite cât de serios îți iei acum credința din cauza luptelor prin care ai trecut.”
Mitropolitul Ilarion Alfeev
Minunatul nostru Mitropolit Hilarion, primul ierarh al bisericii noastre din străinătate, a emis o epistolă anul trecut, în timpul uneia dintre aceste carantine și a spus foarte frumos:
„Probabil am luat de-a gata ceea ce ni se dăduse înainte, faptul că Biserica era întotdeauna deschisă, întotdeauna aici. Dacă voiam să venim și să ne rugăm, ușile erau deschise. Poate Dumnezeu știa exact ce face atunci când a spus că o să ne fie greu pentru o vreme. Voi închide ușa, astfel încât să înveți să iubești ceea ce ar trebui să iubești.”
Traducerea: www.chilieAthonita.ro
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Ce parere aveti despre Parintele Efrem de la Vatopedu care s-a intors cu pecetea pusa si obliga calugarii sa o puna si ei? Daca aceasta nu este pecetea de ce oamenii nu mai pot lucra fara ea? De ce nu mai pot cumpara sau vinde fara ea? De ce au explodat preturile, la orice produs/serviciu, la nivel mondial, asa cum spune Sfanta Scriptura ca se v-a intampla in vremurile din urma? De ce sunt ucisi oamenii care nu accepta pecetea?
Nu este pecetea. Nu este lepădare de Hristos. Este o problemă medicală controversată. Te rog să nu ai astfel de poziții extremiste. Vezi pe p. Efrem din Arizona care vorbește despre asta: https://www.chilieathonita.ro/2021/08/18/parintele-efrem-din-arizona-despre-sfarsitul-lumii-si-antihrist/ . Oamenii pot lucra foarte bine fără ea. Cunosc foarte mulți care lucrează în mediul online care lucrează fără ea – cel puțin deocamdată. Nu poți cumpăra sau vinde fără ea??? Comerțul online numai în Europa este în jur de 660 trilioane $ în 2020. 60% din europeni cumpără și vând online. În Franța și Germania, 80-85% din populație tranzacționează online. Tu unde trăiești? Ref. la „au explodat prețurile la orice produs/serviciu la nivel mondial, asa cum spune Sfanta Scriptura ca se v-a intampla in vremurile din urma” te rog să oferi versetul din Scriptură care spune asta precum și linkul de la un site reputat din domeniul economiei care arată acest lucru. De asemenea, dorim și dovezi pentru acuzațiile de omor la care te referi. Acestea fiind zise, nu spun că toate sunt roze cu vaccinurile. Nu sunt. Însă să ne ferim de extremisme, de pseudoteologie.
Parintele Ghelasie Tepes ucis, desi nu avea boala. Deocamdata poti lucra de acasa fara vaccin, insa in alte tari toti cei ce au carte de munca trebuie sa aibe vaccin. Nu poti lucra de acasa ca bucatar, ospatar, in constructii, profesor, etc. In afara de IT-isti, care majoritatea sunt vaccinati, sunt prea putine domenii in care poti lucra de acasa. 60% fac cumparaturi online, dar nu in Romania. Puteti vedea cresterile de preturi la materii prime si servicii pe tradingview.com sau la simpla cautare pe internet. Daca acum 2 ani aduceai din China un container cu 2000$ transportul, acum este peste 15000$ transportul. Toate acestea duc la cresteri uriase de pret, fiindca inainte transportul reprezenta 1-10% din pret, iar acum poate depasi lejer 50% din pretul produsului: de ex 1 container de cazi costa 15000$, iar transportul la fel. Nu sunt extremist, dar nu cred ca satana, inselatorul, va lucra la vedere astfel incat sa fie usor sa-l depistam pe el si pecetea lui. Cred ca este o mare prostie sa consideram ca satana nu stie ce scrie in Biblie sau in profetii si sa faca lucrurile astfel incat noi sa stim de el. Tocmai, va fi exact cum este el: un inselator. Nu v-a spune ca marul te omoara, ci v-a spune ca marul te va face sa fi ca Dumnezeu. La fel va fi si cu pecetea lui: nu-ti va spune vino sa pui pecetea mea, ci-ti va spune pentru binele tau, pentru libertate, pentru etc. Mai bine precauti, decat inselati!
Iartă-mă: Am spus dovezi, mai ales legate de acuzațiile de omor. Link de pe publicații reputate – 2-3 surse independente. Ai „uitat” de asemenea să dai citatul/versetul din Scriptură. Ref. la tradingview.com – cel puțin volumul la fier a scăzut semnificativ, în timp ce prețul la petrol se vede clar că a fost manipulat în ultimii 5 ani. Dincolo de asta, nu înseamnă că dacă prețurile cresc la transporturi vine Antihrist.
Asa este Parinte. Cele mai mari adevaruri sunt cele oficiale, restul sunt minciuni. Oficial Nero a spus ca de vina sunt crestinii pentru arderea Romei si astfel a inceput persecutarea crestinilor care a tinut 300 de ani. Tot ce este oficial este bun, restul nu. Multumita acestei informatii oficiale exista astazi Biserica Crestina, caci pe acei Sfinti Martiri ne bazam, daca nu erau ei…nimic nu mai era