1Ce se întâmplă cu un copil care moare fără a fi botezat? Moare fără păcat, doar cu înclinația (dobândită) pentru păcat și fără harul lui Dumnezeu (care se dobândește prin botez). Ce se întâmplă cu acești copii după moartea lor? Este diferență între termenii „îmbisericire” și „botez”?
Referitor la sufletele copiilor avortați/nebotezați – într-adevăr răspunsurile sunt evazive pentru că pe de-o parte nu au făcut păcate personale iar pe de altă parte au păcatul lui Adam fără să fi fost spălat de Botez. Biserica păstrează, în general, tăcere în acest caz. Sf. Paisie (și alți sfinți) vorbesc de un „amurg” – o vale adâncă în semi-întuneric unde sunt sufletele acestor copii ca niște spice goale (fără rod) care se clatină văitându-se în bătaia „vântului”. Da, este foarte bine să se facă fapte bune pentru acești copii.
2Este greșit (ca fiind femeie) să am mai multă evlavie pentru Maica Domnului și să o pun pe primul loc în viața mea?
Nu, nu este greșit. La destule persoane se întâmplă să aibă o mai mare evlavie față de Maica Domnului. Prin evlavia față de Maica Sa, tot pe Domnul îl cinstim.
3Dacă ești mai mult singur și tinzi spre melancolie, cum poți evita angoasa, anxietatea și gândurile pline de tristețe?
4Iată o dovadă vie că nu contează unde ești, în lume înconjurat de icoane, în biserică la fiecare slujbă, în mănăstire în liniște sau închis între patru pereți fără nicio posibilitate de comunicare, credința trebuie să fie vie! Este un caz trist, dar vedem cum ne putem împăca cu Dumnezeu în orice loc!
Da, așa este - însă să știi că totuși locul, mediul contează. Este adevărat însă că primează dorința omului de a se mântui.
5Despre vaccinul anti-covid am citit: 1. Are cipuri; 2. Conține celule copii avortați; 3. Folosește tehnologie mARN: modifică ARN-ul uman. Te modifică genetic; 4. Te pecetluiește cu semnul fiarei. Este lepădare de Hristos. 5. Semnezi pentru reacții adverse (chiar deces). Care este parerea dumneavoastră?
6Și dumneavoastră simțeați o stare de bine cînd îl întîlneați pe Geronda Iosif?
Da, bineînțeles. Prima dată când ne-a dus (eram 3) un părinte duhovnicesc (care acum a plecat și el de la Vatoped) la chilie la Gheronda Iosif, eu i-am spus că „nu știu ce să-l întreb pe Gheronda” și atunci el mi-a spus următoarele: ‘Erau 3 frați care se duceau de ani de zile la Avva Antonie cel Mare. Doi dintre ei, puneau încontinuu întrebări, iar unul tăcea tot timpul. După mulți ani, Sf. Antonie îl întreabă el: „Frate văd că vii de atâta timp aici și nu pui nicio întrebare…” iar fratele i-a răspuns „Avva, mie îmi este de ajuns să te văd!”
7Cum ar trebui procedat în situația în care ispitele și tulburările vin prin părinți ( în afară de faptul că te lupți să ai răbdare, smerenie și dragoste), când nervii îți ajung întinși până aproape de rupere pentru că angoasele și frustrările lor se deșartă la tine, uneori fără reținere?
Da, desigur. …însă dincolo de răbdare e nevoie și de rugăciune. Rugăciune cu dragoste pentru ei și cu smerenie pentru tine. Să simți unitatea totală – că toți suntem una. Și mai presus de acestea este nevoie de simplitatea nădejdii.
8Ce părere aveți de modul actual de exprimare al oamenilor? Nu este o exprimare demonică? Oamenii consideră că acest mod de exprimare este inteligență.
O, ba da. Însă noi trebuie să avem gând bun și să-i iubim pe toți.
9O femeie: Părinte, nu aveți cumva un loc liber în Mănăstire? Că eu între oameni nu mai pot viețui.
În Sfântul Munte nu pot să vină femeile. :-) ...dincolo de asta, într-o mănăstire de taici nu vin maicile. :-) Și iarăși: Să avem grijă să alegem monahismul din dragoste de Hristos și de sfinți și nu din ură de oameni.
10Când sau cum putem fi încredințați că ne aflăm în fața unui sfânt părinte duhovnic adevarat? De adevărată valoare spirituală și nu în fața unuia fals? Daca vom gasi un duhovnic față de care inima noastră simte îndoieli ce să facem? Să continuăm legătura cu dânsul numai că nu avem în apropiere nici un alt părinte?
11Sunt prinsă într-o situație foarte urâtă, e chiar ca un război care îmi mistuie sufletul. Mă lupt cu această situație de multe luni și doresc să pot să readuc pacea cu multă dragoste!
Să-ți ajute bunul Dumnezeu. E nevoie de răbdare, rugăciune și de simplitatea nădejdii!
12Ați dori să ne explicați parabola iconomului înțelept? Mai ales fraza cu fiii veacului acesta mai înțelepți în neamul lor decât fiii luminii.
Dacă noi am depune atâta efort de gândire și fizic, atâta străduință, perserverență și timp în a dobândi Harul cum fac unii în a dobândi banii, am fi fost mari sfinți la ora asta.
13Dacă încerci să fii un om smerit cum spui adevărul în fața aproapelui și când suntem noi siguri că spunem adevărul?
14Cum se traduce din limba română în limba greacă, slavoslovirea pe care o săvârșesc sfinții îngeri către Dumnezeu? Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot!
Invers: Din ebraică și greacă s-a tradus în română (și în alte limbi) - Sfânta Scriptură este scrisă în ebraică și greacă și nu în română. În greacă este Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαωθ! - Aghios, aghios, aghios Domnul Savaot! - „Savaot” este un cuvânt ebraic ce nu a fost tradus în Septuaginta ci a fost preluat ca atare. Înseamnă „Domnul puterilor” - uneori explicat și ca și „Domnul oștirilor”.
15Este bine sa luam aghiazma și anafura în zilele de dulce, dimineața pe nemâncate? Aghiasma mica sau mare?
Da, este foarte bine. Aghiasma mică. Aghiasma mare se ia în condiții speciale (de la Bobotează începând pe o perioadă de 7 zile etc.)
16Daca mereu e cineva mai vrednic, păi, atunci nimeni nu mai ajută pe nimeni, toți suntem paralizați și așteptăm să vină Hristos să ne ajute El direct.
Nu e chiar așa cu toate că, oarecum, da - suntem paralizați și „așteptăm” să vină Hristos să ne ajute El direct - însă Hristos vine într-adevăr, și ne vorbește în conștiința noastră. Deci tot timpul trebuie să ne luptăm duhovnicește ca să ne curățim conștiința ca să putem să ascultăm ceea ce are Domnul să ne spună. Deci nu facem ceva pentru că ne socotim vrednici - sau nu. Asta e o optică egoistă care duce la agnosticism sau chiar la ateism. Facem ceea ce dorește Domnul - facem voia lui Dumnezeu. Voia Acestuia, desigur, o validăm totdeauna cu oamenii prin care ne vorbește Domnul. Vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/07/02/decizii-corecte-in-hristos/
17Noi, cei care purtăm numele Arhanghelilor Mihail, Gavril sau Rafail, îi avem ca îngeri păzitori pe ei sau avem alți îngeri păzitori?
Nu. Fiecare om are îngerul păzitor propriu. Nu toate Mihaelele au același înger păzitor.
10 Comment
Parinte,pozele cu flori pe care le postati sunt facute de dumneavoastra, din mediul in care traiti?🌹
Unele da, altele nu. Aceasta nu e. E din România, de la o creștină colaboratoare. 🙂
Parinte, rugaciunea mintii poate fi facuta in timpul lucrului, (sunt programator) doar cu buzele? Simt ca nu ma distrage foarte mult, dar ma intrebam daca este un lucru bun. Multumesc anticipat!
Da, este bun. Dacă poți, fă-o.
Eu am 2 copii carei-am pierdut in sarcina…unul la inceput inceput,si unul la 12 saptamani.l am inmormantat …imi amintesc ca acum 2 ani eram foare necajita pentru ca nu stiam daca sufletul lor sta bine….si am cerut un semn,ceva de la Dumnezeu…un pic mai tarziu mama mea mi a zis ca pe mormantul sau o planta de pe un vas a facut radacini si crestea foarte mare.acuma mormantul e acoperit de planta asta..este unicul asa….eu am interpretato ca semnul care l am cerut…o planta vie care creste asa salbatica doar pe mormantul lui…foarte frumos.
nu stiu daca am facut bine sa intrpretez asa…dar asta este.
vroiam sa pun o intrebare a pro pro de asta…se poate pune o cruce pe mormanturile de copii morti in pantece?
Sărut mâna, Părinte Teologos! Doresc să vă întreb cum se procedează cu acele bucăți de pânză neagră ( ce se pun în piept participanților la înmormântare), mai ales dacă au rămas și câteva nefolosite? Mă iertați, pomeniți! Doamne ajută!
Poate că e mai bine să le ardem.
Vă mulțumesc!
Doamne ajuta! Părinte am citit că îngerul păzitor de la Dumnezeu este pe umărul drept iar îngerul rău trimis de satana stă pe umărul stâng. Care este părerea dumneavoastră? Mulțumesc.
Da, așa se spune, însă nu există o dogmă în Biserică pe tema asta.