Ascultați pe IPS Athanasie de Limassol care ne dă cu multă duhovnicie, discernământ și umor sfaturi practice pentru viața duhovnicească a fiecăruia dintre noi, sfaturi extrase din tradiția multiseculară a Sfinților Părinți din Sfântul Munte.
Audiție plăcută! (transcriptul este după video)
Sfaturi practice pentru viața duhovnicească
Vreau să vă spun ceva practic: e exact însăși Tradiția Bisericii să luăm parte la Liturghie, la Împărtășanie aducând darurile noastre la biserică. Și asta nu pentru că biserica are nevoie de ofranda noastră…
Vai de mine! Ce să le facă? Nu există această nevoie azi…
Însă noi avem nevoie să învățăm să oferim ceva al nostru la biserică și apoi să luăm din Împărtășanie aceste Daruri sfințite.
Știți ce binecuvântare dă în familia noastră, în casa noastră, nouă, lucrurile simple?…lucrurile simple…
Icoanele
Când un om vrea să înceapă viața duhovnicească și vrea să înceapă să învețe să se roage, atunci, desigur trebuie să facă ceva ce e simplu: să-și facă, să-și creeze un loc unde să poată să se roage.
Să ia una-două icoane a lui Hristos și a Maicii Domnului, să învețe să aprindă o candelă acasă la el, să aprindă o lumânare, să aprindă tămâie.
Când vine la biserică, să aducă prescura cu pomelnicul.
Anafura și agiasma
O altă tradiție importantă e următoarea: (și în Cipru există puțin, însă e prezentă mai ales în Grecia). Nu aveți posibilitatea să mergeți la biserică în fiecare zi, la Liturghie și, deci, pentru cei mai mulți există posibilitatea să vă împărtășiți de puterea sfințitoare a Sfintelor Daruri și a altor mijloace sfințitoare ale Bisericii în fiecare duminică sau la alte intervale de timp.
Însă, dacă ne obișnuim să avem acasă aghiasmă, anafură și în fiecare dimineață înainte să mergem la muncă, ne facem rugăciunile de dimineață și ne închinăm la sfintele icoane și ne blindăm cu toate aceste arme duhovnicești pe care le oferă Biserica, luăm și anafura și aghiasma pe care le avem pregătite.
Știți ce importanță are lucrul acesta?
De câte ori oamenii s-au vindecat și multe probleme sufletești și duhovnicești s-au rezolvat la mulți oameni pentru că primeau acest dar sfințitor al anaforei și al aghiasmei în viața lor de zi cu zi.
Îmi amintesc că mulți stareți din Sf. Munte, concret Sf. Paisie, spunea părinților care aveau probleme cu copiii lor sau cu soții lor, aveau repulsie, nu primeau pe Dumnezeu, nu se puteau împărtăși, – să le pună în ceaiul sau laptele lor, aghiasmă.
Și chiar, așa, fără să o știe, fără să o vrea, luând aghiasma, încet-încet, ca oameni ce sunt, există o deschidere în sufletul lor și acest har sfințitor influența, și de multe ori și la mulți oameni pentru că, fie și în necunoștiința lor, primeau harul sfințitor al tainelor Bisericii, după cum se întâmplă și în mod contrar cu toate acestea care le fac oamenii care conlucrează cu lucrările demonice.
Puterea sfințitoare
Știți că atunci când se fac vrăji (energii demonice) care se fac cu conlucrarea Satanei, chiar dacă nu ne înrobesc pe noi cei din Biserică, însă energia se vede și înconjoară pe om.
Analog însă, și reversul, bineînțeles, se întâmplă cu tainele Bisericii.
Când la un om îi dai ceva care e sfințit și acesta îl ia, atunci el se sfințește. După cum se sfințește și locul.
Sfaturi practice pentru viața duhovnicească: lucrurile simple
Cu alte cuvinte să spunem că un om începe de la un lucru simplu: pune o icoană a lui Hristos la el acasă. Și cineva, care nu face nimic altceva, zice: „În fiecare zi o să-mi fac Cruce și mă închin la icoana lui Hristos!” dimineața și seara.
Știți că și numai acest lucru are atâta putere că încet-încet o să activeze tot organismul său duhovnicesc.
Iar în viețile sfinților citim că foarte mulți oameni s-au mântuit, s-au folosit pentru că aveau simple obiceiuri bune.
Sfaturi practice pentru viața duhovnicească: relația cu Maica Domnului
Citim în Minunile Maicii Domnului că Maica Domnului a ajutat, a protejat și chiar a salvat oameni care aveau multe păcate și patimi pentru că aveau obiceiuri bune.
De exemplu: zilnic să zică o rugăciune la Maica Domnului sau să citească zilnic Acatistul Maicii Domnului.
Sau să se închine la icoana Maicii Domnului. Sau… ceva simplu. Ceva foarte simplu…Care e aproape nimic, însă Dumnezeu nu aruncă nimic din ceea ce Îi dăm.
Și numai o rugăciune să spunem, și un cuvânt să oferim lui Dumnezeu, Dumnezeu îl primește! De ce? Pentru că e Dumnezeu iubitor de oameni. Iubește pe om. Și nu numai că le primește ci le și valorifică.
Sfânta Împărtășanie
La fel, deci, e și aici: noi oferim pâinea (prescura) și vinul și uleiul și lumânarea și tămâia. Ce sunt aceste lucruri? Nimic – pentru Dumnezeu. Însă Dumnezeu le primește, le sfințește și ni le oferă înapoi ca cel mai mare dar.
Și exact acesta e punctul care ne face una cu Dumnezeu.
Când ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos, toate devenim una cu El. Este punctul comuniunii: atunci suntem una cu Hristos.
Nu știu cum să vă explic, însă aceasta înseamnă Biserica.
Nu sunt toate aceste cuvinte. Cuvintele pe care le spunem sunt pentru a ne conduce la momentul dumnezeieștii împărtășiri. În esență, lucrarea Bisericii este unirea, unitatea dintre om și Dumnezeu.
Din această cauză a venit Hristos însuși în lume și s-a făcut om.
Pentru asta a suferit toate pentru noi, a împlinit toată iconomia, ca să ne dea posibilitatea să devenim una cu El – nu intelectual, în gândul nostru; nu sentimental, prin simțurile noastre.
Ci practic, să putem să mâncăm și să bem Sângele Său, și așa înlăuntrul nostru să existe și să circule Sângele și Trupul lui Hristos.
traducerea: www.chilieAthonita.ro
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Sfânta simplitate… ❤️
Mulțumim!
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu Pacea, Iubirea și Bucuria Sa!
Mulțumim părinte pentru cuvintele frumoase și pline de Har!
Multă sănătate!🙏❤️
Multumesc pentru postare.
Doamne ajuta-ne!