Luptă să ridici, mai bine zis să închizi cugetarea în cuvintele rugăciunii, iar dacă, slăbind pentru pruncia ei, cade, ridic-o iarăși. Căci e proprie minții nestatornicia, dar e propriu lui Dumnezeu s o poată statornici. Mintea ta este ca un bebeluș care nu poate să stea pe picioarele lui. Numai bunul Dumnezeu ne poate crește. Maturizarea se face numai în lumina lui Dumnezeu. Suntem o civilizație de imaturi pentru că suntem departe de Dumnezeu.
Starea la rugăciune
Ce stare să ai la rugăciune? Dacă te-ai făcut vreodată vinovat faţă de judecătorul văzut, nu vei avea nevoie de alt chip în înfăţişarea rugăciunii tale, iar dacă nu te-ai înfăţişat nici tu vreodată şi n-ai văzut nici pe alţii cercetaţi, învaţă starea corectă din rugămintea celor bolnavi în faţa doctorilor, cînd e să li se taie şi să li se ardă vreo rană.
Deci dacă te vei îmbrăca în toată blândețea şi nemânierea, nu te vei obosi mult ca să slobozeşti mintea ta din robie.
De deprinzi mintea sa nu se depărteze niciodată, îți va fi aproape chiar și când te afli la masă.Iar dacă rătăcește neîmpiedicată, nu va putea să rămână niciodată lângă tine. Lupta noastră este întru această stabilizare – în ieșirea din moartea dezintegrării noastre.
Și cum se face asta?
Sculându-te din iubirea de lume și de plăceri, aruncă grijile. Dezbracă-te de gînduri, leapădă-te de trup. Căci rugăciunea nu e nimic altceva decât înstrăinarea de lumea văzută și nevăzută. „Că ce-mi este mie în cer?” Nimic. „Și ce am voit de la Tine pe pământ?” Nimic, decît să mă lipesc de Tine neîmprăștiat în rugăciune. Unii doresc bogăție, alții slavă, alții agoniseală. Iar dorul meu este să mă lipesc de Tine, să-mi pun în Tine nădejdea nepătimirii mele.
Nu face pe deşteptul în cuvintele rugăciunii tale! Căci gânguritul simplu şi nemeşteşugit al copiilor a înduioşat pe Tatăl lor cel din ceruri. Nu te porni la vorbărie, ca nu cumva prin căutarea cuvintelor să ţi se împrăştie mintea. Un cuvînt al vameşului a făcut pe Dumnezeu îndurător şi un cuvînt spus cu credinţă a mântuit pe tâlhar. Multa vorbire în rugăciune pricinuieşte minţii năluciri şi împrăştiere. Iar un singur cuvînt o adună.
Cînd simţi dulceaţă sau străpungere în rugăciune, rămîi în acea stare. Căci atunci se află cu noi păzitorul cel ceresc care se roagă împreună cu noi. Nu fi îndrăzneţ, chiar dacă ai dobândit curăţia. Mai degrabă apropie-te întru multă smerită cugetare şi mai multă îndrăzneală vei avea.
Modul rugăciunii spoveditoare
Înainte de toate să punem pe hârtia rugăciunii noastre o mulţumire sinceră către Domnul. În al doilea rând, mărturisirea sinelui şi zdrobirea sufletului întru multă simţire. Apoi să facem cunoscut Împăratului toată cererea noastră. Chipul mai înainte arătat al rugăciunii noastre e cel mai bun, precum s-a spus unui frate oarecare de către Îngerul Domnului
Începutul rugăciunii alungă, printr-un singur gând (μονολογίστως) – „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, atacurile, de la începuturile lor; la mijlocul ei, cugetarea se statorniceşte în cele spuse şi gândite; – adică mintea nu mai este atrasă de diferitele înțelesuri – iar desăvârșirea ei este răpirea la Dumnezeu, statornicirea minții mai presus de orice gând și închipuire. Omul nu mai gândește prin depășirea gândirii, prin depășirea mișcării minții de la un înțeles limitat la altul și află odihnă, în contemplația iubirii lui Dumnezeu cel unitar.
Ieșind din moartea adică din separarea, dezintegrarea minții pricinuită de materie ne unim în noi și cu Dumnezeu în lumina inefabilă a iubirii Sale. Fără Dumnezeu totul este moarte.
Prin educarea minții ieșim din valurile distorsiunii noastre existențiale astfel încât în clipa în care ne întâlnim cu moartea ce ne explodează existența să-l avem pe Dumnezeu înăuntrul nostru astfel încât să nu fim singuri în fața morții – neantul monotoniei iadului – ci să fim împreună cu Dumnezeu – plinătatea fericirii Raiului.
Bazat pe Sfântul Ioan Scărarul
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
7 Comment
Mulțumim mult pentru aceste cuvinte pline de iubire de Dumnezeu!
Doamne miluiește!
Mărgăritare duhovnicești mi-ați dat, mulțumesc! Și ca să le aprofundez cred că o să le scriu cu mîna mea pe o hîrtie, cu pixul, precum luam notițe la școală. Părintele Iosif Vatopedinul ne învață să ne rugăm iar Domnul ne va „împrăștia ceața nopții întunecate și fără de lună a patimilor”, cît de frumos spus! Sărut mîna , binecuvîntați!
Domnul! Mulțumim până la pământ la Maica Domnului că ne-a învrednicit să fim de folos! Referitor la text: de ce nu îl tipărești? Nu ai acces la o imprimantă? Sau știi că poți să-l salvezi în dispozitivul pe care îl ai?(apropos, acum am adăugat și varianta audio)
Pot să-l tipăresc dar scriindu-l îl am mai bine în fața ochilor minții . O să și ascult, de fapt cînd trebăluiesc asta fac, ascult învățături duhovnicești și cred că nicio zi la mine nu e fără „Starețul meu Iosif Isihastul” audio. Trebuie să-mi revin, cu ajutoru lui Dumnezeu, din nelucrare. Maica Domnului să vă acopere! Sărut mîna!
Mulțumim pentru povățuirea duhovnicească ! Vă rog să mă iertați! Binecuvântați!
Mulțumim pentru acest site binecuvântați sa fiți
Amin! Asemenea!