Un program duhovnicesc corect și constant este esențial pentru reușita noastră pe toate planurile: duhovnicesc, social, științific, biologic. Însă foarte puțini dintre noi își dau seama de aceasta și încă și mai puțini știu cum să-și alcătuiască un astfel de program. Prezentăm mai jos, la cererea multora dintre voi, programul duhovnicesc tradițional din Sfântul Munte.
„Cine se scoală de dimineață departe ajunge”. Tradiția din Sfântul Munte, în general, pune începutul zilei la… …începutul zilei, adică la prima geană de lumină. Acest moment este important pentru că de acesta depinde și ceasul biologic al omului.
Program duhovnicesc: dimineața
Pentru că, însă, este dificil de aplicat acest moment, mai ales astăzi, se ia prin convenție ora 4 sau 5 pentru începutul zilei, în funcție de așezământul monahal. Deci trezirea ar fi bine să se facă cu 30 minute înainte astfel încât să fim pregătiți pentru slujbă cu pace și să fim deja acolo când începe. Când ne trezim trebuie să ne ridicăm imediat din pat și să ne depărtăm de acesta și să spunem o rugăciune de mulțumire către bunul Dumnezeu: „Doamne, mulțumesc că m-am trezit. Mulțumesc că încă sunt în viață. Ajută-mă și în ziua de azi!” și cele asemenea. După care ajută mult rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” spusă cu hotărâre.
Ceea ce trebuie mirenii să rețină este trezitul dimineața din timp astfel încât să aibă timp cu pace pentru rugăciunile de dimineață care, în mod normal, ar trebui să fie cea mai lungă rugăciune a zilei. La mănăstire în acest complex al rugăciunilor de dimineață intră și Sf. Liturghie. În lume, însă, presiunea programului și războiul vrăjmașului face pe om să nu se roage dimineață și, deci, să fie toată ziua încețoșat sub influența energiei demonice.
După aceea masa de dimineață sau, în alte părți, se ajunează până la prânz. Ceea ce este important aici este faptul că aceasta este masa principală a zilei. Seara se mănâncă (dacă se mănâncă) mai puțin pentru că nu este bine să fim cu stomacul plin când dormim.
Ziua
La muncă este foarte bine să avem un start bun, pentru că după cum va fi startul, foarte probabil, la fel va fi și sfârșitul. Iarăși, este foarte indicat ca să ne rugăm la lucru – sau continuu, dacă se poate, mai ales în cazul muncii manuale – sau dacă nu, în pauze scurte să ne rugăm, să ne reculegem. Asta desigur că se impune mai ales înaintea unor decizii importante.
De asemenea, ar fi foarte bine ca să se doarmă la amiază (mai ales dacă e cald) pentru că atunci omul are o cădere din punct de vedere biologic. Desigur că, în anumite medii este greu de realizat acest lucru.
Program duhovnicesc: seara
Seara este rezervată rugăciunilor de seară, persoanelor (familie, prieteni) și studiului. Da, trebuie să citim, să învățăm. În fiecare zi să citim puțin din Scriptură, din Noul Testament. Puțin, dar să fie. Tot seara este bine, în funcție de caracter, să facem o mică introspecție: ce am făcut bine, ce am făcut rău. Pentru ce am făcut bine, să-i mulțumim lui Dumnezeu, pentru ce am făcut rău să ne cerem iertare și să încercăm să nu mai facem. Dacă păcatul este mai mare, atunci este necesară spovedania. Să avem grijă însă să nu le lăsăm pe ultima clipă când toropiți de somn nu vom mai putea să facem nimic.
Un caz special aici este cel al privegherilor, al slujbelor de noapte, care se fac de sărbători adică în zilele în care harul este mare. Atunci slujbele sunt mai lungi, mai frumoase și utrenia, care este cea mai lungă din rugăciunile de dimineață, se mută seara până noaptea târziu pentru a se exploata harul. Rugăciunea de noapte este mai roditoare însă e o asceză mai grea ce nu poate fi susținută de oricine încontinuu, mai ales dacă are un program obositor peste zi.
Somnul
Ne culcăm la ora necesară astfel încât să ne putem să ne asigurăm necesarul de somn zilnic. Omul doarme în cicluri de o oră și 30 de minute. Deci este foarte bine ca, dacă poate, omul să doarmă 6 ore. Trebuie să știm însă că problema somnului este foarte complexă și diferă mult de la caractere la caractere și, dincolo de asta Domnul poate să ajute mult pe cei ce se afierosesc Acestuia. Să nu se doarmă însă niciodată peste măsură, nici mult, nici puțin.
Însă mai presus de toate acestea, cel mai important lucru este constanța programului. În lume va fi dificil de menținut un program duhovnicesc constant, însă cu puțin efort o vom realiza. Dorim o lucrare ușoară și statornică în pofida uneia înalte care degrab se curmează.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
11 Comment
Mulțumesc tare mult!
Maica Domnului sa va ocrotească!
Mulțumim din suflet!
Doamne miluiește!
Foarte folositor ! Mai ales pentru mine care vreau să mă repun pe făgașul duhovnicesc ce l-am avut la început, rugați-vă Părinte și pentru mine, vă rog! Doamne, re”învață-mă îndreptările Tale!” Mulțumesc, Părinte! Sărut mîna!
Pomenim! Pomeniți! 🙂
Mulțumim Parinte
Va rog, dacă se poate sa ne spuneți despre rugăciunile care se fac noaptea pentru cei ce trăiesc în lume și care sunt orele?
Mulțumesc și Iertați-mă!
Doamne ajută!
După cum spuneam în articol, e mai bine dimineața devreme. Însă cum poate fiecare. Asta e o treabă de duhovnic, nu atât pentru că ar fi un secret sau ceva smintitor, ci pentru că depinde foarte mult de constituția fiecăruia, programul acestuia etc.
Vă mulțumim pentru înțelegere și sfătuire! Iertați-mă. Pomeniți-ne și pe noi nevrednicii!
Superb, mulțumim tare! Pomeniți!
Cu plăcere! Pomenim!
Din punct de vedere trupesc, fizic, are vreo importanta pozitia in care ne facem canonul ?
In ce pozitie trupeasca ar trebui sa ne facem canonul/sa ne rugam: in picioare, in genunchi, asezati pe un scaun/scaunel, la o masa, in fata unei icoane, cu fata spre rasarit etc. ?
Da, are importanță. În picioare, căci în picioare se împlinește persoana. În fața unei icoane ar fi mai bine, spre răsărit ar fi mai bine însă acestea fiecare cum poate. Mult mai importantă este poziția în picioare.