[Notă: pentru lizibilitate, vom lua cazul unui bărbat care dorește să devină monah; pentru genul feminin e analog]
Cum pot deveni călugăr?
Cum poate cineva să-și dea seama dacă voia lui Dumnezeu este să intre într-o mănăstire?
Faza teoretică
Dumnezeu dă întâi de toate acest gând în inima celui pe care îl cheamă. Dincolo de asta Dumnezeu dă un simțământ de deșertăciune relativ la lume și, pe de altă parte, o dragoste mare față Hristos, față de Împărăția Cerurilor.
De asemenea, cel care se întreabă „cum pot deveni călugăr” nu se gândește să întemeieze o familie sau nu se gândește la un viitor luminos în familie. El nu se mai vede odihnit în lume, cu toate că nu urăște oamenii.
Pentru a vedea, însă, practic dacă suntem de monahism, trebuie să mergem la mănăstire și să stăm practic acolo mai multe zile și să intrăm în programul duhovnicesc al mănăstirii respective, fără nicio obligație. Asta se poate face în concediu, vacanță. Acolo trebuie să discutăm cu părinții duhovnicești, în principal cu starețul pentru a ne clarifica gândurile.
Cum pot deveni călugăr: faza practică
Sigur, însă, ne vom declara intenția către starețul obștii. Desigur, la început, dacă obștea este mare, nu putem vorbi cu starețul – vom spune asta unui părinte / bătrân spiritual din obștea respectivă. De multe ori primul arhondar sau un ieromonah se potrivește acestui rol. În orice caz, ultimii care vor lua decizia finală vor fi starețul și noi.
Până atunci, vom rămâne pur și simplu la așezarea monahală respectivă și vom intra în programul zilnic care cuprinde slujbe, ascultări, odihnă și canon zilnic de rugăciune personală pe care le vom primi de la stareț – fie direct, fie printr-un duhovnic. Ascultarea și canonul (regula) personală de rugăciune vor fi în conformitate cu constituția și abilitățile corpului nostru. De obicei, la început, ascultarea primită este ușoară pentru a ne lăsa să ne obișnuim din mers și să ne dăm seama dacă ne dorim cu adevărat această viață, deoarece uneori există doar un gând trecător.
Cum ne dăm seama
Dacă vom vedea că, dincolo de micile necazuri, viața noastră este lină și duce la curățirea minții și adâncirea vieții duhovnicești atunci înseamnă că suntem pentru mănăstire. Acest lucru, însă, trebuie aprobat de un părinte duhovnicesc pentru că, mai ales pentru începători, avansul duhovnicesc real este uneori detectat fals din cauza lipsei de experiență care se manifestă în multe forme care variază de la un entuziasm superficial și necontrolat până la o frică și sensibilitate exagerată față de toate ispitele și necazurile reale, exagerate sau chiar pur imaginare.
Totdeauna avem nevoie să întrebăm pe cineva experimentat atunci când luăm decizii importante și aceasta este una dintre cele mai importante decizii pe care le putem lua.
Trebuie să știm, însă, că chemarea pentru monahism și potrivirea noastră pentru mănăstirea la care ne gândim sunt două lucruri diferite. Putem să fim pentru monahism, însă nu pentru mănăstirea respectivă. De departe, cea mai importantă relație este relația cu conducătorul duhovnicesc al locului. Această relație cu un povățuitor este ceea ce trebuie să căutăm.
Cum pot deveni călugăr: Condiții necesare
În clipa în care ne hotărâm să devenim monahi, trebuie să fim liberi de legături legale. Unele dintre cele mai obișnuite legături, dar nu singurele, sunt datoriile pe care trebuie să le plătim singuri și căsătoria. Dacă altcineva – de exemplu familia noastră – ne va plăti datoriile și, în cazul căsătoriei, avem consimțământul soției, atunci suntem liberi.
Cunoașterea limbii așezării – de obicei greacă în Sfântul Munte sau la Locurile Sfinte – este de preferat, dar engleza va fi, de asemenea, destul de acceptabilă în majoritatea locurilor. Bineînțeles că româna poate fi folosită la așezămintele românești.
Secretele pentru a reuși ca om spiritual – mai ales ca monah pe Muntele Athos – sunt: ascultarea pentru că fără aceasta nu se poate în viață orice dar ar avea cineva, smerenia, canonul și programul constant.
Să avem grijă la râvna noastră să nu dispară și să nu pierdem timpul, deoarece dacă lumânarea noastră se va stinge atunci vom rămâne în întuneric. Harul lui Dumnezeu se ascunde după 3-4 ani. Dacă până atunci prin ascultarea noastră am reușit să ne agonisim har, lucrurile sunt mult mai ușoare.
De asemenea, desigur, trebuie să avem grijă la capcanele comune ale începutului. Niciodată nu ne credem gândului și totdeauna întrebăm.
Astfel se răspunde la întrebarea cum pot deveni călugăr.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
9 Comment
Nu este bucurie și împlinire mai mare decât să-L slujești pe Bunul Dumnezeu și pe aproapele. Dar mai ales pe stăpâna Muntelui Athos: Preasfântă, Preacurata și Preaminunata Fecioară și Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare trebuie să ne găsim calea pe care Bunul Dumnezeu ne-a rânduit-o. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu Te rugăm ascultă rugăciunea nevrednicilor robi și vindecă-ne pe toți de bolile grele, de bolile știute și neștiute.
Așa este. Dumnezeu toate cu înțelepciune le-a făcut. Și asta exclude monotonia.
Mulțumim parinte Theologos.
Sa ne ajute Maica Domnului sa devenim cu adevărat călugări !
Amin! Să nu uităm că lumina călugărilor sunt îngerii! …și lumina mirenilor sunt călugării. E o mare răspundere din partea noastră.
Părinte eu acum sunt in boală și am avut nevoie de un cuvânt de la duhovnicul meu și nu am primit,programul de rugăciune nu îl respect și am o stare foarte urâtă… este o luptă din care știu că pot ieși dacă ofer dragoste adică ore la rugăciune.
Și am gând să renunț la Rugăciune.
Acum mă simt părăsită de duhovnic și mă sperii că de moarte să fiu părăsită de bucuria Rugăciunii de care sunt conștientă că nu este de la mine…
Vă rog Părinte drag dăruiți mie un Cuvânt!
Am cunoscut ce înseamnă Dorul de călugărie și de Dumnezeu și nu mai vroiam cu lumea așa cum nici acum nu mai vreau…
Incerc și cer dragoste de la Bunul Dumnezeu cât să nu fiu povară pentru soț copii și părinți!
Mi-a fost milă de ei să plec și să i las…
Dar cunosc că adevărata trăire curata pentru Dumnezeu este numai în curțile Lui Dumnezeu adică Mănăstirile!
Dar mai cunosc acum că eu sunt o fire comodă și ușor supărăcioasă , mândră… adică la mănăstire nu avea ce căuta…In inima mea îmi doresc să rămân măicuța chiar dacă în lume este greu…Amin
Părinte atunci când apare sentimentul de monotonie, de gol,de urât de moarte poate fi o părăsire a harului Lui Dumnezeu?
Marina ,nu este neaparat o parasire a harului, El de multe ori isi ascunde prezenta,sa nu credem noi ca am ajuns la mari nevointe ..dar nu trebuie sa te nelinistesti ,trebuie sa te smeresti mai mult caci din mandrie ne lasa Domnul sa alunecam spre intuneric..
Pe toate le vei depasi daca te vei ruga.Pace tie!
Bogdaproste!