Am adunat de prin comentarii și din alte canale de comunicații cu noi, cele mai folositoare întrebări (în opinia noastră) din săptămâna în care a trecut care pot fi aplicate tuturor, mai mult sau mai puțin. Aceste întrebări le socotim de interes general, însă răspunsul lor nu necesită un articol întreg.
Am scos detaliile personale din întrebări și le-am editat puțintel, pentru a fi lizibile, păstrându-le însă limbajul și intenția lor inițială.
Cu darul lui Dumnezeu, dacă mai sunt și în viitor astfel de comentarii iar acest tip de articol se dovedește folositor (scrieți in în comentarii!) vom face și alte articole de gen.
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Întrebări și răspunsuri:
Nimic. O himeră. Termenul de IA este de fapt unul mai degrabă jurnalistic și are un sens de „magic” în el.
Da, există cunoștiința lumească și cea duhovnicească.
Vezi postarea de la https://www.chilieathonita.ro/2021/08/06/parintele-teologos-schimbarea-la-fata-lumina-necreata-si-cunostinta-adevarata/
poate că ar fi bine să avem o imagine mai clară despre:
1.) păcat, ca și distorsiune ontologică de la scopul nostru care este perfecțiunea personală veșnică - vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/07/16/definitia-pacatului/
2.) Ortodoxie ca și știință medicală corectă ce are ca scop vindecarea sufletului - vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/06/17/ce-este-ortodoxia/
3.) (bonus). Dacă m-ar speria tehnologia, nu m-aș fi ocupat zi de zi de aceasta, din fragedă pruncie. Trebuie, însă, după cum am spus în clip (la https://www.chilieathonita.ro/2021/08/17/parintele-teologos-inteligenta-artificiala-implicatiile-duhovnicesti-in-cotidian/ ), să fim noi stăpânii acesteia și nu ea stăpâna noastră.
Pe de altă parte, tu, observi într-adevăr un fenomen și acesta este fenomenul noului. Un lucru nou poate să înrobească mult mai ușor mintea cuiva din cauza pantei abrupte de creștere a plăcerii provocate de un lucru nou și din cauza aceasta, în general, Biserica recomandă cumpătare, examinare în timp și o gândire temeinică în cazul adopției unui fenomen nou, pentru minimizarea acestei forțe de atracție ce constituie cauză de păcat.
[asp_product id="3108"]
13 Comment
Foarte utile și binevenite aceste lămuriri! Mulțumim!
Da, este folositor și acest tip de articole. Mulțumim!
Mă iertați pentru îndrăzneală, ați considera util să faceți cândva și o postare despre înțelegerea voii lui Dumnezeu pentru noi, adică pentru fiecare în parte? Am mai citit în epistolele Sfântului Iosif Isihastul, câteva idei. Accentul cade pe răbdare, pe așteptare îmbinată, desigur, cu rugăciunea. Poate că o prezentare sau un articol cu idei coerente, de bază și de la alți Sfinți Părinți, ne-ar clarifica pe mai mulți. Mulțumesc.
Doamne miluiește!
Da, mi-au cerut și alții. Notat. Pomeniți!
Un schelet pentru aflarea voii lui Dumnezeu îl poți găsi aici:
https://www.chilieathonita.ro/2021/07/02/decizii-corecte-in-hristos/
Sărut mîna ! Subscriu la celelalte comentarii, cu mențiunea că cel mai mult mi-a plăcut „bonusul”. Iertați !
😉 Da, eh – ce să facem… Dacă nu știm să ne sfințim, măcar să facem voia Domnului în ceea ce știm.
Ar fi bine venit si un topic cu Intrebari si raspunsuri.
Saru’ mana si Doamne ajuta! Va multumesc si da, consider de folos si tipul acesta de articol, ne poate privi pe toti la un moment dat. Eu as mai veni daca imi permiteti, cu 2 intrebari, care pentru mine cel putin sunt cu un iz de nedumerire si anume:
1. cumva de mic copil am dus cu mine ideea ca monahii in special pot ajunge desavarsiti si sfinti mai sigur si mai usor decat cei ramasi in lume, intrucat se deconecteaza oarecum de la tot ce e lumesc si implicit de la tot ce vine la pachet cu acest lumesc, si au la dispozitie pretiosul timp, care pentru cei ramasi in lume parca este tot mai scurt, tot mai ocupat. Si din acest motiv ne lipseste in comparatie cu monahii, timpul necesar pentru interiorizare, pentru procesele de constiinta, pentru a medita mai adanc, si pentru a putea ramane conectat la Dumnezeu. Cum poate deci omul de rand, din lume, sa isi implineasca si indatoririle fata de familie, copii, societate si in acelasi timp sa se puna pe drumul care duce catre desavarsire?
2. Care este atitudinea cea mai corecta si bineplacuta lui Dumnezeu pentru situatia in care tocmai cei din casa, din familie, ajung sa faca presiuni din cauza vaccinului – care stim prea bine ca aduce o limitare de drepturi, indiferent de cine ar sustine contrariul? Mi se pare ca inevitabil se ajunge la conflict, ba chiar mai mult la „ura”. este dureros… Cum gestionam acest tip de problema mai ales ca este vorba de cei mai apropiati oameni noua? Mi-e teama ca se va ajunge la o dezbinare cumplita, de genul daca nu esti cu mine, esti impotriva mea. Si pe viitor se va pune din nou aceeasi problema legata de accepatrea LGBT si a educatiei sexuale din scoli….
Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va aiba in paza! Va multumim pentru lucrarea si jertfa dvs., sa fie primite!
1. Desigur că nu poate la măsura la care poate monahul. Din cauza asta sunt și mănăstirile, nu? 🙂 Însă dacă tăiem grijile pentru a avea timp și atenție, spunem rugăciunea lui Iisus când putem și avem un program constant duhovnicesc și de slujbe, nu suntem departe de Împărăția Cerurilor.
2. Amânăm discuția – „mai încolo”, „nu mă pricep”, „nu știu”, „să mă interesez”, „nu am o opinie formată, încă” …de fapt, ăsta e adevărul, nu? După asta, schimi discuția pe un subiect mai de folos sufletesc, mai ales dacă vezi că se escaladează. Dacă este vorba de un subiect de păcat frontal (LGBTQ, educație sexuală) atunci spui un „nu!” ferm și tai discuția la fel de ferm.
Va multumesc mult pentru sfatul dvs, am sa tin minte asta! Sa aveti o saptamana binecuvantata si spor in tot lucrul bun. Doamne ajuta si sarut mana.
si un al 3 lea punct, va rog sa ma iertati:
de curand am auzit o informatie, stiti cumva daca este sursa veridica, cum ca Sf Cuv Parinte Paisie Aghioritul ar fi spus ca se va inventa o boala ca sa puna pecetea? Si in afara de internet, unde cautand dupa „Laminina” gasim ca este o proteina in forma de cruce in organismul nostru, unii sustinand ca ar fi asa numita celula a lui Dumnezeu sau amprenta lui Dumnezeu in insasi codul nostru genetic, In scrierile de la Sf. Parinti, ati intalnit vreodata vreo informatie sau referire la aceasta tema? Stiu ca nu este o informatie cu vreun folos pentru mantuire, sunt voci insa care sustin ca se doreste a se ajunge pana la a 8 a doza de vaccin, si scopul ar fi chiar schimbarea treptata de ADN respectiv inlaturarea din noi a constiintei de Dumnezeu. Doamna Aspazia Otel Petrescu a amintit ceva legat de acest fapt, intr-un interviu pe tema nano particulelor…
Ref. la Sf. Paisie: Da, am auzit – însă nu lua informația ca sigură pentru ce avem acum pentru că sunt f. multe variabile la mijloc. Dincolo de asta, știu că pe seama lui se pun multe vorbe care nu le-a zis.
Ref. la „laminia” – Mda, am găsit la Sf. Părinți însă CONTRARUL: Dumnezeu nu face așa ceva – e global și total transcendent. El a făcut omul după chipul și asemănarea Lui și nu o celulă (Sf. Grigorie Palama). Pe de altă parte, da, unii Sf. Părinți vorbesc despre minte ca și „amprenta lui Dumnezeu” în noi – nici vorbă de celule/coduri genetice. Lasă „vocile” respective.
Am inteles, sunt multe informatii de genul, care mai degraba ne imprastie mintea si ne seaca timpul, nu ne folosesc. Cu siguranta, cu cat inaintam in vreme, ni se vor limpezi tot mai mult „apele” lumii in care traim. Va multumesc frumos inca o data! 🙂 Doamne ajuta si toate cele bune!
Va multumesc mult pentru sfatul dvs, am sa tin minte asta! Sa aveti o saptamana binecuvantata si spor in tot lucrul bun. Doamne ajuta si sarut mana.