Chiar dacă regulile iconografiei spun că toți sfinții ar trebui să fie cu părul negru și ochii negri, știm din tradiție și de la sfinții care au văzut-o pe Maica Domnului că este blondă, cu părul de culoarea grâului copt și cu ochi albaștri.
Ea seamănă cel mai mult cu icoana Ierusalimitisa (fotografia de mai sus) sau, după alte relatări, cu Paramythia.
Sfântul Paisie când dorea să meargă la Ierusalim, a văzut-o pe Maica Domnului cum arată în realitate și cum și-a introdus actele Sfântului Paisie în sân, spunându-i „Le rezolv eu” și într-adevăr în scurt timp problemele cu viza ale Sfântului Paisie s-au rezolvat.
Maica Domnului este foarte înaltă, are degetele lungi și, de obicei, este îmbrăcată ca o călugăriță. Ea radiază un respect formidabil, cu toate că cineva se poate apropia foarte ușor de ea dacă dorește să-i ceară ceva.
Am văzut acest lucru la căsătoria din Cana, unde slujitorii s-au dus la ea să ceară ajutor, și nu la conducătorul nunții, de unde ne dăm seama că ea era persoana cu cea mai mare autoritate acolo, pentru că pe vremea aceea nu era cunoscut Fiul ei.
Toți cei care au văzut-o dau mărturie de fecioria ei absolută. Experiența Maicii Domnului convinge pe oricine de curățenia ei mai presus de orice descriere. Din cauza aceasta, toți sfinții părinți vorbesc fără ezitare și fără să dezbată fecioria Maicii Domnului. Este o experiență mai presus de orice îndoială.
Experiența Maicii Domnului
Nimeni din cei ce au avut experiența Maicii Domnului nu pot să o uite, pentru că harul ei este cu totul dintr-o altă lume. Aici pe pământ Maica Domnului nu a avut absolut nimic, fără numai haina de pe ea. Asta o vedem în clipa în care Mântuitorul, pe Cruce fiind, i-a încredințat Sf. Ioan Teologul pe mama Lui, iar evanghelistul notează că „în acea clipă a luat-o la sine” (In 19,27) să o îngrijească. Nu a spus că „s-au dus să ia bagajele Maicii Domnului și după aceea au mers la casa Sf. Ioan” ci că „în acea clipă”.
Dacă doriți să vedeți cât de duhovnicesc este cineva, cât de ortodox este cineva, întrebați-l despre Maica Domnului și pe baza răspunsului său vă veți da seama. Nu-l întrebați despre Sfânta Treime pentru că e posibil să intrați în labirinturi din care cu greu se mai poate ieși. Întrebați persoana respectivă despre Maica Domnului și veți vedea. Maica Domnului este marea taină a Bisericii.
Ea, împreună cu Fiul ei, au fost cele mai frumoase persoane din lume, de o frumusețe cu adevărat dumnezeiască, care nu este din lumea aceasta. De aceea, când Iisus a fost batjocorit și bătut în Sanhedrin, au aruncat peste El o haină. Acest lucru s-a făcut pentru a nu-i vedea fața Sa dumnezeiesc de frumoasă deoarece nimeni care Îl vedea la față, nu-L putea bate. Semăna pe Mama Lui.
Bazat pe Evanghelia Sfântului Ioan Teologul, Sfântul Nicodim Athonitul, Sfântul Paisie Athonitul
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
11 Comment
Astăzi Părintele meu duhovnicesc ne-a spus că din Sfîntul Munte vine „lumina”, iată , cîtă dreptate are ! Vă mulțumesc Părinte, vă mulțumesc Părinților din Sfîntul Munte al Maicii Domnului !
Noi mulțumim pentru prezența voastră!
Vă mulțumesc mult și eu și consider că mai am multe de învățat de la dumneavoastră.
Doamane ajută!
Ar fi vrut si ar fi putut sa citesc ore si ore despre Imparateasa Cerului si al Pamantului!Ea este bucuria noastra, ajutorul nostru, nadejdea noastra, Maica noastra!
Va multumesc pentru postarea voastra, este minunata!
Mii de multumiri pentru postarile din Sfantul Munte Athos. Sunt in Canada si am nevoie si apreciez foarte mult aceste indrumari duhovnicesti. Doamne ajuta !
Noi mulțumim la Maica Domnului până la pământ! Rugați-vă pentru noi să vă putem odihni!
Dionisie areopagitul : ” Am ajuns in casa lui Ioan, unde era Maria. Înaltă , peste mijlocie, foarte zveltă, cu mâini delicate și frumoase , culoarea pielii că aurul, ochii că măslina coaptă , ovalul feței desăvârșit. Se purta in culorile fecioarelor , vorbea puțin și era foarte activă . Tot ce făcea ea era desăvârșit. Se mișca cu o grație firească pe care cu anevoie o au chiar împărătesele născute în purpură. Cat am stat in casa ei , ea nu a mâncat cu noi , ci numai seara se retrăgea cu femeile ei pentru a sta la masă. Ne-a vorbit multe despre Fiul ei, multe lucruri tainice. Toată înfățișarea ei și purtarea ei erau atât de dumnezeiești , atât de delicate, încât dacă n-aș fi știu că nu e ea Dumnezeu, m-aș fi închinat in fața ei ca unui Dumnezeu . Dar știam că ea L-a zămislit in pântecele ei pe Dumnezeu. Graiul ei era plin de bunătate și era încet . Cu multa sfială vorbea și nimeni n-ar văzut-o în viața ei strigand sau vorbind cu voce tare și răstită sau cu iuțime „.
Autenticitatea acestui text este foarte, foarte discutabilă – ca să nu spun mai mult. Citiți puțin mai mult ce a scris într-adevăr Sf. Dionisie Areopagitul.
https://youtu.be/qi-__46q-Go
Este dintr-o predică a părintelui Vasile Ioana de la biserică Sfântul Nicolae dintr-o zi. Am atașat linkul.
Mulțumim! P. Vasile citează dintr-o sursă – cum spuneam – foarte discutabilă, dacă nu apocrifă. Sf. Dionisie este o mare problemă a istoriei – cu atât mai mult în cazul acestui text. Operele complete, publicate de Sf. Dumitru Stăniloae sunt aici: https://www.paideia.ro/ro/e-book/2249-opere-complete-sfantul-dionisie-areopagitul-9786067485820.html . Nu se cunoaște în lumea teologică existența unui astfel de text de încredere a Sfântului relativ la Maica Domnului.
Epifanie Monahul, in lucrarea „Cuvănt despre viaţa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi anii ei”, ne zugrăveşte chipul Maicii Domnului. „De statură era mijlocie, iar unii spun că era ceva peste cea mijlocie, pielea avea culoarea grăului, părul blonziu, ochii frumoşi de culoarea alunii aurii, sprăncene negre, nasul drept, măinile, degetele şi faţa lungi, plină de graţie şi frumuseţe dumnezeiască, neinfumurată, nesofisticată, neatinsă de moliciune, avănd o smerenie covărşitoare, de aceea cum insăşi a zis, a căutat spre ea Dumnezeu cănd L-a mărit pe Domnul (Lc 1, 46-48); iubea şi purta haine nevopsite, martor fiind sfăntul ei văl (mapharion)”, scrie Epifanie Monahul. Acelaşi părinte, inspirat de izvoare vechi bisericeşti, scrie despre vieţuirea in templu a Fecioarei Maria : „Iar purtarea ei era aceasta: serioasă in toate, vorbind puţin, repede la ascultare, plăcută la vorbă, lipsită de indrăzneală faţă de orice om, fără să rădă, netulburată, fără să se mănie, inchinătoare, respectuoasă, cinstind şi inchinăndu-se oricărui om, astfel incăt toţi se mirau de inţelegerea şi vorba ei”