Părintele Pimen Vlad descrie într-un mod impresionant cum arată un om cu adevărat duhovnicesc din zilele noastre: maica stareță de la Kato Xenia – maica Nimfodora.
În această a doua parte a reportajului duhovnicesc de la mănăstirea Kato Xenia, veți vedea și imagini cu bucata din Sfântul Brâu care există acolo precum și interioare ale bisericii și paraclisului.
În acest reportaj, părintele Pimen Vlad ne prezintă mănăstirea – și face un mic apel umanitar pentru maicile de acolo.
Vizionare plăcută!
Câteva date despre mănăstirea Kato Xenia
În prima parte am prezentat precesiunile care au avut loc trei zile la rând cu Icoana și cu Brâul Maicii Domnului. În una din zile s-a mers în pelerinaj până la mănăstirea veche, un kilometru, cu rugăciuni pentru ploaie. Au fost prezenți mulți oameni. Cât a fost posibil s-a făcut cu mult drag de către toți împreună. În continuare vă voi prezenta câteva lucruri despre mănăstire și despre maica stareță de aici care este cu viață sfântă.
Brâul Maicii Domnului
Aici la mănăstirea Kato Xenia din Panaghia avem Brâul Maicii Domnului despre care v-am mai vorbit. O bucată din Brâul Maicii Domnului se află aici și altă bucată la mănăstirea Vatopedu. Acest Brâu a fost împletit chiar de Maica Domului din păr de cămilă. Cei care doriți puteți veni să vă închinați aici la mănăstire pentru că e binecuvântarea Maicii Domnului. Am vrut să vă arăt și vouă, celor care nu ați avut ocazia să ajungeți și să îl vedeți, ce minunat este Brâul Maicii Domnului. Aici este și Icoana Maicii Domnului.
Stareța mănăstirii, om cu viață sfântă
Pe lângă Brâul Maicii Domnului și Icoana Maicii Domnului, aici la mănăstire este o stareță cu viață sfântă. Pot spune chiar, o stareță care mi-a ajuns la suflet. Ea are smerenie multă, dragoste și bunătate. Nu o să o vedeți niciodată țipând, supărată, nervoasă, mânioasă, ci întotdeauna plină de dragoste și bunătate. Așa conduce ea mănăstirea și pe celelalte maici, cu răbdare, cu smerenie și cu dragoste.
Nu am văzut-o niciodată cu vreo cruce mare la gât. Nu i se vede crucea, o poartă pe dedesubt. Și nici cu baston sau cârje. Niciodată! Știți cum o să o vedeți mereu? Aprinzând candelele în biserică, făcând paracliserie, cu cădelnița, ieșind cu sfeșnicul în fața preotului, la vecernie, la liturghie, ca o simplă ascultătoare. Nici nu îți dai seama că-i stareță. Și dacă nu mă înșel, are în jur de 70 de ani (o persoană din public precizează că stareța are 65 de ani)… Auziți, 65 de ani!
Și de când o știu, de aproape 20 de ani, așa a fost întotdeauna. Smerită, la locul ei, nu îți dai seama că e stareță, nu o deosebești de celelalte maici. Cu răbdare, dragoste și smerenie față de toată lumea și multă umilință. Vezi pe chipul ei o umilință ce pare că izvorăște din interior. Bunătate și dragoste! Dacă vreți să vedeți o adevărată stareță, aici o găsiți! Un model, un pateric viu putem spune! este un model și pentru celelalte starețe, care vor, bine-înțeles să urmeze această cale, a dragostei și a bunătății.
Prezentarea interiorului bisericii
Chiar acum aici în biserică, se pictează. Dar mai sunt locuri de pictat încă. În boltă a fost pictat sus de tot Mântuitorul și urmează scene care vor fi pictate apoi circular, de jur împrejur. Până acum s-a pictat numai o parte, dar toată pictura a fost realizată datorită donațiilor credincioșilor. Fiecare om care a donat, practic a pictat câte un sfânt. La fel se va face și în continuare cu pictura, în funcție de donații, că maicile de aici nu au un venit cu care să poată continua. Cine vrea poate dona la mănăstire. Undeva o să pun și eu contul mănăstirii și cine vrea, poate să ajute.
Prezentarea paraclisului
Că aici e paraclisul, icoana Maicii Domnului despre care v-am mai vorbit și mai este și biserica mare, care urmează și ea să fie pictată și este nevoie de ajutor în acest sens. Dacă se vor găsi bine-voitori, va fi bine-primit ajutorul lor. Făcând pentru Maica Domnului, fac și pentru ei, le folosește și lor. De aceea v-am spus toate aceste pentru că e o mănăstire de suflet a mea.
Curtea bisericii
Acum vă voi arăta un pic și biserica mare, care și ea urmează a fi pictată. Vedeți (ieșind și filmând exteriorul bisericii)? E construită și urmează să fie pictată. Aceasta este biserica mare din curte, unde se face slujbă duminica și la anumite sărbători. Fiind mai mare poate încăpea mai multă lume. Iar în rest, întorc camera ca să vedeți și paraclisul de aici, unde se află icoana și Brâul Maicii Domnului. Am filmat puțin tot ce se află aici ca să vă faceți o idee cam cum este aici. Maicile au foarte multe flori aici. E bine-cuvântarea Maicii Domnului!…(continuând să filmeze prin curte) Aici este mormântul fostei starețe. Un loc minunat, o oază de liniște. Toți cei care vin aici se bucură. Chiar îmi spuneau că se bucură foarte mult și că primesc mult folos.
Intrăm din nou în paraclis
V-am arătat toate acestea ca să aveți o idee despre cum este mănăstirea. Acum voi intra din nou un pic în paraclis ca să vă mai arăt puțin Brâul Maicii Domnului. Uitați, este pus aici la locul lui! L-ați văzut că l-am filmat și înainte. Tot aici se mai află și alte sfinte moaște. Acestea sunt cele pe care am vrut să vi le spun despre mănăstire și nădăjduiesc că v-ați putut face o idee, iar cei care vreți, puteți să veniți aici alături de cele 9 maici, dintre care 3 sunt din România. E o obște micuță, dar adunată cu multă dragoste în jurul maicii starețe, o stareță cu viață sfântă. Să ne ajute Maica Domnului! Că vedeți, aici la icoana și Brâul Maica Domnului e o mare bine-cuvântare pentru cei care pot să ajungă și să se închine.
Vrednicia maicii starețe
V-am spus câteva lucruri despre maica stareță, despre viața de aici. Am avut timp de trei zile să văd aici cum decurge viața în această mănăstire și pe maica stareță am văzut-o întotdeauna prima în biserică. Nu sunt sigur, dar cred că ea a tras și clopotul și la cinci și jumătate a început Miezonoptica pe care o știa pe de rost. Aprindea candele în timp ce rostea Miezonoptica. În fiecare zi episcopia trimite aici câte un preot, pe rând, care le slujește sfânta liturghie. Iar acum preotul venise un pic mai târziu, la vreo jumătate de oră. Și maica a început singură Miezonoptica, iar pe la jumătatea ei slujba a fost preluată de altă maică pentru că fiind puține aveau de făcut și diverse alte treburi. Una a deschis poarta, alta a făcut coliva, fiecare s-a ocupat ce câte ceva.
Și mă uitam la maica stareță. Cânta la strană, citea, după aia se ducea repede și făcea cădelnița la preot, mergea cu sfeșnicul prin biserică, era într-o continuă acțiune. După aia, dacă mergeai în bucătărie ai fi văzut-o și pe ea acolo, tăind ceapă, făcând diverse treburi. Chiar ea ne-a pregătit mâncarea. Cine ne-a servit ne-a îndemnat să gustăm: „Gustați, că e gătită chiar de maica stareță!”. Deci tot timpul e prezentă peste tot cu drag, cu multă dragoste și cu umilință, ca o mamă.
Moștenirea fostei starețe
Iar aici (arătând în spatele său) este un mormânt al fostei starețe. În timpul vieții ei a avut un nepot care a fost bolnav de cancer. Până atunci sfânta Liturghie nu se făcea în fiecare zi. Și atunci s-a hotărât să facă timp de 40 de zile sfânta Liturghie și să îl pomenească pe nepotul ei. Iar nepotul ei a fost ajutat și s-a vindecat. S-a putut vedea astfel câtă putere are sfânta Liturghie. Așa s-a hotărât ca sfânta Liturghie să se facă zilnic și se face de acum de foarte mulți ani. Din acest motiv, după cum v-am mai amintit, care dorește să trimită pomelnice pot face acest lucru, aici fiind pomenite. Care dorește poate să ajute la pictarea bisericii mari și a paraclisului. În biserica mare este început un mozaic, dar mai este mult de lucru.
Viețuitoare adăpostite la mănăstire
În afară de tot ceea ce v-am arătat, maicile au aici și câteva animăluțe, câteva păsări, câteva căprioare foarte frumoase. Le-am dat și noi de mâncare, ne-am bucurat de ele. Cam atât despre mănăstirea de aici. Trei zile ne-am bucurat aici din plin de bine-cuvântarea Maicii Domnului. Am fost primiți cu drag, toate au fost foarte frumoase. Și plecăm mai departe la fel, cu bine-cuvântarea și ajutorul Maicii Domnului.
Bine-cuvântarea părintelui!
Vă doresc să vă ajute permanent Maica Domnului! Să o aveți ca pe o mamă, să-i cereți ajutorul și să-i vorbiți ca unei mame. Și atunci Maica Domnului vă va fi cu adevărat mamă. Mai ales că acum ne apropiem și de Adormirea Ei. Doamne ajută și să ne ajute Maica Domnului pe toți (făcând semnul crucii)!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Aveți adresa mănăstirii Kato Xenia?