Pomelnicul și rugăciunea pentru ceilalți este una din principalele modalități de a ieși din singurătate. Asta este valabil și pentru cel care cere cuiva să se roage pentru el și pentru cei dragi ai săi, cât și pentru cel care se roagă.
Dacă în rai vom fi perfect uniți, după chipul și asemănarea Sfintei Treimi, iar cine ajunge în iad va fi complet singur, aici pe pământ suntem o existență în rețea. Nodurile sunt persoanele, iar legăturile dintre noi este iubirea dintre noi, iubire care provine de la Dătătorul și Izvorul acesteia, care este Dumnezeu.
Având în minte această imagine, ne dăm seama că rugăciunea pentru ceilalți și pentru noi ar trebui să aibă un loc central în viața noastră. Rugăciunea este branșarea noastră la Izvorul iubirii.
În nume este cuprinsă energia persoanei
În pomelnicul pe care îl facem și în rugăciunea pentru ceilalți un rol central îl are numele. Când dăm un pomelnic scriem nume – în nume este cuprinsă și persoana mai bine zis energia acesteia, pentru că noi cunoaștem persoana în principal prin energia care vine de la aceasta.
Numele care conține cea mai mare energie este, desigur, numele lui Iisus Hristos. Din cauza asta Domnul a spus că orice vom cere întru Numele Lui vom primi de la Tatăl. Deci vom primi orice ne este de folos dacă ne vom deschide energiei Numelui Său zicând „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”
De acolo încolo, numele cu energie mare sunt Maria (Maica Domnului), Ioan (Botezătorul) și celelalte nume de sfinți.
Pe de altă parte, sunt și nume care au o energie negativă datorită faptului că le asociem cu persoane care au fost negative în istorie. De exemplu, Cain, Nero, Caligula etc.
Să punem copiilor noștri nume de sfinți pentru a avea energia și protecția acestora asupra lor. Să cultivăm copiilor noștri evlavia față de sfântul numelui: să le povestim viața și să-i învățăm să se roage la aceștia și să-i cheme în ajutor în problemele cu care se confruntă în cotidian. Să aibă o icoană cu sfântul și, de asemenea, să serbeze duhovnicește ziua sfântului numelui și să se împărtășească în această zi, cu pregătirea de rigoare.
Fără două nume
Aici poate să apară tendința de a pune două sau mai multe nume copiilor noștri. Este bine să evităm acest lucru, după cum spune părintele Cleopa, pentru că un om nu are două (sau mai multe) suflete. După cum am spus mai sus, în nume se cuprinde și persoana.
Astfel un nume bun, modelează în bine personalitatea tânărului, pe când un nume rău poate să-i pricinuiască traume.
Pomelnicul: Pe cine trecem și pe cine nu trecem
Dacă doriți să se facă rugăciuni pentru oameni de altă credință, trebuie să se treacă pe un pomelnic separat. Aceștia nu pot fi pomeniți în cadru instituțional (la slujbele Bisericii) ci doar în cadru privat, personal (la rugăciunea personală de la chilie).
Cei care se sinucid se trec separat. Dacă sinuciderea a provenit ca urmare a bolilor de nervi, atunci sinucigașul se poate pomeni la slujbe. Dacă nu, atunci doar la rugăciunea particulară.
Copii avortați, din păcate, nu se pot pomeni pentru că nu au nume. Mai bine se trec părinții și Dumnezeu știe că este vorba de familie.
Toți ortodocșii se pot trece pe pomelnic, indiferent de ce păcate au. Notăm acest lucru evident pentru că destul de des apare prejudecata că cei care nu se pot împărtăși – în special cei necununați – nu se pot trece pe pomelnic. Adevărul este chiar pe dos: exact aceștia au mai multă nevoie de pomenire, de rugăciunea Bisericii.
Cum formatăm pomelnicul
Chiar dacă există forme speciale pentru pomelnice online, cu toate acestea apar multe probleme cu formatarea pomelnicelor.
În rugăciunea pentru ceilalți un loc aparte îl are pomelnicul – în care îi scriem pe cei pentru care dorim ca Biserica să se roage. Pe pomelnic se trec cu litere de tipar și pe coloane, pentru o lizibilitate mai bună, „morții cu morții și vii cu vii”. Singura condiție necesară pentru ca o persoană să fie trecută pe pomelnicul dumneavoastră la slujbele Bisericii este ca acea persoană să fie ortodoxă (pentru vii) sau să fi murit în această credință.
Fără multe informații: pomelnicul nu este spovedanie
Nu este nevoie să se treacă multe informații pe pomelnic – nu este spovedanie, nici mijloc de informare și nici listă de dorințe. Nu ajută foarte mult și se pierde mult din lizibilitate.
Nu scrieți și numele de familie și nici gradele de rudenie. Nu ajută la nimic.
De asemenea, Dumnezeu știe foarte bine ce avem nevoie fiecare. Pomelnicul nu trebuie să ne facă cunoscute dorințele sau problemele dumneavoastră. Deci nu scrieți „ajutor la proces”, „pentru luarea examenelor” ori altele asemenea.
Tot legat de aceasta, este bine să se scrie doar pe o singură parte a foii. Dacă însă se scrie pe ambele părți, o săgeată care să indice faptul că este scris și pe spate ajută pe cel care citește, pentru că acesta este obișnuit să aibă numele doar pe o parte.
Pomelnicul: Tariful
Referitor la tarif – regula de aur este că nu este regulă, sau, mai bine zis, este bine să se aplice regula Sf. Varsanufie cel Mare: fiecare dă cât poate și numai dacă poate. Nu sunt tarifuri. Desigur că există sunt reguli de diferențiere a pomelnicelor relativ la durată însă nu se poate vorbi de tarifuri, pentru că primează iubirea. De exemplu un pomelnic cu bolnavi de cancer e posibil să fie pomenit mai mult decât unul fără, chiar dacă cineva a donat mai puțin.
Într-un final ne întoarcem acolo de unde am plecat: rugăciunea pentru ceilalți este un act de iubire ce ne scoate din singurătatea noastră.
Un ajutor pentru preoți și pentru cei care pomenesc nume
Mai jos aveți un tabel pentru pomelnice care se actualizează automat. Tot timpul arată data de intrare data de azi. Acest tabel vă ajută să scrieți cu ușurință data de ieșire a pomelnicelor. Îl aveți și într-o pagină singur pe site-ul nostru.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
19 Comment
🥺🥺🥺❤️❤️❤️☦️ Ce articol bun și la momentul potrivit… 🥺❤️❤️☦️ Vă mulțumim! Doamne ajută! ☦️
Sărut mîna ! Clar ați explicat ! Mi-am propus să trimit și eu pomelnic la dv , să vedem cînd o să împlinesc pentru că îmi doresc să îi pomeniti pe fiii mei.
Minunate invataturi!
Cata înțelepciune! Iisus Hristos și Maica Sfântă sa va fie aproape la bine și la greu.
Amin! Mulțumim asemenea!
Mulțumim frumos pentru acest sfat! De fiecare dată când scriu un pomelnic, mă întreb dacă scriu bine sau ce trebuie. Slavă lui Dumnezeu pentru că vă avem acolo, mai aproape de cele cereşti şi că vă rugaţi pentru noi, părinte Pimen, părinte Teologos, împreună cu toată obştea!
HRISTOS A ÎNVIAT! Doamne ajuta, binecuvântați ,din experiența proprie spun, referitor la pomelnic ,am fost la părintele Iustin Pârvu ,unde pe pomelnic am trecut fumători ,din familie ,necununati, și părintele m a întrebat ,” mai ,da tu pe alții nu ai,!?” dandu mi pomelnicul sa l refac , și dacă nu greșesc scrie și la părintele Cleopa ,că nu se trec la sfânta liturghie pe pomelnic . Binecuvântați și mă iertați, pomeniți.
Părintele Duhovnic mi-a zis ca la Sfânta Liturghie se pot pomeni dor cei care sunt în buna rânduiala (cei care merg la biserica, se spovedesc, țin posturile), ceilalți care nu sunt în buna rânduiala sa zic asa (care nu merg la biserica, care înjura) se pot pomeni la Sf Maslu, la Psaltire sau la Paraclis)!
Ajutați-mă să înțeleg!
E simplu să înțelegi: Tu ești în bună rânduială? Cel ce este fără de păcat să arunce primul cu piatra. Domnul a spus aceasta, nu eu.
Această poziție nu este corectă în sensul în care tu o prezinți și nu este în tradiția Bisericii și deci nici a Sf. Munte. Pot fi pomeniți toți cei care sunt în unitatea credinței – aceasta este ceea ce spune Biserica. Avem nevoie de o fundamentare patristică a acestei poziții. Să nu uităm că Domnul a pus desfrânatele mai presus de farisei. Noi unde ne situăm? Și dacă rupem printr-o mișcare arbitrară pe desfrânate de noi, nu cumva suntem noi cei ce ne rupem de Hristos și Biserica Sa? Scriptura spune că da.
Am înțeles Părinte, va mulțumesc!
Parinte am o intrebare ;
Din motive personale, daca este posibil comentariul pe care l-am facut mai sus dorim sa nu mai apara, dupa ce ne raspundeti
Va multumim. Doamne Ajuta!
Hristos a inviat !
Hristos a înviat!
Întâi de toate să vă rugați pentru el. După care să-i fiți exemplu bun, însă să nu-l presați. Cuvântul trebuie spus doar atunci când el primește acest cuvânt. Altfel poate să genereze repulsie. Dacă a fost la Biserică, se va întoarce – cu ajutorul lui Dumnezeu. Există această perioadă în care cei de vârsta aceasta cred că pot orice. Spovedania la un părinte experimentat îl va ajuta mult – dincolo de iertarea păcatelor.
O să șterg comentariile după ce confirmați de citire.
Adevarat a inviat !
Va multumim Parinte pentru sfaturile dvs si o sa tinem cont de acestea. Citim cu mare dragoste articolele dvs, pline de intelepciune. care ne ajuta in urcusul nostru duhovnicesc.
Pentru alte intrebari si sfaturi duhovnicesti unde putem trimite intrebarile ?
Pentru pomelnic prin posta cu o mica donatie sau pomelnic on line, cum procedam ?
Un Paste cu sanatate si bucurie!
Dumnezeu sa va binecuvanteze !
Confirmam citirea
Va multumim Parinte pentru sfaturile dvs si o sa tinem cont de acestea. Citim cu mare dragoste articolele dvs, pline de intelepciune. care ne ajuta in urcusul nostru duhovnicesc.
Pentru alte intrebari si sfaturi duhovnicesti unde putem trimite intrebarile ?
Pentru pomelnic prin posta cu o mica donatie sau pomelnic on line, cum procedam ?
Un Paste cu sanatate si bucurie!
Dumnezeu sa va binecuvanteze !
Hristos a inviat !
Parinte va rog sa stergeti comentariul nostru din data de 23.04.2022
Ati spus ca o sa-l stergeti dupa confirmarea citirii.
Va multumim .
Doamne ajuta !
Adevărat a înviat! Iertare! Pur și simplu am uitat. Mulțumim pentru aducerea aminte. L-am șters acum. Doamne ajută!
Hristos a inviat!
Mi se pare minunat faptul ca putem sa transmitem pomelnice online la dvs. Imi umple inima de bucurie si speranta!
Dumnezeu sa ne ajute pe toti a ne rugam cu drag si iubire pentru toti cei aflati la nevoie. (Si toti suntem la nevoie…).
Doamne ajuta!
Părinte, eu aș dori să vorbesc cu dv. în privat. Dacă am câteva (mai multe chiar… ) întrebări, unde aș putea să vă scriu? Pe ce adresă de e-mail?
Vă rog din suflet.
Nu este legat doar de acest aspect, al Pomelnicului, ci mai multe subiecte. Și nu aș vrea să fie public.
Mulțumesc frumos.