Întors de la părintele Iulian Prodromitul, părintele Pimen Vlad ne transmite mesajul bătrânului. Dincolo de asta, părintele Pimen Vlad dă sfaturi practice legate de comportamentul nostru în Biserică legate mai ales de judecata aproapelui, legalism și iubire.
Vizionare plăcută! (podcastul e după video)
Powered by RedCircle
De vorbă cu părintele Iulian
Dragii mei, iată că ne vedem iarăși! Mai întâi voiam să vă spun că azi am trecut pe la Schitul Prodromu și am stat de vorbă cu părintele Iulian, îl știți, duhovnicul meu de 96 de ani! A început să îmi vorbească despre dragoste și mi-a zis: „Când vom pleca dincolo primul lucru despre care ne va întreba Dumnezeu va fi dacă i-am iubit pe cei care ne-au urât și ne-au făcut rău”. Consider că are mare dreptate. Tot la sfânta scriptură spune „Dacă îi veți iubi pe cei care vă iubesc și faceți bine celor care vă fac bine, nu același lucru fac și banii și păcătoșii și toți ceilalți?”. Deci noi trebuie să facem mult mai mult, să-i iubim pe cei care ne urăsc și ne fac rău este datoria noastră ca și creștini.
Ispita începătorilor
Voiam să mai spun câteva lucruri pe care să nu le luați ca reguli, ci ca pe un îndemn care ne este de folos pentru mântuire. Înainte de a spune despre asta mi-am amintit un lucru. Am văzut mulți oameni care s-au întors la Hristos după ce și-au dus viața departe de Hristos, fiecare în felul lui. Prin orânduiala lui Dumnezeu și-au îndreptat viața, s-au spovedit și au luat-o spre calea lui Hristos. Dar la scurt timp apare o altă ispită în viața lor. Încep să fie riguroși cu ceilalți când văd că greșesc. Li se pare că deja ei sunt foarte bine, dar de fapt diavolul le întinde o capcană…
Ei uită de viața lor inițială și încep să îi îndrepte pe ceilalți. Imediat atenționează dacă li se pare că celălalt a greșit neacceptând greșeala, dar uitând că și ei au greșit ani de zile și nu primeau de la nimeni mustrare. Aceștia trebuie să fie foarte atenți să se uite la ei înșiși pentru că asta e un fel de ispită în momentul în care încerci să îi îndrepți pe ceilalți. Și tu poate când treceai prin greutăți nu acceptai îndreptarea celuilalt, până nu a venit harul lui Dumnezeu și te-a luminat. Așa și ei, trebuie să aibă răbdare cu toată lumea, fiecare la timpul lui va fi luminat de Dumnezeu.
Exemplul unui tânăr
Chiar venise cineva în Athos. Omul nu fusese cu Dumnezeu, dar i-a plăcut foarte mult aici, a stat vreo lună de zile în Athos. După un timp a venit să rămână undeva pe aici. După un an de zile a zis: „Gata, mă duc acasă să-i întorc pe toți la credință!”. După o lună a venit înapoi și nu numai că nu a reușit să-i întoarcă, dar era să fie el întors, era să o ia el la vale. Concluzia este să nu ne credem noi grozavi în momentul în care am luat-o pe calea lui Dumnezeu! Ați văzut la acest tânăr, abia a reușit după ce s-a întors cu multe lupte să își dea seama de ispitele pe care le avea la început.
Este o ispită a celor începători de ai îndrepta pe ceilalți. Nu dragii mei, cu răbdare și cu dragoste, așa să facem! Și mai vreau să vă spun ceva după ceea ce am observat la oameni, inclusiv cei ce vin aici: credința noastră e finețe, e delicatețe, e frumusețe, e bunătate, dragoste, nu habotnicie, nu reguli bătute în cuie. Toate acestea trebuie dăruite celor din jur, să fim atenți, să ne respectăm și iubim aproapele, să nu-l supărăm.
Noi ne luptăm să-l iubim pe Hristos, să o iubim pe Maica Domnului, pe Sfinții. Trebuie sa ne purtăm cu delicatețe mai ales când intrăm în biserică, în casa Domnului. Adică cu respect, cuviincios, să ne închinăm la icoane cu drag, să nu sărutăm pe Maica Domnului sau Mântuitorul pe față. Să sărutăm mâna sau veșmântul, astfel încât să fie toate într-o armonie.
Respect pentru lucrurile sfinte.
În Athos exista o regula înainte. Chiar la Ouranoupoli la intrare dacă aveai cămașă sau tricou cu mânecă scurtă te oprea și te întreba dacă ai altceva de îmbrăcat cu mânecă lungă, că altfel nu puteai intra în Sfântul Munte. Existau reguli foarte stricte, pantaloni lungi, mânecă lungă. Acum nu mai stă nimeni să verifice lucrul ăsta. Dar e bine ca cei care vin să știe că trebuie să aibă cu ei ceva cu mânecă lungă ca atunci când intră în biserică să aibă cu ce se îmbrăca. Acum vad la pelerini, fiind cald, majoritatea poartă mânecă scurtă. Îi vedeam și la Sfânta Împărtășanie tot cu mânecă scurtă. În unele locuri au mai fost întorși de la împărtășanie. Au trebuit să ia ceva pe ei și au revenit pentru împărtășanie.
Cum se ne îmbrăcăm când mergem la Biserică
În casa Domului trebuie să avem un pic de respect pentru lucrurile acestea sfinte pentru că acolo coboară Cerul pe Pământ. Să fim atenți și la Sfânta Împărtășanie, să mergem cu respect, cuviincios îmbrăcați și după ce ne împărtășim să nu mai sărutăm nici Sfântul Potir, nici mâna preotului. Te ștergi puțin cu acoperământul de acolo pe buze și te-ai retras doi pași cu spatele și apoi te întorci. Deci să dăm cinste acestor lucruri, aici m-am referit la bărbați.
Același lucru și la femei, un pic de atenție și de respect față de cele sfinte. Rămâne totuși la aprecierea fiecăreia. Vrea să primească har când vine la Biserică? Să meargă cu smerenie adică nu vopsită și rujată, să nu fie îmbrăcată sumar, că nu mergem să facem parada modei, mergem acolo să ne smerim în fața lui Dumnezeu, să ne rugăm, să vorbim cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu Sfinții. Ajutor și har vom primi după câtă cinste le dăm.
Când zic să mergem îmbrăcați mai smerit nu înseamnă să mergem cu hainele rupte. Trebuie să fim îmbrăcați frumos, curat, că doar mergem în Casa Domnului. Nu cu fuste scurte sau haine viu colorate, ci cât se poate de cuviincios și mai fără vopsele dacă se poate, mai ales pe buze când mergi la Sfânta Împărtășanie. În felul ăsta mai mult pierzi decât îți e de folos. Asta nu o spun spre mustrare, o spun ca să vă fie de folos. Mergeți cu respect și smerenie și veți primi mult har. Întotdeauna, cât dăm atâta și primim. Dacă oferim respect față de Casa Domului, dragoste și cinste, asta vom primi și noi.
Cum să ne purtăm în Biserică și importanța Sfintei Liturghii
La Sfânta Liturghie în special sunt anumite momente când iese preotul cu Evanghelia sau cu Sfintele Daruri, nu stați în strană jos ca la teatru, ridicați-vă măcar în picioare! Sunt anumite momente în Sfânta Liturghie în care trebuie să dăm cinste. Dacă ni s-ar deschide ochii sufletești să vedem ce se întâmplă în Sfânta Biserică, în Sfântul Altar, cum coboară Maica Domnului și Sfinții, ne-am minuna, ne-am cutremura, sigur nu am mai sta indiferenți, sigur nu ne-ar mai lua somnul. Noi nu știm ce se întâmplă acolo, ce minuni sunt în timpul Sfintei Liturghii.
De asta vă rog pe toți, mergeți cât mai des la Sfânta Liturghie, în fiecare duminică. Duceți-vă cât mai des, că vin timpuri grele și nu știm ce-o să facem. O să mai avem sau nu o să mai avem Sfânta Liturghie. De asta trebuie să profităm din plin, spovedanie deasă, Sfânta Împărtășanie și cât mai des la rugăciune pe lângă faptele bune pe care le putem face în jurul nostru. Să avem mai multă dragoste față de Casa Domnului și respect cum am spus și bineînțeles față de toți ceilalți.
Să nu ne împingem, să nu mai mergem în față dacă a început Sfânta Liturghie să ne închinăm la toate icoanele. Ne închinăm la cele din spate și stăm cuminți acolo. De-asta e bine să mergem un pic mai devreme înainte de a începe Sfânta Liturghie să ducem și pomelnicul la altar ca să nu mai deranjăm când începe slujba că ne facem rău nouă înșine dacă îi deranjăm și îi smintim pe ceilalți.
Da dragii mei. Asta am vrut să vă spun acum. Le-am spus din inimă, cu drag, să vă fie de folos, nu trebuie să le luați ca reguli. Să vă fie mersul la Biserică cu folos din plin și să primim har de la Dumnezeu care să ne lumineze, să ne povățuiască, să ținem calea cea dreaptă ce duce spre mântuire.
Să vă ajute Maica Domnului, să ne ajute pe toți să devenim mai buni, mai îngăduitori cu ceilalți și mai aspri cu noi pentru a ne îndrepta, iar pe ceilalți să-i tratăm cu dragoste.
Doamne ajută!
Și să ne ajute Maica Domnului!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Mulțumiri pentru cuvântul de mult folos, părinte Pimen! Maica Domnului să ne aibă pe toți sub Sfânt Acoperământul Său!
Multumesc pentru indrumare Parinte drag!
Bogdaproste Părinte!
Măicuța Domnului să vă ocrotească Veșnic!