Păcatul este atotprezent în viața noastră însă cei mai mulți dintre noi nu știm care este, de fapt, definiția păcatului.
Desigur că pot fi găsite mai multe definiții ale păcatului, însă acum noi ne vom concentra pe o definiție a păcatului care să ne ajute în viața de zi cu zi.
Desigur că păcatul este încălcarea legii lui Dumnezeu (1 Ioan 3:4) şi răzvrătire împotriva lui Dumnezeu (Deuteronom 9:7; Iosua 1:18), însă aici trebuie să accentuăm faptul că Dumnezeu nu este un tiran astfel încât între noi și El să existe o relație juridică de forță ci este un Tată iubitor. Deci poruncile Sale nu sunt expresia șefului față de subalterni ci expresia Tatălui și medicului iubitor față de fii Săi bolnavi și preaiubiți.
Definiția păcatului
Deci, până aici, în definiția păcatului vedem că trebuie să intre faptul că este, mai degrabă, o boală. Nelegiuirea păcatului constă în lipsa de lege (de unde și termenul) adică lipsa de echilibru, de ascultare a unei entități bolnave, relativ la legea duhovnicească a perfecțiunii dumnezeiești.
Boala păcatului, lipsa de echilibru, distorsiunea constă în folosirea împotriva firii a puterilor noastre firești.
Și cum apare această distorsiune?
Pe drumul firii umane către perfecțiunea personală veșnică apare la un moment dat o forță care își exercită atracția asupra libertății umane. Această forță de atracție se numește cauză de păcat, iar atracția este simțită de către creier ca plăcere.
Plăcerea ne atrage atenția ultimă, deci ne atrage mintea de la scopul nostru și mintea se îngustează de la nemărginirea și iubirea lui Dumnezeu la limitele foarte strâmte ale centrului de plăcere care ne atrage.
Acest prizonierat este chinuitor pentru sufletul uman și în mod necesar întunecă mintea pentru că aceasta se îndepărtează de la Dumnezeu, dătătorul de lumină, și se înfășoară pe lucrul care o atrage.
Cu toate că mintea este întunecată, poate să îi se pară că simte o pseudo-lumină ce provine de la centrul de plăcere menționat, ca o reverberație îndepărtată a luminii lui Dumnezeu ce se reflectă prin centrul de plăcere respectiv, mai mult sau mai puțin distorsionat.
Vindecarea
Pentru a ieși, trebuie să avem o forță de desprindere analoagă cu forța magnetică de atracție către punctul respectiv. Această forță de desprindere este percepută de către noi ca durere, ca suferință eliberatoare. Trebuie să ne-o asumăm. Pe de altă parte, dacă dorim să nu suferim, să nu dorim plăcerile aici pe pământ.
Această suferință eliberatoare vine prin lupta duhovnicească personală adică prin rugăciune, prin pocăință, prin lacrimi, prin fapte bune și, mai ales, prin spovedanie.
Suferința care este neapărat necesară în procesul de eliberare este cererea iertării de la Dumnezeu și de la cei cărora le greșim.
În clipa în care nu dorim nimic din plăcerile lumii acesteia, atunci mintea ne rămâne perfect liberă să se ocupe de cele dumnezeiești.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Sărutam Dreapta Sfinți Părinți .Vă mulțumim pentru acesta LUMINARE in ceea ce înseamnă păcatul .
ADEVARAT SPUNE CINE SPUNE CA :
LUMINA MIREANULUI E MONAHUL ,SI LUMINA MONAHULUI E INGERUL:)
Maica Domnului să ajute Noul Israel:)
Mulțumim parinte Theologos pentru frumoasele sfaturi, necesare atât noua cat si fiilor duhovnicești !
Noi mulțumim! Pomeniți-ne!