Cum să luăm decizii corecte, cum trebuie să ne comportăm corect este o problemă care a preocupat toată omenirea din cele mai vechi timpuri. Mai jos avem un schelet care prezintă o privire de ansamblu a luării deciziilor corecte.
Cum luăm decizii corecte
Pentru ca să luăm decizii corecte, trebuie să avem o relație corectă cu Dumnezeu, o relație corectă cu ceilalți și o relație corectă cu noi înșiși. Toate aceste relații se compun și se unesc în ceea ce se numește iubire.
Relația corectă cu Dumnezeu: rugăciunea
Relația corectă cu Dumnezeu este iubirea adevărată față de Dumnezeu și asta se traduce, în procesul luării deciziilor, prin rugăciunea către Dumnezeu, despre care am discutat mai pe larg în postările noastre anterioare. Problemele se rezolvă rugându-ne pentru ele și nu gândindu-ne la ele. Ne vom gândi la probleme după ce ne rugăm și nu însingurați sub presiunea acestora.
Relația corectă cu ceilalți: întrebarea
Relația corectă cu ceilalți este o relație de iubire fără margini din care însă să nu lipsească discernământul. Cu alte cuvinte, îi vom primi pe toți în inima noastră, ne vom jertfi pentru toți, însă vom întreba și asculta doar de cei pe care îi validează Dumnezeu în fața noastră. Este cu totul imposibil ca Dumnezeu să nu valideze oameni în fața noastră. Avem patru planuri cu două subplanuri:
Planul duhovnicesc
Subplanul instituțional
Din punct de vedere duhovnicesc, Instituția este duhovnicul nostru la care ne spovedim. În clipa în care avem o problemă duhovnicească trebuie să ne întrebăm duhovnicul.
Subplanul special
Subplanul special se referă la un „specialist” în duhovnicie, un om recunoscut de către Biserică pentru duhovnicia sa. Un Avva. Apelăm la acest om duhovnicesc în clipa în care duhovnicul nu ne poate rezolva o problemă duhovnicească din varii motive. Este o practică relativ comună ca duhovnicul de familie să fie cineva la care să putem apela des iar, mai rar, să mergem la un părinte duhovnicesc pentru sfat, chiar dacă acesta se află la distanțe apreciabile.
Planul profesional
Subplanul instituțional
Instituția din punct de vedere profesional este șeful nostru ierarhic pe care trebuie să-l întrebăm, de care trebuie să ascultăm.
Subplanul special
Specialistul profesional este un om recunoscut pentru cunoștințele sale în comunitatea respectivă. De exemplu, un mare programator în comunitatea programatorilor, un mare fotograf în comunitatea fotografilor, un mare arhitect etc. În completarea ascultării pe care o facem față de șeful ierarhic, trebuie să ascultăm, totuși, și de ce spune sau face acel mare programator, fotograf, arhitect etc. – fiecare în domeniul său.
Planul social
Subplanul instituțional
Pe plan social instituția este soțul/soția. Trebuie să facem ascultare de partenerul nostru cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu. Altfel vor apărea răni și în noi și în ceilalți care se vindecă greu. Un duhovnic comun ajută mult aici. Pentru copii și adolescenți, instituția sunt părinții de care trebuie să asculte.
Subplanul special
Din păcate, specialistul în probleme sociale este o specie pe cale de dispariție astăzi: este vorba de ceea ce se numește în popor omul de vază. Bătrânul satului, omul „cu scaun la cap”. Cel recunoscut ca înțelept în comunitatea respectivă. Este bine să întrebăm pe un astfel de om – dacă mai există – un sfat de viață.
Planul juridic
Subplanul instituțional
Pe plan juridic avem instituțiile statului și legile acestuia. Să nu uităm că principiul puterii este instituit de însuși Dumnezeu. Deci trebuie să avem dispoziția de a ne supune stăpânirilor ca unora care „de Dumnezeu sunt date” (Rom 13,1)
Subplanul special
Căutăm un avocat cu frica lui Dumnezeu, astfel încât să ne ajute să înțelegem spiritul legii și nu litera care ucide (2 Cor 3,6).
Relația corectă cu noi înșine: atenția
După ce ne rugăm și întrebăm, avem nevoie de atenție la noi înșine astfel încât să putem implementa aceste lucruri, să luăm decizii corecte în dinamica evenimentelor. Atenția este foarte necesară pentru a nu devia de pe cale și pentru a vedea intervențiile lui Dumnezeu pe drumul pentru care ne-am decis.
Repetând acest proces de rugăciune, întrebare, ascultare și atenție ne vom perfecționa în continuu. Astfel vom ajunge să luăm decizii corecte și vom reuși să ajungem la țelul nostru care este perfecțiunea personală veșnică – adică la capacitatea totală de iubire.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Vă rog să mă iertați Părinte!
Dar eu îmi cer doar iertare în rugăciune și mă rog pentru cei dragi și cei ce ne urăsc pe noi!
O singură dată mi-am pus întrebare despre ce păcate uitate am și tronc…am primit răspuns!
Dar eu nu îndrăznesc să pun întrebări direct!
Frumoase sunt Minunile Tale Doamne!
Vă rog Părinte să mă sfătuiți!
Să îndrăznesc atunci când simt că de nicăieri…nu vine un răspuns?
Doamne ajuta!