Sfântul Apostol Petru este cinstit dimpreună cu Sfântul Apostol Pavel mai mult decât ceilalți apostoli. Ieri am aflat că în cazul Sfântului Apostol Petru aceasta se datorează smereniei sale, credinței și nădejdii sale mai presus de orice nădejde.
Desigur că am putea să spunem că aceasta este valabil și în cazul Sfântului Apostol Pavel, însă o prezentare generală nu este satisfăcătoare. Pentru a ne folosi sufletește este necesar să scoatem în evidență trăsătura definitorie a Sfântului Pavel.
…mai ales că prezentarea generală pe care o face Sfântul Duh Sfântului Apostol Pavel este cu totul neobișnuită:
Sfântul Pavel ca păcătos
Ucenicul său, Sfântul Luca, își introduce starețul (Sf. Ap. Pavel) în fața unei persoane foarte, foarte importante din conducerea imperiului roman (preaputernicul Teofil, unii din bogații patricieni ai Romei) ca fiind… …complice la asasinarea Sfântului Ștefan, întâiul mucenic (!). Sfântul Pavel nu se oprește aici, ci continuă cu prigoana împotriva Bisericii, prigoană purtată cu toată puterea sa, socotind că creștinii încalcă legea lui Dumnezeu, dată prin Moise.
Acum, însă, nu o să insistăm asupra datelor sale biografice ci asupra proprietății cheie care i-a adus de către Biserică locul de „primul dintre apostoli” dimpreună cu Sf. Petru. Lucrul este cu totul remarcabil, nu numai datorită faptului că fusese complice la crimă și prigonitor, ci și datorită faptului că nu era dintre cei 12 apostoli, nici măcar dintre cei 70 (și doi), nici măcar nu-L văzuse pe Domnul pe pământ, înainte de Înălțarea Sa la cer.
Trăsătura definitorie a Sfântului Pavel
Trăsătura definitorie a Sfântului Pavel care l-a pus mai presus de ceilați apostoli a fost iubirea sa totală față de Dumnezeu. S-a dedicat fără compromisuri lui Dumnezeu, lucru care l-a determinat să-i prigonească total pe creștini în perioada în care credea că aceștia sunt împotriva lui Dumnezeu. Același lucru, însă, l-a determinat să-L propovăduiască pe Hristos total, din Arabia până în Spania, organizând peste tot biserici. Această dăruire totală a sa, i-a adus o pocăință totală în fața lui Dumnezeu și o cunoaștere totală a faptului că este un nimeni fără Hristos. Din cauza aceasta a ajus ca să nu mai trăiască el ci să trăiască Hristos în el, ca stare de fapt iar nu metaforic; ca experiență iar nu ca expresie poetică (Galateni 2:20).
Sfântul Apostol Pavel este primul dintre apostoli pentru că cel ce iubește mai mult este mai mare. Din cauza iubirii sale, din cauza dorului său după Dumnezeu, a primit și descoperiri de negrăit, experiențe care nu pot fi exprimate prin cuvinte, însă a primit și crucea corespunzătoare pentru a rămâne în echilibrul smereniei: multe necazuri și ispite de la oameni – mult mai multe decât ceilalți apostoli și mai ales un înger al Satanei „care să-l bată peste obraz” (2Cor 12:7)– o boală serioasă despre care nu se știe exact ce este, însă, cei mai mulți socotesc că este vorba de o afecțiune gravă a ochilor.
Crucea necesară sfințeniei
Domnul a îngăduit această cruce pentru Sfântul Pavel pentru a-l încununa pe măsură. Dumnezeu nu îngăduie un necaz dacă știe că omul nu are puterea să răzbească prin acesta și să-i fie de folos. Faptul că noi cădem sub povara necazurilor este responsabilitatea noastră și nu a lui Dumnezeu cel preaînțelept.
Sfântul Apostol Pavel spune despre sine:
„În osteneli, mai mult; în închisori, mai mult; sub lovituri, fără număr; la moarte, adeseori. De cinci ori am primit de la Iudei cele patruzeci de lovituri fără una; de trei ori am fost bătut cu vergi; o dată, împroşcat cu pietre; de trei ori s’a sfărâmat corabia cu mine; o noapte şi o zi am petrecut în prăpastia mării; în călătorii, adeseori; primejdii de la râuri, primejdii de la tâlhari, primejdii de la neamul meu, primejdii de la păgâni; primejdii’n cetăţi, primejdii’n pustiu, primejdii pe mare, primejdii’ntre fraţii cei mincinoşi! În osteneală şi’n trudă, deseori în privegheri, în foame şi’n sete, deseori în posturi, în frig şi’n golătate. Lăsându-le deoparte pe cele din afară, ceea ce zilnic mă’mpresoară e grija pentru Bisericile toate. Cine este slab şi eu să nu fiu slab? Cine se poticneşte şi eu să nu ard?”
(2Cor 11:23-29)
Toate aceste lucruri nu l-au împiedecat pe Sfântul Apostol Pavel să învingă totul și să crească iubirea înlăuntrul său cu ajutorul lui Dumnezeu. Noi de ce nu avem aceeași determinare pentru a ne învinge și a câștiga iubirea?
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!