Dumnezeu a creat două lumi: lumea inteligibilă, lumea cugetătoare, diferitele tipuri de minți, adică diferitele cete de îngeri, și lumea sensibilă prin care înțelegem lumea materială, lumea supusă simțurilor.
Relația dintre lumea materială și cea inteligibilă
Desigur că am putea vorbi din destul despre cele două lumi, însă acum ne vom opri la relația principală dintre cele două lumi și Dumnezeu.
Lumea materială ar trebui să fie un chip, o asemănare, o imagine despre lumea inteligibilă, o scară către cele inteligibile și, în ultimă instanță, către Dumnezeu.
Omul are aici o poziție specială pentru că omul este, prin excelență, chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Este o acoladă între lumea materială și cea spirituală și slujirea, liturghia sa este de a ridica materia către spirit, de a spiritualiza, de a înduhovnici toate, inclusiv materia, și să le aducă toate ofrandă lui Dumnezeu.
Omul este, însă, liber și, deci, are libertatea să se îndrepte în direcție contrară: în loc să înduhovnicească materia își poate înmaterializa până și duhul său.
Această închidere a duhului sub imperiul dorințelor materiale constituie chinul său și, dacă această tendință rămâne nevindecată în clipa morții, atunci această tendință, acest cumul de dorințe neîmplinite constituie iadul veșnic al sufletului respectiv.
Iadul: gaura neagră a omului
Dacă la moartea sa omul nu mai are combustibilul harului lui Dumnezeu, a iubirii de ceilalți, cade în sine, în colaps sub legea atracției către materie și către sine. În mod analog, o stea, în clipa în care se termină combustibilul arderii sale, atunci când moare, se colapsează sub greutatea propriei materii și se transformă într-o entitate de dimensiuni minuscule dar de masă imensă (o stea neutronică) după care colapsează și mai mult până devine o gaură neagră.
Sufletul omului iubitor de materie este chinuit „în străfundurile pământului” adică a materiei, dispărând pentru ceilalți. Prezența sa se reduce la interesul de a acapara materie. Nu mai vede nimic în jur, chiar în singurătatea sa. Similar, gaura neagră are un punct central, numit „singularitate” de dimensiune 0 și densitate infinită în care este concentrată toată materia acesteia, care poate să ajungă la valori imense (până 1010 MSoare; MSoare = Masa Soarelui). Cu adevărat „în străfundurile pământului”, adică a materiei.
Forța de atracție în singularitatea unei găuri negre este atât de mare încât nimic nu mai poate scăpa de acolo, nici măcar lumina. Similar, după moarte, forța de atracție a patimilor nevindecate este atât de mare încât omul este total prins în lanțurile acesteia, fără putință de mișcare, de scăpare, de a vedea altceva – altă lumină înafară de patimile sale, în singurătatea sa. Totul este distorsionat și redus la un punct: punctul de vedere sau, mai bine zis, punctul de orbire – căci nu omul nu mai poate să vadă nimic altceva decât gândurile sale.
Iadul este „niciunde”
Dacă raiul este pretutindeni în acest univers, atunci iadul poate fi „niciunde” pentru că găurile negre sunt, de fapt, punctiforme chiar dacă orizontul evenimentelor lor poate să aibă dimensiuni ciclopice. Exiști veșnic și nu exiști, pururea înghețat într-un punct, în singularitatea unei găuri negre fără putință de scăpare. Nimeni nu mai știe de tine. Veșnic.
Da, chiar dacă aceste imagini nu reflectă pe deplin iadul, ne pot da o imagine relativă a ceea ce ne așteaptă dacă nu ne îndreptăm corect iubirea. Iubirea de sine, mândria, este iadul: gaura neagră existențială.
Haideți să facem tot posibilul să-i iubim pe ceilalți și atunci vom exploda ca o supernovă în dragostea lui Dumnezeu.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Foarte originală, plastică și utilă această comparație între iad și gaura neagră. Nu reușeam să înțeleg semnificația expresiei „în străfundurile pământului”. Mulțumim!
Noi mulțumim! Dumnezeu să ne ajute pe toți și să ne binecuvânteze. Distribuiți mai departe!
Multumim mult, in anumite clipe, cum gandurile din capul meu aproape niciodata nu tac, ma intrebam cum ar fi, daca nu ar mai fi nimic dupa, pentru ca multa lume spune ciudat, ca nu crede ca mai este ceva dupa moarte. Si in reprezentarea mea din creier, vedeam un gol, un neant ceva oarecum negru dar nicaieri, si nimic pentru ca nici din nimicul ala nu as mai face parte, si imi ziceam ca as prefera iadul asa cum e descris, cu chinuri acestui nimic, mai ales ca nu imi pot vedea copilul intr-un nimic, sau mama sau bunica. si aveam si ceva fizic atunci cand am aceasta gandire, pentru ca fizic, simt o apasare la inima si o oarecare amortire a bratului stang. Asta e expresia fizica pentru mine a acestui gand. Acum realizez ca de fapt asta e iadul, plus gandurile mele, ca si cum nu o sa scap niciodata de sub imperiul temerilor mele. Vedeti, nu stiu altii., dar cel putin eu aveam in minte ideea asta a individualitatii dupa moarte, cumva daca mergi in rai, esti tot tu, individual alaturi de alti indivizi, iar in iad, la fel, te chinui, alaturi de altii, dar nicidecum aceasta insingurare. De fapt, cred ca de asta mi-e frica de moarte, e frica de necunoscut si de singuratate. Nu stiu daca asta e doar vizunea mea asupra iadului si raiului. V-am scris un roman. Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru tot timpul asta ce ni-l acordati si rabdarea pe care o aveti sa ne raspundeti la aceste intrebari, de incepator