Mulți ar putea răspunde la întrebarea „Ce este că ortodoxia?” că este o religie, însă dacă luăm în seamă sensul contemporan al acestui cuvânt, acest lucru nu este întru totul adevărat. Ortodoxia nu se compară cu celelalte religii pentru că nu este cuvântul omului despre Dumnezeu ci cuvântul lui Dumnezeu despre om. Ortodoxia nu este o descriere umană a unui dumnezeu creat după chipul și asemănarea omului ci revelația dumnezeiască despre om, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Ortodoxia este, oarecum, o religie, dacă avem în vedere sensul originar al cuvântului de „religie” care provine de la „re-ligare” – re-legarea dintre om și Dumnezeu. Și această legătură s-a pierdut din pricina păcatului.
Deci, ce este ortodoxia?
Ortodoxia este știința medicală corectă care are ca scop vindecarea sufletului de distorsiunea existențială, de boala păcatului și, deci, de atingerea perfecțiunii personale veșnice. Deci ortodoxia este o ramură a medicinei și nu a filosofiei, istoriei, sociologiei sau psihologiei. Cu toate că este ramură a medicinei, aceasta nu se ocupă de evitarea durerii și amânarea morții ci de depășirea acestora prin ele însele.
De asemenea, mai trebuie menționat că ortodoxia are un caracter global, odată cu vindecarea sufletului având loc și transfigurarea, înduhovnicirea trupului. Și iarăși: prin asceza trupului se obține despătimirea și a sufletului. Este o abordare sintetică, unificatoare și nu una analitică, despărțitoare în care existența omului este văzută ca o sumă de părți și în care este tratat separat un organ sau altul. Caracterul global al ortodoxiei este completat și de faptul că omul și bolile acestuia este văzut totdeauna în relație cu ceilalți și, în primul rând, cu Dumnezeu.
Ortodoxia în paralel cu medicina
Paralela ortodoxiei cu medicina ne poate ajuta în mai multe puncte foarte importante în procesul vindecării, adică a mântuirii persoanei noastre. Întâi de toate, toți suntem bolnavi. După cum calitatea de medic nu implică faptul că acesta este sănătos, chiar dacă, teoretic, ar avea în parte cunoștințele necesare pentru a-și dobândi sănătatea, tot așa dacă cineva este îmbrăcat în rasă nu înseamnă că este vindecat. Toți trebuie să luăm tratamentul vindecării personalității umane, tratament care de cele mai multe ori are și medicamente amare.
Cine sunt ortodocșii adevărați?
Spunea cineva că în toată istoria a fost un singur Creștin adevărat și pe Acela l-am răstignit. Așa este. De aceea, cu toate că cinstim structurile administrative ale Bisericii, trebuie să căutăm pe ortodocșii care sunt pe cât posibil mai aproape de Dumnezeu, adică pe oamenii duhovnicești, pe Sfinți. La fel și în medicină, cu toate că (trebuie să) cinstim pe ministrul și Ministerul Sănătății, vom căuta medici de specialitate, capabili să ne vindece bolile de care suferim.
Comportamentul medicilor adevărați
Principala prioritate a medicilor adevărați nu este să-și maximizeze numărul de bolnavi, ci să-i vindece cât mai bine pe cei care îi au. Medicul adevărat este cel care tratează pe fiecare bolnav în parte, ca persoană și nu-l judecă. Medicul adevărat își vede pacientul mai presus de el. Terapeutul adevărat acceptă că – hei! – bolnavul din fața lui este mai capabil decât el într-o mulțime de probleme și că trebuie să-și dovedească iscusința medicală în fața lui. Doar atunci poate să pretindă ascultare pe plan medical. Fiecare dintre noi trebuie să respectăm domeniul de expertiză a celuilalt.
În concluzie, trebuie să avem conștiința caracterului terapeutic al ortodoxiei astfel încât să ne vindecăm cu ajutorul lui Dumnezeu și a celor vindecați înaintea noastră astfel încât, după aceea, să putem vindeca și noi la rândul nostru pe cei ce vin după noi – fără însă a uita că Dumnezeu are principalul rol în vindecarea personalității umane.
Fără Acesta nu putem face nimic.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!